Constanta

Constanta2012 a adus in Constanta o scadere sub pragul de 900 de euro pe mp util, atat pentru locuintele noi, cat si pentru cele vechi. Ca dinamica a scaderilor, apartamentele noi le-au depasit pe cele vechi, ceea ce a scazut si diferenta medie de pret dintre unitatile nou construite si cele din imobile ridicate pana in 1990.

Astfel, desi locuintele noi raman mai scumpe, diferenta dintre pretul mediu pe mp util al unui apartament nou si al unuia vechi a scazut anul trecut la doar 10 euro, fata de 25 euro la inceputul lui 2011.

Astfel, in ultimele 12 luni, apartamentele vechi din Constanta s-au ieftinit cu 7,3%, de la 921 de euro pe metru patrat util, pana la 854 de euro pe metru patrat util.

Locuintele noi, pe de alta parte, au inregistrat in aceeasi perioada un recul de 8,7%, de la 946 de euro pe metru patrat, la 864 de euro pe metru patrat.

Iasi

IasiPentru apartamentele din Iasi, pretul mediu cerut de proprietari si intermediari a scazut cu 3% pe parcursul lui 2012, de la 836 de euro pe metru patrat, la 811 euro pe metru patrat.

Locuintele din blocurile vechi au consemnat un declin de 4,8% in aceasta perioada, de la 808 euro la 769 de euro pe metru patrat.

Apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi s-au ieftinit cu 6,2% in acelasi interval, de la un nivel de 922 de euro pe metru patrat, pana la o valoare de 865 de euro pe metru patrat util.

Diferentele dintre preturile medii ale locuintelor noi si ale celor vechi s-au diminuat si in Iasi, insa apartamentele noi au preturi medii cu circa 96 euro mai mari pe mp util.

Cluj-Napoca

Cluj-NapocaIn Cluj Napoca, doar preturile locuintelor noi au scazut anul trecut sub pragul de 900 de euro pe mp util. De altfel, orasul din inima Ardealului este singurul oras mare analizat de Imobiliare.ro, in care preturile medii ale apartamentelor noi sunt mai mici decat ale celor vechi.

Astfel, in prezent pretul mediu pe mp al unei locuinte noi din Cluj este cu 141 de euro mai mic decat al unei locuinte vechi, in timp ce la inceputul lui 2012 diferenta era de doar 75 euro. Asta in conditiile in care, pretentiile proprietarilor de apartamente vechi s-au diminuat in 2012 cu 1,4%, de la 980 de euro pe metru patrat (la inceputul anului), la 966 de euro pe metru patrat (la finele acestuia), in timp ce declinul consemnat pe segmentul locuintelor noi a fost de 8,8% in 12 luni.

Pretul cerut de catre dezvoltatori pe unitatea de suprafata utila se ridica, la finele lunii decembrie a anului trecut, la 825 de euro pe metru patrat util, fata de 905 euro pe metru patrat util la inceputul lui ianuarie.

Bucuresti

BucurestiCapitala se situeaza pe locul al patrulea in clasamentul oraselor cu cele mai mari ieftiniri la apartamente. Aici, Indicele Imobiliare.ro indica, la finele anului trecut, o valoare de 1.138 de euro pe metru patrat util, cu 3,5% mai putin decat valoarea afisata in aceeasi perioada din 2011, respectiv 1.179 de euro pe metru patrat.

Si in Bucuresti, preturile medii ale locuintelor noi au scazut mai mult decat ale celor vechi, insa spre deosebire de Cluj, in Capitala, locuintele noi au preturi medii cu mult peste cele vechi. Totusi diferentele intre preturile medii s-au diminuat usor.

Preturile cerute de proprietarii de apartamente vechi din Bucuresti au scazut cu 4,3% in decurs de 12 luni, de la 1.093 de euro la 1.046 de euro pe metru patrat util. Pe de alta parte, declinul consemnat de locuintele din ansamblurile rezidentiale a fost semnificativ mai mare, respectiv 7,2% - de la un nivel de 1.377 de euro (la inceputul lui 2012) pana la o valoare de 1.278 de euro (la finalul aceluiasi an).

Timisoara

TimisoaraTimisoara este singurul oras mare in care locuintele noi au avut scaderi de pret mai mici decat ale locuintelor vechi.

Apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 s-au depreciat cu 3,3% in acest rastimp, de la 795 de euro, pana la 769 de euro pe metru patrat. Pe de alta parte, preturile locuintelor din ansamblurile rezidentiale din Timisoara au scazut cu 0,7% in ultimele 12 luni, de la 885 de euro la 879 de euro pe metru patrat util.

Brasov

BrasovLocuintele din blocurile vechi din Brasov s-au ieftinit in aceasta perioada cu 1,3%, de la 855 de euro la 844 de euro pe metru patrat.

Unitatile locative scoase la vanzare in cadrul ansamblurilor rezidentiale, pe de alta parte, s-au apreciat in ultimele 12 luni cu 3%, ajungand la 923 de euro pe metru patrat util la sfarsitul anului, fata de 896 de euro pe metru patrat la inceputul lui 2012. Acesta este, de altfel, si singurul caz in care pe segmentul apartamentelor au fost consemnate cresteri de preturi pe parcursul ultimelor 12 luni.