Dobanzi bancare vs evolutie burse

Dobanzi bancare vs evolutie burseBancile ofera in prezent dobanzi in medie de 5,6% pentru depozitele bancare in lei pe un an. Acestea au scazut puternic mai ales in perioada 2008 - 2010, dupa care ritmul de scadere s-a temperat.

De cealalta parte, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut cu 70% in 2008, evolutie similara celor inregistrate de catre majoritatea pietelor straine de actiuni. De la finalul acelui an si pana in prezent piata romaneasca a fost in revenire, cresterea ajungand la 96% in ultimii patru ani.



In primele doua luni din acest an BET, principalul indice al BVB, a castigat inca 10%.






Insiderii se ingramadesc la cumparare

Insiderii se ingramadesc la cumparareUn principiu simplu al pietei de capital spune ca atunci cand insiderii (persoanele initiate) intra la cumparare, acesta este un semnal pozitiv cu privire la evolutia cotatiilor.

Luna aceasta insiderii au realizat 93 de tranzactii de cumparare si doar 25 de vanzare (excluzand cele 17 dealuri de la Cemacon).

Achizitii majore au facut si fondurile americane de investitii administrate de Franklin Templeton, care care in urma cu o saptamana au cumparat actiuni Petrom de peste 32 milioane lei.

Achizitiile insiderilor ar putea sa se intensifice si la SIF-uri, unde actionarii vor incerca sa acumuleze pachete cat mai mari de titluri pentru a se putea impune la Adunarile Generale din aprilie, unde vor fi alesi sefii societatilor de investitii financiare.

Chiar saptamana trecuta 5% din actiunile SIF Moldova au fost tranzactionate printr-un deal de 39,5 milioane lei (9 milioane euro), in ultima zi in care investitorii mai puteau cumpara actiuni pentru a putea participa la adunarea generala a actionarilor in care va fi ales ales un nou CA.

Americanii au recuperat deja toate pierderile din criza. BVB inca mai are loc sa creasca

Bursa de la New York a reusit saptamana trecuta sa recupereze toate pierderile inregistrate in perioada de criza, indicele Dow Jones atingand cel mai mare nivel din istoria pietei din SUA.

In ciuda revenirii din ultimii ani, Bursa de la Bucuresti ar mai trebui sa urce cu inca 90% pentru a bate maximele din 2007, si a egala astfel recordul americanilor.

Practic actiunile romanesti mai au inca un spatiu generos in care ar putea creste, riscul de supraevaluare fiind in prezent minim.

Dividendele alimenteaza trendul pozitiv

Dividendele alimenteaza trendul pozitivCompaniile de pe Bursa de la Bucuresti se afla in plin sezon de anuntare a dividendelor, randamentele oferite de unele companii depasind chiar si 20% (cazul SIF Transilvania).

De altfel, tendinta pozitiva a Bursei din primele luni ale anului poate sa fie pusa intr-o anumita masura si pe seama achizitiilor facute de investitori tocmai pentru a beneficia de dividendele companiilor listate.

SIF-urile stau cel mai bine in acest an la capitolul dividende, in conditiile in care administratorii societatilor de investitii financiare incearca sa multumeasca actionarii inaintea alegerilor pentru consiliile de administratie, care vor avea loc in aprilie.

Fondurile de investitii, in revenire

Fondurile de investitii, in revenireRevenirea burselor s-a reflectat si asupra fondurilor mutuale care au raportat in acest an subscrieri in crestere, in vreme ce randamentele adesea au reusit sa depaseasca dobanzile oferite de banci la depozite.

In primele doua luni fondurile de investitii distribuite in Romania au reusit sa atraga de la investitori circa 450 milioane lei, BCR Obligatiuni, cel mai mare fond local, fiind pe primul loc in topul subscrierilor (210 mil. lei subscrieri nete).

In ceea ce priveste randamentele, acestea ajung la 17,9% (ING European Real Estate) in ultimele 12 luni. La categoria fonduri romanesti, campioane sunt fondurile Certinvest care copiaza principalii indici ai Bursei de Valori Bucuresti. Astfel, Certinvest BET Index a inregistrat un randament de 13,1% in ultimele 12 luni, Certinvest BET-FI a urcat cu 12,9%, iar Certinvest XT a crescut cu 10,1% in aceeasi perioada.