La 20 de ani: Cheltuiesti mai mult decat castigi

La 20 de ani: Cheltuiesti mai mult decat castigi

“Este tentant sa calatoresti sau sa iti cumperi o masina pentru a putea sa te simti adult, dar majoritatea persoanelor aflate la 20 de ani nu castiga indeajuns de mult imediat ce ies de pe bancile scolilor si facultatilor pentru a-si putea permite aceste lucruri.

Daca nu poti sa platesti cu banii jos aceste lucruri, atunci inseamna ca te folosesti de rate si imprumuturi, care in final nu vor face decat sa acumulezi datorii si mai mari”, spune Jeff Reeves, comentator financiar citat de Marketwatch.com.

Acesta recomanda crearea unui plan de cheltuieli clar care sa nu depaseasca veniturile lunare. De asemenea, Reves recomanda tinerilor evitarea cadrurilor de credit sau, in cel mai rau caz, plata datoriilor generate de acestea in cel mult o luna.

La 30 de ani: Amanarea asigurarilor si combinarea bugetelor celor doi soti

La 30 de ani: Amanarea asigurarilor si combinarea bugetelor celor doi soti

In acest deceniu, multe femei fac greseala de a-si pastra veniturile si de a avea investitiile intr-un cont comun cu partenerul de viata. Daca insa relatiile dintre cei doi soti se incheie, adesea unul dintre acestia va avea o siguranta financiara redusa din acesta cauza, crede Wendy Weaver portfolio manager in cadrul FBB Capital Partners.

“Mentineti propriul cont si depozit bancar in care sa iti incasezi veniturile. Poti ulterior sa imparti cheltuielile cu partenerul de viata punand o parte de bani intr-un cont comun, la care fiecare contribuie proportional”, spune Weaver. Ea recomanda de asemenea si mentinerea pe nume propriu a investitiilor avute inainte de inceperea relatiei.

O alta greseala facuta de cei aflati la 30 de ani este amanarea semnarii unei asigurari de viata ieftine, in conditiile in care indivizii sunt in general sanatosi la aceasta varsta.

La 40 de ani: Economisirea redusa

La 40 de ani: Economisirea redusa

Persoanele aflate la 40 de ani sunt in general inca ocupate sa isi cheltuiasca banii pe ceea ce vor in prezent – vacante, masini, case noi – si totodata amana economisirea pentru pensionare.

“Acumularile de dobanda si dobanda compusa sunt cele mai importante forte din univers”, spune Jeff Reeves.

Daca de exemplu economisiti 500 de lei pe luna timp de 25 de ani, la o dobanda de 5%, la sfarsitul perioadei veti avea aproape 300.000 de lei.

“Cu cat poti sa economisesti mai mult, si mai ales cu cat poti sa faci asta mai devreme, cu atat vei acumula mai mult. In plus, este mai usor sa economisesti lunar o suma mica de bani, decat sa fii nevoit sa aduci o suma foarte mare de bani intr-un timp foarte scurt”, spune Reeves.

La 50 de ani: Girarea imprumuturilor si economiile prea defensive

La 50 de ani: Girarea imprumuturilor si economiile prea defensive

Cu ceva timp in urma, atunci cand oamenii implineau circa 55 de ani, acestia erau mai degraba preocupati sa pastreze ce au economisit pana atunci.

Acum ca multe persoane au o speranta de viata de 80 sau chiar 90 de ani, vor avea nevoie de mult mai mult pentru varsta de pensionare. Asta inseamna ca persoanele din aceasta categorie de varsa nu isi mai pot permite doar sa isi mentina economiile.

“Chiar daca ai 50 de ani, trebuie sa iti pui banii la munca, astfel incat economiile sa iti creasca. Sa investesti 300.000 de dolari in actiuni este riscant, insa riscant este si ca o femeie de 55 de ani sa tina 300.000 de dolari sub saltea.

De asemenea, multe persoane la aceasta varsta vor sa isi ajute copiii si gireaza imprumuturi chiar daca nu intentioneaza sa plateasca nicio rata – o greseala foarte mare in opinia lui Weaver

La 60 de ani sau mai tarziu: Subestimarea cheltuielilor medicale viitoare

La 60 de ani sau mai tarziu: Subestimarea cheltuielilor medicale viitoare

Multe persoane isi construiesc o fond de economii pentru pensionare, apoi, cand ajung la aceasta varsta, inceteaza sa mai fie activi din punct de vedere investitional si pur si simplu traiesc din acei bani.

“Cele mai bune economii pentru pensionare nu sunt pur si simplu gramezi gigant de bani din care iei fonduri de cate ori ai de platit o factura. In schimb, o solutie mult mai buna sun investitiile in actiuni sau obligatiuni care ofera lunar sau trimestrial un cupon sau un dividend, venit ce poate fi considerat un fel de “salariu” la batranete”, mentioneaza Jeff Reeves.

Un alt lucru de care pensionarii trebuie sa tina cont sunt costurile medicale, care nu trebuie niciodata subestimate in planul de economisire al acestora.

Sursa foto: Shutterstock