Reactiile companiilor la cresterea petrolului sunt contrare

Reactiile companiilor la cresterea petrolului sunt contrareEvolutia celor doua companii a fost legata strans de evolutia pretului pentru barilul de petrol si de perspectivele pe care le are “aurul negru” pe pietele internationale. Influenta pe care a avut-o petrolul s-a manifestat in sens invers pentru SNP si RRC. “In vreme ce Petrom a avut de castigat din cresterea cotatiei titeiului, prin intermediul diviziei de explorare si productie, Rompetrol Rafinare si-a adancit pierderile in primul trimestru al acestui an, de la 21 de milioane de lei in perioada similara a anului trecut la circa 34 de milioane in primele trei luni ale acestui an”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Pandele, Head of Research in cadrul casei de brokeraj Vanguard.

Marius Pandele mai afirma faptul ca RRC va afisa pierderi si in cel de-al doilea trimestru al acestui an, iar SNP va continua sa afiseze profituri record, in principal datorita diviziei de exploatare si datorita procesului de restructurare si eficientizare a companiei. Profitul net al companiei s-a apropiat de un miliard de lei intr-un singur trimestru, dupa ce anul trecut ajunsese la 381 de milioane de lei.

In aceste conditii, evolutia bursiera a celor doua companii a reflectat exact performantele economice ale fiecareia. Petrom a avut cea mai buna evolutie dintre companiile cu lichiditate crescuta (scadere de numai 10%, mult mai mica decat a indicelui BET), in vreme ce Rompetrol Rafinare a avut una dintre cele mai mari scaderi dintre toate companiile cotate, de peste 50%.

Perspectivele SNP si RRC se inscriu in aceleasi linii ca si rezultatele

Perspectivele SNP si RRC se inscriu in aceleasi linii ca si rezultateleAnalistul de la Vanguard se asteapta ca pe viitor situatia sa ramana in aceeasi parametrii, in conditiile in care pretul petrolului nu da semne de scadere. In cazul Petrom, eficientizarea activitatii va oferi posibilitatea de a mari profitul si de a dubla avantajul creat de situatia de pe piata petrolului. Daca profitul obtinut va fi utilizat pentru extinderea companiei, situatia financiara va inregistra imbunatatiri constante.

Pandele considera ca daca acest profit urias pe care il va obtine Petrom va lua directia actionarilor, peste cativa ani “rezervorul” ar putea seca. “Un factor care ar putea influenta negativ rezultatele companiei este presiunea, cel putin la nivel declarativ, din partea statului roman, deranjat intr-o oarecare masura de faptul ca profiturile colosale ale Petrom sunt obtinute pe seama cresterii pretului carburantilor, in conditiile in care redeventele platite pentru exploatarea campurilor petroliere autohtone raman la niveluri destul de mici”, declara reprezentantul Vanguard.

Pe plan bursier, SNP va avea, in opinia analistului, in continuare o evolutie mai buna decat celelalte companii, insa va fi influentata si ea in sens negativ de criza de pe pietele financiare.

Pentru Rompetrol Rafinare, situatia financiara nu se arata buna si este asteptat ca pierderile sa continue, cauzele fiind cresterea pretului materiei prime – petrolul – si cheltuielile financiare mari. “Nu poate fi vorba de vreun pericol de faliment in cazul acestei companii, atata timp cat ea este, practic, o divizie a KazMunaiGaz, care isi aduce contributia la profitul intregului grup, si la stabilitatea acestuia”, conchide Pandele.

SNP si RRC Analiza fundamentala

Pentru a face o analiza mai pertinenta a celor doua companii, am analizat cativa indicatori fundamentali. P/E (price to earnings ratio - PER) este un indicator care arata relatia dintre pretul actiunilor si profiturile emitentului si exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune din profiturile obtinute de emitent. PER-ul RRC inregistreaza o valoare negativa ca si rezultatatele sale financiare. In schimb, SNP are un P/E de 11,77, in conditiile in care PER-ul Bursei de la Bucuresti este de 10,49.

P/B (price to book ratio) reprezinta pretul pe valoarea contabila pe actiune. Indicatorul arata cât platesc investitorii pentru activele nete ale societatii. Indicatorul P/B da o valoare de 0,53 pentru Rompetrol Rafinare, ceea ce ar indica o actiune subevaluata insa in conditiile in care societate inregistreza pierderi importante, este o valoare nerelevanta. In cazul Petrom indicatorul are o valoare de 1,92 ceea ce reflecta faptul ca actiunile companiei sunt evaluate corect.

Rentabilitatea veniturilor si cea a capitalurilor proprii epntru compania constanteana sunt negative -0,05%, respectiv -0,15%. In schimb, pentru Petrom indicatorii au aceiasi valoare pozitiva, de 0,13%. In cazul acestori indicatori cu cat valorile sunt mai mari, performanta societatilor este mai buna, iar actiunile mai atractive.

Pretul petrolului va influenta evolutia titlurilor din domeniu

Pretul petrolului va influenta evolutia titlurilor din domeniu“Piata petrolului a cunoscut o volatilitate foarte ridicata in ultimele luni, pretul barilului de petrol marcand un maxim istoric dupa altul. Prin urmare orice companie care face parte din acest sector va inregistra venituri in crestere in perioada urmatoare. Daca insa pretul petrolului va continua trendul ascendent, este posibil ca aceste companii petroliere sa se detaseze de contextul general al pietei”, afirma Alexandra Suciu, analist la Intercapital Invest.

La sfarsitul anului trecut, Rompetrol Rafinare Constanta a inregistrat o pierdere de 314 milioane lei (87,3 milioane de euro, calculat la cursul actual RON/EURO), fata de profitul realizat de Petrom in 2007, de 1,77 miliarde de lei (492 milioane euro).

Cifra de afaceri neta a SNP, la finalul anului trecut, a fost de 12,28 miliarde de lei, in timp ce rezultatele inregistrate de RRC au fost de aproape doua ori mai mici, de 5,4 miliarde de lei. RRC a avut o valoarea mai mica decat Petrom, in privinta datoriilor, care se ridicau la 2,216 miliarde lei, fata de 2,6 miliarde lei inregistrate de societatea cu sediu in Bucuresti.