Problemele sistemelor de pensii

Problemele sistemelor de pensii

Centrul Australian pentru Studii Financiare a publicat recent raportul Melbourne Mercer Global Pension Index. Documentul analizeaza sistemele de pensii din 20 de tari de pe continentele americane, din Europa si din zona Asia – Pacific, acoperind 55% din populatia totala a planetei.

Desi fiecare sistem de pensii are probleme specifice, raportul creioneaza o serie de provocari comune pe care majoritatea tarilor le au de infruntat.

  • Nevoia de crestere a varstei minime de pensionare atat acum cat si in viitor pentru a reflecta imbunatatirea sperantei de viata a populatiei (in special in statele dezvoltate), dar si pentru a reduce costurile sistemelor publice de pensii. Nevoia de a incuraja economisirea privata, atat prin intermediul dar si in afara sistemelor de pensii, astfel incat sa se reduca dependenta populatiei de sistemul public de pensii.
  • Nevoia de a convinge persoanele cu ocupatii liber-profesioniste sa adere la un sistem de pensii privat sau de stat, avand in vedere ca aceasta categorie de angajati in general nu obisnuieste sa economiseasca de buna voie.
  • Nevoia de a reduce „scurgerile” de bani din sistemul de pensii inainte de pensionarea efectiva a contribuabililor

Cititi in slide-urile urmatoare care sunt tarile cu cele mai bune sisteme de pensii

Sursa foto: Shutterstock

Locul 5: Suedia

Locul 5: Suedia

Valoare indice: 72,6 puncte

Sistemul de pensii din Suedia a fost reformat in 1999 si prevede o pensie minima garantata in functie de veniturile contribuabilului. Sistemul suedez face in prezent tranzitia de la sistemul „pay-as-you-go” (angajatul poate sa aleaga suma cu care contribuie la sistemul de pensii precum si felul in care banii ii vor fi investiti –riscant sau prudent) la un sistem mai clasic de contributii, in care stabilitatea randamentelor reprezinta elementul cheie.

Sursa foto Shutterstock

Locul 4: Elvetia

Locul 4: Elvetia

Valoare indice: 73,9 puncte

Sistemul elvetian de pensii este compus dintr-o componenta bazata pe contributii in sistemul public si care prevede o pensie minima; o componenta obligatorie ocupationala care prevede cresterea contributiei odata cu inaintarea in varsta; si o componenta facultatativa la care contribuabilii pot sa adere alegand una dintre ofertele companiilor de asigurari sau a grupurilor bancare autorizate.

Sursa foto: Shutterstock

Locul 3: Australia

Locul 3: Australia

Valoare indice: 77,8 puncte

Sistemul de pensii australian este intr-o anumita masura similar celui romanesc. Acesta este format dintr-o componenta publica, guvernul platind pensii din bugetul de stat in functie de varsta si salariul contribuabilului, si o componenta obligatorie privata, angajatorii fiind obligati sa vireze o parte contributii in fonduri de pensii private. De asemenea, angajatii si angajatorii pot face contributii si la un fond de pensii facultativ.

Sursa foto: Shutterstock

Locul 2: Olanda

Locul 2: Olanda

Valoare indice: 78,3 puncte

Olanda se diferentiaza de celelalte tari printr-un sitem de pensii bazat in buna parte pe industria in care fiecare contribuabil lucreaza. Olandezii primesc o pensie standard din partea statului, dar si o pensie calculata in functie de venitul mediu inregistrat de-a lungul vietii si de industria in care au activat.

Sursa foto: Shutterstock

Locul 1: Danemarca

Locul 1: Danemarca

Valoare indice: 80,2 puncte

Danezii au cel mai bun sistem de pensii potrivit raportului Melbourne Mercer Global Pension Index. Danemarca are un sistem public de pensii, un sistem suplimentar de pensii acordate in functie de veniturile contribuabilului, un sistem de contributii definite si finantate in intregime (fully funded scheme), si un sistem de pensii obligatorii ocupationale.

Sursa foto: Shutterstock