1. Ce au in comun porcii si banii?

1. Ce au in comun porcii si banii?De ce sunt confectionate pusculitele pentru depozitat bani sub forma unui porc? Cert este ca originea acestora vine din insulele britanice. In limba engleza engleza veche cuvantul "pygg" reprezenta denumirea unui anumit tip de lut de culoare portocalie pe care oamenii il utilizau pentru a face vase si recipiente unde isi tineau banii.

Cum o limba isi imbogateste continuu lexicul, incepand cu secolul XVIII cuvantul "pygg" suna in vorbire aproximativ la fel precum numele dat in engleza animalului cunoscut in Romania, drept porc - "pig" in engleza. Probabil mesterii olari s-or fi gandit sa creeze recipiente "pygg" in forma de porc. Asa au aparut celebrele "piggy banks".

Sursa informatii: dailyinfographic
Sursa foto:
freedigitalphotos

2. Banii, inaintea bancilor centrale

2. Banii, inaintea bancilor centralePana cand bancile centrale au fost create, precum Federal Reserve in anul 1908, bancile individuale tipareau bani proprii. De exemplu, o banca din Chicago putea tipari bani si face comert cu o banca din New York, in acelasi mod in care Statele Unite ar tranzactiona bani astazi cu China.


3. Cine nu a jucat Monopoly?

3. Cine nu a jucat Monopoly?Exista mai multi bani tipariti pentru celebrul joc de societate Monopoly in fiecare an decat bani din tiparita de bancile centrale din intreaga lume.

4. Personalitati feminine pe bancnote

4. Personalitati feminine pe bancnoteEste cunoscut faptul ca personalitatile feminine apar mult mai rar pe bancnote decat cele masculine.

In Statele Unite, de exemplu, exista o singura exceptie: Martha Washington, al carei chip apare pe un certificat de argint in valoare de 1 dolar in anul 1886.

Nici Romania nu a publicat pana in prezent o bancnota cu chipul unei personalitati feminine. In acest sens, a fost inititiata si o petitie.

5. Cea mai mare inflatie galopanta

5. Cea mai mare inflatie galopantaSituata in sudul Africii, Zimbabwe a cunoscut in luna noiembrie a anului 2008 cea mai puternica inflatie galopanta in toata istoria economica a lumii, adica o crestere de 6.500.000.000.000.000% pe luna.

Desi este un stat bogat in resurse, Zimbabwe s-a confruntat cu probleme financiare foarte mari in ultimii zece ani.

6. Omul presedintelui

6. Omul presedinteluiServiciul Secret al Statelor Unite ale Americii - aceiasi oameni care-l protejeaza in prezent pe Barack Obama, a fost creat initial in perioada Razboiului Civil, pentru combate falsificarea bancnotelor emise de banci.

7. Cea mai rara moneda din lume

7. Cea mai rara moneda din lumeLiberty Head nickel, in valoare nominala de cinci centi, este una dintre cele mai scumpe monede din lume. Una dintre acestea a fost vanduta in 2010 la o licitatie pentru nu mai putin de 3.737.500 de dolari.

Moneda este atat de rara deoarece a fost realizata fara autorizatie in 1913, in doar cinci exemplare, de un angajat al fostei companii de stat americane United States Mint, care se ocupa cu baterea monedelor.

8. In New York sunt 7.000 de tone de aur

8. In New York sunt 7.000 de tone de aurIn 1936, a fost construit Bullion Depository la Fort Knox, in Statele Unite. Acesta detine 4.578 de tone de aur. Dar cantitatea de aur plasata in sediul Federal Reserve din New York este chiar mai mare, de 7.000 de tone! Impreuna, cele doua depozite de aur reprezinta o pondere de 7,5% din aurul depozitat sub forma de lingouri.

Romania avea mai putin de 15 tone de aur in rezerva BNR la sfarsitul secolului al XIX-lea, imediat dupa infiintarea institutiei, si a atins recordul istoric in 1940, cand detinea aproape 140 de tone din metalul pretios, ocupand locul al 12-lea in lume. In prezent, rezerva de aur a BNR este de 103,7 tone.

9. Cei mai vechi bani din lume

9. Cei mai vechi bani din lumeCei mai vechi "bani" din lume sunt, probabil, bucati mici de obsidian, care au fost folosite in Turcia, in jurul anilor 12.000 inaintea erei noastre.


10. Cand vestul abia batea monede, in China circulau bancnote

10. Cand vestul abia batea monede, in China circulau bancnoteChina utiliza deja bani de hartie cu mai mult de 1.000 de ani in urma. Chiar Marco Polo a scris despre acest lucru in timpul expeditiilor sale in est!
Sursa foto: Freedigitalphotos.net