Declaratie pe propria raspundere

Declaratie pe propria raspundere

Declaratie pe propria raspundere a solicitantului ca nu detine in proprietate un alt imobil - aceasta trebuie autentificata la notar, costul autentificarii fiind cuprins intre 11 euro - 14 euro.

Opinie notariala (daca este cazul)

Opinie notariala (daca este cazul)

Unele banci solicita opinia notariala in vederea acordarii acceptului juridic. Aceasta presupune plata a 23 Euro. In majoritatea cazurilor, aceasta suma va fi scazuta din costul total al autentificarii contractului de vanzare-cumparare.

Taxa de evaluare a imobilului

Taxa de evaluare a imobilului

Aceasta taxa va fi platita imediat dupa obtinerea aprobarii juridice. Majoritatea bancilor impun apelarea la un evaluator agreat. Cu toate acestea, exista si banci care va permit sa alegeti dumnevoastra evaluatorul. Aceasta taxa variaza in functie de dimensiunea imobilului in cauza si poate fi cuprinsa intre 68 euro - 90 euro.

Depozit colateral

Depozit colateral

Depozitul colateral constituie o forma de garantie si cuprinde trei rate de dobanda conform graficului de rambursare primit de la banca.

Asigurare imobil

Asigurare imobil

Asigurarea este obligatorie si se calculeaza ca un procent cuprins intre 0,1% - 0,3% din valoarea imobilului.

Inscrierea garantiei in arhiva electronica

Inscrierea garantiei in arhiva electronica

Inscrierea garantiei in arhiva electronica presupune plata unei sume cuprinse intre 16 euro si 23 euro.

Taxa de autentificare a antecontractului de vanzare-cumparare

Taxa de autentificare a antecontractului de vanzare-cumparare

Presupune plata unei sume cuprinsa intre 68 euro - 113 euro. Aceasta taxa ajunge la valoarea maxima in cazul in care se inscrie antecontractul in cartea funciara, caz in care imobilul nu poate sa fie vindut altei persoane care are deja banii necesari la dispozitie.

Avans

Avans

Avansul este calculat ca fiind 5% din valoarea de piata a imobilului.

Atentie: acest procent se aplica la valoarea imobilului stabilita de catre evaluator (valoarea de piata) in cadrul Raportului de Evaluare. Din acest punct de vedere, pot exista doua situatii: valoarea negociata > valoarea stabilita de evaluator - in aceasta situatie, veti obtine un credit mai mic decat cel obtinut prin aprobarea financiara. Prin urmare, va trebui sa achitati diferenta din surse proprii; valoarea negociata < valoarea stabilita de evaluator - situatie in care creditul va acoperi cei 95% din valoarea de piata a imobilului (grad max. de finantare de catre banca).

Taxa de autentificare a contractului

Taxa de autentificare a contractului

Taxa de autentificare a contractului de vanzare-cumparare - difera in functie de valoarea imobilului.

Comisionul catre FNGCIMM

Comisionul catre FNGCIMM

Comisionul catre FNGCIMM (Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii) - trebuie platit anual si este calculat cu formula:
(0,49% / 2) x soldul creditului de la sfarsitul lunii decembrie. Acest comision se diminueaza gradual, odata cu scaderea soldului.

Un alt cost la care trebuie sa fiti atenti este reprezentat de comisioanele de transfer interbancar sau de retragere numerar (pentru cazul in care vanzatorul doreste sa primeasca banii cash).