Depozite bancare: euro sau lei?

Depozite bancare: euro sau lei?Depozitele bancare in euro reprezinta una dintre cele mai bune oferte de investitii pe care le ofera bancile in 2013.

Comparativ cu un an in urma, dobanzile la depozitele in euro au ramas aproape la acelasi nivel. Cele mai bune bonificatii sunt in continuare oferite de bancile grecesti si ajung chiar si la 4,75% pe an pentru economiile cu scadenta la 12 luni.

In schimb, depozitele in lei nu mai sunt la fel de atractive, avand in vedere inflatia in crestere si deprecierea leului. Dobanzile oferite de banci la depozitele in lei sunt cu peste un punct procentual mai reduse fata de inceputul anului trecut. In prezent, randamentele la economiile de lei ajung la maxim la 6,85% pe an.

Principalul motiv al acestei evolutii il reprezinta faptul ca Banca Nationala a operat anul trecut trei modificari ale dobanzii cheie, pana la 5,25%, cu intentia de a incuraja creditarea in lei.

“Diferentialul de dobanda ramane, cu peste doua puncte procentuale in ceea ce priveste depozitele in lei fata de cele in euro. Aceasta scadere este insa direct legata de scaderea dobanzilor cheie, decizie luata de catre BNR ca urmare a scaderii inflatiei. In prezent, vorbim inca de dobanzi reale pozitive, chiar daca luam in considerare inflatia. In viitor, in cazul in care se va inregistra o accelerare a inflatiei, dobanda reala ar putea fi afectata, dar nu este exclusa nici cresterea dobanzilor nominale, astfel incat cele reale sa ramane net pozitive”, a preciza economistul-sef de la Garanti Bank, Rozalia Pal.

In perioada ianuarie-noiembrie a anului trecut, depozitele populatiei in lei au crescut cu 7%, pana la 75 mld. lei, in timp ce economiile in valuta ale persoanelor fizice au urcat cu 15%, la aproape 47 mld. lei.

Cele mai bune dobanzi la depozitele in lei (pentru o suma de 10.000 lei):


3 luni: Piraeus Bank - 6,25%
6 luni: Marfin Bank - 6,85%
12 luni: Bancpost - 6,75%

Cele mai bune dobanzi la depozitele in euro (pentru o suma de 10.000 euro):

3 luni: ATE Bank - 4,25%
6 luni: Piraeus Bank - 4,5%
12 luni: Piraeus Bank - 4,6%

Slide realizat de George Dobre

Piete de capital: Actiunile lichide si Transelectrica?

Rares Nilas, seful BT Securities, subliniaza ca daca anul 2013 se va dovedi unul pozitiv pe marile piete internationale, actiunile pe care investitorii romani ar trebui sa mizeze sunt cele care sunt intr-adevar lichide pe bursa.

“Eu de exemplu cred ca o companie precum Compa este foarte buna si care se tranzactioneaza ieftin acum. Acest lucru nu ajuta insa foarte mult in investitor din moment ce la modul realist vorbind el nu poate sa investeasca mai mult de cateva mii de lei in aceste actiuni, din moment ce ele nu sunt foarte tranzactionate pe Bursa. Din acest motiv cred ca actiunile cu miza adevarata sunt Fondul Proprietatea, Petrom, cele cinci SIF-uri, Transgaz, Transelectrica si cele doua banci - Banca Transilvania si BRD. Daca pietele internationale vor continua sa creasca, pe aceste actiuni lichide se vor putea face bani pe bursa romaneasca”, spune Rares Nilas.

O atentia sporita ar putea sa merite in acest an si Transelectrica, transportatorul de energie inregistrand deja cresteri de aproape 20% in cele trei sedinte din intervalul 28 dec 2012 - 4 ianuarie 2013, in vreme ce unii analisti au afirmat deja ca societatea ar putea sa inregistreze cel mai bun an de la listare.

Totul are loc dupa ce ANRE a aprobat majorarea 12,7% a tarifelor percepute de Transelectrica pentru transportul energiei, si cu 6,8% a tarifelor pentru serviciile de sistem. Ambele majorari sunt asteptate sa aiba un impact pozitiv asupra rezultatelor financiare Transelectrica.

Slide realizat de Ionut Sisu


Imobiliare: A cumpara sau a nu cumpara o casa in 2013?

Imobiliare: A cumpara sau a nu cumpara o casa in 2013?"Cel putin in zona de lux, foarte multi oameni cu bani au preferat sa isi plaseze lichiditatile in proprietati in ultima vreme", spune Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker, adaugand ca proprietatile pot investitii bune inclusiv si pentru cei care au mai putini bani, mai ales ca scaderile de preturi din ultimii ani nu au fost substantiale, iar pentru anul acesta nu se preconizeaza schimbari majore.

Trendul de stabilizare al preturilor din ultimii doi ani (cand reducerile de pret au fost mult reduse fata de primii ani de criza-n.r.) pot face achizitia de locuinte un plasament bun, mai ales daca discutam de proprietati in stare buna, amplasate in zone centrale sau semicentrale, care au un risc mai mic de devalorizare si care pot reveni pe un trend de crestere mai repede decat altele.

Fata de momentul de varf al pietei imobiliare – luna martie 2008 -, preturile apartamentelor la nivel national au scazut cu circa 52% pana la sfarsitul lui 2012, potrivit datelor furnizate de platforma Analize Imobiliare. Indicele Imobiliare.ro calculat la nivel national a scazut de la o valoare maxima de 2.058 de euro pe metru patrat util, pana la 986 de euro pe metru patrat util, la finele anului trecut. Spre deosebire de primii trei ani de criza, cand preturile locuintelor au scazut intr-un ritm deosebit de alert, ultimii doi ani au fost caracterizati de o temperare evidenta a declinului, arata datele Imobiliare.ro.

La nivel de piata, achizitiile din acest an vor fi efectuate tot sub umbrela Prima Casa, in conditiile in care programul continua si in 2013, plafonul garantiilor fiind suplimentat la finalul anului trecut cu 200 mil. euro.

Din anul de demarare a programului Prima Casa, valoarea medie a unei garantii a scazut constant: de la 41.574 de euro in 2009, la 40.133 de euro in 2010, la 39.115 euro in 2011 si la circa 37.500 de euro in cadrul celei de-a patra etape a programului.

Potrivit datelor transmise de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), pana la finele lunii octombrie a anului trecut prin programul de stat fusesera acordate circa 74.000 de garantii, cu o valoare totala de 2,9 miliarde de euro. "Interesant este ca, potrivit datelor statistice ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), aceasta suma este foarte apropiata de volumul tuturor creditelor pentru locuinte contractate in aceeasi perioada. Astfel, daca la inceputul lunii iulie 2009 soldul creditelor pentru locuinte la nivel national se ridica la circa 5,328 miliarde de euro, la finele lui octombrie 2012 acest indicator ajunsese la aproximativ 8,249 miliarde de euro, respectiv cu 2,921 miliarde de euro mai mult decat inainte de demararea programului Prima Casa", se mentioneaza in analiza Imobiliare.ro.

Totusi, programul ar putea suferi schimbari in acest an, avand in vedere ca in programul de guvernare al cabinetului Ponta se mentioneaza ca Prima Casa va fi dedicat doar locuintelor noi.Insa, pana in prezent nicio hotarare in acest sens nu a fost facuta publica si cel putin pentru moment potentialii clienti pot aplica pentru locuinte cu aceleasi caracteristici ca si in trecut.

Oferta de locuinte noi continua sa fie imbogatita cu unitati care se pliaza pe programul guvernamental, preturile fiind in marja de 60.000 de euro pentru apartamentele de 2 camere.

Oferta de locuinte noi devine din ce in ce mai bogata si pe segmentul “low-cost”, constructii periferice, cu unitati locative cu suprafete mici, si cu preturi de pornire de chiar 20.000 euro, ceea ce scade pretul mediu la nivel de piata. Ajustari de preturi au suferit si unele proiecte de boom, ca urmare a intrarii in insolventa.

Slide realizat de Cristina Mihai



Piete de capital: Actiuni cu dividend

Piete de capital: Actiuni cu dividendMereu o miza importanta la inceputul de an, actiunile companiilor romanesti care ofera dividende au reprezentat aproape de fiecare data surprize pozitive, nu rare fiind cazurile cand randamentele au depasit dobanda bancara.

Si de aceasta data SIF-urile se afla in topul preferintelor, rezultatele bune inregistrate dupa primele noua luni din 2012, precum si dorinta actualilor administratori de a le face pe plac actionarilor urmand sa duca cel mai probabil la o rata de distributie semnificativa a profitului.

Cu un profit in crestere la noua luni, si Fondul Proprietatea ar putea sa ofere dividende cu randamente atractive, chiar daca este greu de crezut ca se va apropia de castigul pe care il vor oferi societatile de investitii financiare.

“SIF-urile vor tine capul de afis la capitolul dividende incercand sa isi tina actionarii aproape. La dividende bune ne mai putem astepta de la Fondul Proprietatea si Transgaz. De la banci in schimb, asteptarile nu sunt foarte mari”, spune Marcel Murgoci.

Slide realizat de Ionut Sisu

Arta: Investiti ACUM, cumparati ce va place!

Arta: Investiti ACUM, cumparati ce va place!Pe piata artei, 2012 s-a remarcat prin cateva vanzari spectaculoase, ce au inregistrat randamente atractive.

De exemplu, lucrarea lui Mircea Ciobanu, "Carturarul", ce a fost achizitionata prdin licitatie publica in 2009 pentru suma de 750 euro, a fost revanduta anul acesta pentru 2.200 euro, ceea ce echivaleaza cu un randament mediu de 60% pe an, conform informatiilor furnizat de Artmark.

O alta lucrare, de data aceasta semnata Nicolae Tonitza, "Plaja la Mangalia", a revenit in piata de arta in decembrie 2012, adjudecandu-se in licitatie la 42.000 de euro, dupa ce in 2010 facuse subiectul unei tranzactii publice pentru 25.000 euro, echivalentul unei randament mediu anual de aproximativ 34%.

„Depasind aceste cazuri, nu putine, in care randamentele operelor de arta au depasit cu mult orice alternative investitionale, piata s-a situat in medie in jurul a 20%, cresterile de pret fiind mai rezervate in segmentul de varf al pietei si mult mai generoase pentru operele de valori mici si medii”, a explicat pentru Wall-Street.ro Alexandru Baldea, managing partner Artmark.

Pentru anul in curs, acesta se asteapta la o apreciere accelerata a pietei, pana la revenirea la un randament mediu in jurul a 30%, dar nu exclud nici cazurile individuale in care randamentul va depasi 50-70%.

„Daca palierul accesibil al pietei de arta va continua sa aiba aceleasi randamente spectaculoase ca in 2012, in 2013 ne asteptam la o apriecere mai semnificativa a operelor de patrimoniu. Dupa ce in 2011 palierul de varf al pietei de arta cunoscuse cresteri in segmentul de sus al numerelor de doua cifre, in 2012 acest palier a cunoscut o stabilizare, pentru ca in acest an sa isi continue cel mai probabil aprecierea fireasca”, mai spune Baldea.

Oficialul Artmark recomanda investitorilor sa inceapa cat mai curand, cat piata este inca in proces de emergenta si cat mai au acces la capodopere ce in cativa ani vor deveni raritati, cu preturi exorbitante.

„Totodata, le recomand sa achizitioneze in primul rand ce le place, dar orice ar cumpara, sa apeleze la sfatul specialistilor, la experti autorizati si evaluatori atestati. Le recomand sa se fereasca de posibile capcane, cumparand doar cu acte si doar de la comercianti autorizati”, recomanda Alexandru Baldea.

Oficialul Artmark vede o continuare a trendului de crestere a numarului de investitori in arta, vizibil din 1990. Mai mult, perioada de criza a dovedit ca arta este o alternativa sigura iar emergenta pietei denota perspective pozitive pentru anii urmator.

„In paralel cu cresterea numarului de investitori persoane fizice, ne asteptam ca in anul ce urmeaza, atrasi si de rezultatele raportate de primul fond de investii in arta romaneasca, sa creasca numarul de investitori institutionali, aparitia unor noi fonduri de investitii si dezvoltarea de colectii corporate, o practica institutionalizata deja de marile banci din Romania”, sustine Baldea.

Pentru Artmark, primele luni ale anului se anunta aglomerate, cu multe licitatii pe teme diverse, ingloband atat arta plastica moderna si contemporana, cat si arta decorativa, memorabilia si obiecte de colectie.

„Atat ianuarie cat si februarie sunt dedicate licitatiilor tematice, ele acoperind arii precum arta contemporana si postmoderna, opere din colectii importante, avangarda si expresionism, martisoare de bijuterii si arta decorativa, dar si o tema in noutate absoluta pentru piata din Romania: Uranus- Bucuresti interzis. Se prefigureaza niste saptamani extrem de intense, in care fiecare cumparator, fie el colectionar cu traditie, investitor sau doar amator, isi va gasi o achizitie pe plac”, a conchis Alexandru Baldea.

Slide realizat de Diana Cioltei Cretu

Piete de capital: SIF-uri

Piete de capital: SIF-uriCele cinci societati de investitii financiare (SIF) listate pe Bursa de la Bucuresti vor fi fara indoiala in centrul atentiei in acest an.

In primul rand daca anul 2013 va fi unul per ansamblu pozitiv pentru Bursa, actiunile SIF-urilor ar trebuie sa reprezinte miza principala. O privire sumara pe statistici arata ca de la reinfiintarea Bursei de la Bucuresti, in 1997, nu a existat niciun an de cresteri in care SIF-urile sa nu depaseasca evolutia indicelui BET (care urmareste cele mai lichide zece actiuni).

De asemenea, in aprilie vor fi alesi administratorii care vor avea in mana averile de sute de milioane de euro ale SIF-urilor. Cursa pentru un loc in consiliile de administratie este asteptata sa genereze agitatie si in piata, acolo unde anumite grupuri ar putea sa acumuleze pachete de actiuni, si implicit sa urce cotatiile, incercand sa isi asigure cat mai multe drepturi de vot in AGA.

“Intr-o anumita masura este posibil sa vedem astfel de acumulari inainte de alegeri care sa duca pretul in sus, asa cum s-a intamplat anul trecut la SIF Muntenia. Cresterile s-ar datora insa doar datorita luptei pentru CA. La capitolul rezultate financiare ramane sa vedem cum se vor descurca SIF-urile in acest an”, spune Marce Mugroci, director de tranzactionare al societatii de brokeraj Estinvest.

Actiunile SIF Muntenia au urcat anul trecut cu 17% in patru zile dupa o AGA in care doar cateva mii de voturi au despartit cele doua grupuri care se lupta pentru conducerea societatii.

Slide realizat de Ionut Sisu

Pensiile private facultative

Pensiile private facultativePensiile facultative sunt in prezent produsul financiar cu cel mai favorabil regim fiscal, contributiile virate la fondurile facultative de pensii beneficiind de deductibilitate atat de la impozitul pe venit valabil in prezent, cat si de la unele contributii sociale incepand cu 1 ianuarie 2011.

Contributiile sunt deductibile in limita a cate 400 euro / an atat pentru individ, cat si pentru angajatorul sau, atat de la impozitul pe venit, cat si de la contributia de asigurari sociale de stat (CAS) si contributia pentru accidente de munca si boli profesionale.

In cazul in care atat clientul individual, cat si angajatorul sau contribuie impreuna la un fond de pensii facultative (in beneficiul exclusiv al salariatului), limita de deductibilitate se cumuleaza, ajungand la 800 euro / an, atat de la impozitul pe venit, cat si de la impozitul pe profit si CAS.

Pensiile facultative se diferentiaza de alte produse financiare in primul rand prin orizontul de timp la care se raporteaza. Insasi notiunea de pensie este aferenta unei anumite perioade a vietii, presupune o perioada foarte lunga de timp de cotizare, astfel incat in contul de participant sa se stranga o suma suficient de mare pentru a se putea plati pensie din ea. Sumele acumulate de-a lungul perioadei de cotizatie se transforma in unitati de fond care la randul lor sunt investite in instrumente ale pietei financiare.

In plus, sumele stranse in cont de participant sunt puse la dispozitie numai la indeplinirea unor conditii (de ex. atingerea varstei de 60 ani), spre deosebire de alte produse, a caror rascumparare se poate produce mai repede. Asadar, principalul argument este confortul suplimentar pe care il poate avea la varsta pensionarii, fata de un efort de economisire care nu e atat de dificil.

Slide realizat de Marius Alexandru Stanciu

Planurile unit-linked, intre protectie si investitii

Planurile unit-linked, intre protectie si investitiiO asigurare de viata cu componenta de investiti (unit-linked) este privita deseori ca un produs financiar destinat exclusiv investirii unor sume de bani, fiind comparata si asimilata altor produse de investitii. In realitate, rolul oricarei asigurari (deci si al celor de tip unit-linked) este acela de a oferi protectie financiara in cazul unor riscuri.

Politele unit-linked presupun plasarea unei parti din prima de asigurare in fonduri administrate de asigurator sau de un administrator extern, care investesc banii in diferite tipuri plasamente, tinand cont de gradul de risc asumat de client. Acest tip de produs asigura insa accesul la investitii fara a fi necesare sume mari de bani ca in cazul plasamentelor individuale la bursa, si in acelasi timp o diversificare importanta a portofoliului.

Cel mai adesea, se pot alege intre programe de investitii cu grade diferite de risc (scazut, mediu si ridicat), care depind de ponderea instrumentelor cu risc scazut. Este important de stiut faptul ca, pe parcursul contractului, consumatorii pot decide transferul uniturilor dintr-un program de investitii in altul, atunci cand considera oportun sau decid sa isi schimbe nivelul de risc. Primele nu sunt deductibile fiscal si nu se percepe impozit pe venitul obtinut din acest tip de investitie.

Apetitul romanilor pentru asigurarile de tip unit-linked a ramas si anul trecut unul redus, in urma scaderilor puternice pe care le-au inregistrat in ultimii ani majoritatea programelor de invesititii (fondurile) atasate acestor polite si cauzate de evolutia mai putin buna a pietelor financiare.

Atentie la „unit-urile initiale” din conditiile contractuale


Produsele din clasa asigurarilor de viata si anuitatilor legate de fondurile de investitii sunt vandute in doua feluri de catre societatile de asigurari de viata din Romania. Fie cu o rata de alocare transparenta, prin care clientului i se prezinta atat in conditiile contractuale, cat si in oferta, cat din prima de asigurare este alocata in fiecare an economisirii, respectiv protectiei, adica sumele nete dupa deducerea cheltuielilor; fie intr-o modalitate care este interzisa in alte state, prin prezentarea unor asa-numite „unit-uri initiale”, care contin sume care nu sunt alocate in rezerve si nu sunt destinate pentru cumpararea de unit-uri si denumite „unit-uri initiale” in conditiile contractuale.

Ca urmare, o parte semnificativa din numarul mare de clienti care aleg sa isi intrerupa contractul de asigurare este influentata de diferenta dintre asteptarile formate la momentul anterior achizitionarii produsului si realitate. Pentru a evita astfel de situatii cu impact pozitiv in mentinerea in vigoare a contractelor de asigurare, clientii companiilor trebuie sa solicite prezentarea sumelor efectiv investite de catre asigurator pentru asigurarile de viata si anuitatile legate de fonduri de investitii, inainte de momentul incheierii contractului de asigurare, dar si in informarile anuale trimise clientilor.

Slide realizat de Marius Alexandru Stanciu

Fonduri de investii: Optimist? Fonduri de actiuni si internationale! Pesimist? Monetare si obligatiuni!

Fonduri de investii: Optimist? Fonduri de actiuni si internationale! Pesimist? Monetare si obligatiuni!Investitorii interesati de fondurile de investitii vor avea in acest an de ales intre clasicele fonduri de obligatiuni si monetare - care au cea mai mare cota de piata in Romania, si fondurile de actiuni romanesti, sau internationale - care in 2012 au adus cele mai mari castiguri investitorilor.

Fondurile de actiuni par cea mai buna alegere daca anul 2013 se va dovedi unul pozitiv, anul trecut randamentele oferite de acestea ajungand sa depaseasca 40%. Mai mult decat atat, investitorii ar putea sa mizeze indirect si pe actiunile marilor companii straine, in conditiile in care din ce in ce mai multe fonduri internationale au inceput sa fie oferite jucatorilor romani.

In schimb, daca pietele de capital vor intra pe scadere 2013, fondurile de actiuni vor genera pagube semnificative in portofoliile investitorilor, randamentele de 6 - 9% pe care fondurile monetare si de obligatiuni obisnuiesc sa le inregistreze urmand sa devina mult mai atractive decat par la prima vedere.

Slide realizat de Ionut Sisu