1 / 6

Un pret mic al asigurarii implica o fransiza destul de mare

"Fransiza poate reprezenta o optiune de scadere a primei de asigurare, asa ca pot fi cazuri cand prima de asigurare este mica, iar fransiza este mare, dar pot fi si cazuri cand prima de asigurare este mare, iar fransiza este tot mare deoarece riscurile la care este expusa polita de asigurare sunt ridicate, iar asiguratorii isi iau ca masura de precautie aplicarea unei fransize mai mari", spune Catalin Ardeleanu, director dezvoltare retea Safety Broker.

Asigurarile facultative de locuinta si auto pot avea fransize, iar acestea sunt de doua feluri: fransize atinse si fransize deductibile.

Fransiza atinsa este suma de bani (procent din suma asigurata, procent din dauna sau suma fixa stabilita la incheierea politei de asigurare) care va fi suportata de asigurat daca dauna nu depaseste o anumita valoare (spre exemplu fransiza de 1.000 euro). Astfel, daca valoarea reparatiei este mai mica sau egala cu 1.000 euro, asiguratul nu beneficiaza de despagubire. Doar daunele mai mari de aceasta valoare sunt despagubite integral.

Fransiza deductibila este suma de bani (procent din suma asigurata) care va fi suportata de asigurat indiferent de valoarea daunei. Astfel, din orice despagubire se va scadea valoarea fransizei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri