Jim Walton

Jim Walton

O avere in valoare de 35,5 miliarde de dolari deschide topul celor mai bogati zece oameni din lume. Walton (65 ani) controleaza 51% din Wal-Mart, cel mai mare retailer de pe glob. Jim Walton este fiul cel mic al fondatorului Sam Walton si directorul general al Arvest Bank, care conduce Wal-Mart alaturi de cumnata lui, Christy Walton, fosta sotie a lui John Walton.

Sursa foto: The Walmart 1%

Christy Walton

Christy Walton

Singura femeie din top 10 cei mai bogati oameni ai lumii, Christy Walton are o avere estimata la 36,5 miliarde de dolari din Wal-Mart, cea mai mare companie de comert din lume. Christy se ocupa de afacere Wal-Mart dupa decesul sotului in 2005, care detinea 12,2% din companie.

Larry Ellison

Larry Ellison

Afaceristul american Ellison (69 ani) are o avere de 41 de miliarde de dolari din compania de software Oracle. Larry Elisson are un salariu de baza de un dolar si este rasplatit in functie de performante si detine 24% din Oracle. Elisson a castigat 78,4 milioane de dolari in anul fiscal 2013 incheiat in luna mai, cu 18% sub nivelul din anul precedent.

David Koch

David Koch

Primul dintre fratii care detin Koch Industries are acum o avere de 41 miliarde de dolari, la mica distanta de Charles Koch.

David Koch detine 42% din compania sa care efectueaza operatiuni in industria chimica si investitii. Koch Industries este cea mai mare companie privata din Statele Unite ale Americii, cu o cifra de afaceri de 90 miliarde de dolari si 80.000 de angajati.

Sursa foto: Ed Sheeran

Charles Koch

Charles Koch

45,2 miliarde de dolari din Koch Industries. Acestia sunt banii pe care ii numara Charles Koch din compania sa, din care detine 42%.

Ingvar Kamprad

Ingvar Kamprad

Mobila produsa de compania sa intra in cele mai multe case din lume. Vorbim despre Ikea, unul dintre cele mai pronuntate nume suedeze, care i-a adus lui Ingvar Kamprad (87 ani) o avere de 50,3 miliarde de dolari.

Kampard a inceput sa faca bani din comert calare pe o bicicleta, de pe care vindea chibrituri. Dupa „business”-uri cu stilouri, felicitari de Craciun si peste, la 17 ani a fondat IKEA, al carui acronim vine de la numele sau (Ingvar Kamprad), numele fermei unde s-a nascut, Elmtaryd, si localitatea in care a crescut, Agunnaryd.

Warren Buffet

Warren Buffet

Lai cei 83 ani, americanul Warren Buffet are o avere de 58,2 miliarde de dolari din grupul Berkshire Hathaway din care fac parte companii de transporturi feroviare si productie de energie.

Actiunile Berkshire s-au apreciat cu 29% in acest an, la 173.123 dolari. Cea mai banoasa investitie facuta de Buffett in 2013 a fost preluarea producatorului de ketchup HJ Heinz, pentru 12,3 miliarde de dolari.

Amancio Ortega

Amancio Ortega

Hainele companiei sale imbraca oameni de pe intreaga planeta. Miliardarul spaniol Ortega (77 ani) detine grupul Inditex, din care fac parte retailerii Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho si Massimo Dutti, destul de raspanditi si pe piata romaneasca.

Amancio Ortega a inceput sa lucreze la varsta de 13 ani, in La Coruna, unde a fost comis-voiajeur pentru un producator de camasi de lux. Aici, si-a dat seama ca distribuirea hainelor consuma o suma mare de bani si ca este nevoie de un sistem de distributie direct catre magazine si, implicit, catre clienti. Ideea sa va fi pusa in practica in anii 1960 cand va deveni managerul unui magazin de haine adresat oamenilor instariti din La Coruna, unde a produs haine de calitate la preturi reduse.

Carlos Slim

Carlos Slim

65,5 miliarde de dolari. Atat numara conturile fondatorului America Movil, operator de telefonie mobila. Carlos Slim (73 ani) are o influenta puternica asupra industriei de telecomunicatii din Mexic si o mare parte din America Latina. El controleaza companiile Telefonos de Mexico (Telmex), Telcel si America Movil. In l 2011, a infiintat muzeul Soumaya, in Mexico City, ce poarta numele fostei sale sotii. Ridicarea muzeului l-a costat pe Slim 34 de milioane de dolari.

Bill Gates

Bill Gates

A inceput sa fie preocupat de programarea calculatoarelor inca de la varsta de 13 ani, pasiune pe care peste ani a transformat-o intr-o afacere profitabila. Alaturi de partenerul sau Paul Allen, Bill Gates a creat o companie care a schimbat lumea: Microsoft, cea mai importanta companie de software de pe glob. Acum, Bill Gates (57 ani) este cel mai bogat om de pe pamant cu o avere de 72,9 miliarde de dolari, in urcare de la 67 de miliarde de dolari in 2012.