Instrument de protectie impotriva inflatiei

Instrument de protectie impotriva inflatieiIn ciuda convingerii larg raspandite in lume a faptului ca aurul reprezinta un instrument puternic de protectie impotriva inflatiei, acest metal pretios a oferit de fapt de-a lungul timpului o acoperire destul de slaba in fata cresterii preturilor pe termen scurt sau mediu, scrie CBS News.

De exemplu, pretul aurului a atins 850 dolari pe uncie pe 21 ianuarie 1980, insa intr-o perioada de 22 de ani aurul a scazut la 293 dolari pe uncie - la 19 martie 2002. In acelasi timp, retineti ca rata inflatiei globale pentru perioada 1980-2001 a fost de 3,9% pe an. Asadar, dimensiunea pierderii puterii reale de cumparare a aurului a fost de aproximativ 85 la suta.

Totusi, aurul a reprezentat un insturment de protectie impotriva a inflatiei pe termen foarte lung (cum ar fi un secol, in mod clar mult mai mult decat orizontul de timp luat in calcul de majoritatea investitorilor). Important, autorii studiului au constatat, de asemenea, ca nu exista nici o corelatie intre inflatia neasteptata si pretul unicei de aur.

Instrument de protectie impotriva fluctuatiilor cursului valutar

Instrument de protectie impotriva fluctuatiilor cursului valutarO modificare a pretului real al aurului in piata pare a fi in mare masura independenta de fluctuatiile cursului valutar.

Deoarece, pretul real al aurului pare sa se deplaseze la unison cu perspectivele valutare, este putin probabil ca modificarile de trend de pe piata valutara ofera o explicatie de ce pretul real al aurului fluctueaza, de asemenea. Reprezinta, astfel, aurul un instrument de protectie impotriva fluctuatiilor cursului valutar? Raspunsul pare sa fie nu.

Aurul ofera siguranta cand pietele intra in recesiune

Aurul ofera siguranta cand pietele intra in recesiuneDaca acest lucru este adevarat, atunci pretul aurului ar trebui sa fie stabil atunci cand valoarea altor active din piata se diminueaza.

Cu toate acestea, pretul unciei de aur scade, de asemenea, atunci cand preturile au scazut de stoc. Ca urmare, aurul nu reprezinta un activ sigur de refugiu sigur in timpul perioadelor de stres pe piata financiara.

Psihologia momentum-ului creeaza cererea de aur

Psihologia momentum-ului creeaza cererea de aurAtat productia cat si oferta de aur nu sunt sensibile fluctuatiile de pret ale unciei de aur. Cresterea cererii de aur a reprezentat un rezultat al impactului oferit de interesul de asa-zisi investitori ai momentului care aleg un activ in functie de stiri, volum, trend sau pret. Tehnica este de a face ceea ce face majoritatea, adica de a investi in companii de success, actiuni sau metale identificate drept performante, precum aurul.

Rezultatul acestei filosofi a momentului in investitii este ca un fond (SPDR Gold Trust, GLD) detine, de exemplu, mai mult aur decat rezervele oficiale ale Chinei.

Majoritatea investitorilor din ziua de azi sunt investitori ai momentum-ului, insa nu reprezinta o strategie viabila pe termen lung. De ce? Intr-un orizont mai lung de timp, preturile / evaluarile initiale alimentate la inceput de efectul momentului au tendinta de a reveni la medie. Lucruri care nu pot merge la infinit se opresc in cele din urma. Si este important de retinut ca filosofia momentului functioneaza si invers.

Rezerve reduse de aur?

Rezerve reduse de aur?Autorii studiului noteaza ca a existat o crestere a cererii de aur din partea bancilor centrale din tarile in curs de dezvoltare, si care a reprezentat probabil un motor important al cresterii pretului real al aurului.

Un nivel crescut de investitii in aur din partea bancile centrale din pietele emergente, pe o piata a aurului fara lichiditati ar putea duce la o crestere puternica a pretului real.

Un pret in crestere actioneaza ca un semnal pentru investitorii momentului, impulsionati astfel sa aloce capital pentru achizitii de aur. Atat timp cat unele banci centrale nu sunt extrem de interesate de pretul pe care il platesc pentru aur, o posibila atentie sporita pentru piata acestui metal ar putea conduce pretul real al aurului la un nivel mult mai ridicat.

In cazul in care tarile emergente cheie vor ajunge sa detina rezerve de aur similare celor din statele dezvoltate, atunci pretul aurului va creste.