1 / 5

Reactiile companiilor la cresterea petrolului sunt contrare

Evolutia celor doua companii a fost legata strans de evolutia pretului pentru barilul de petrol si de perspectivele pe care le are “aurul negru” pe pietele internationale. Influenta pe care a avut-o petrolul s-a manifestat in sens invers pentru SNP si RRC. “In vreme ce Petrom a avut de castigat din cresterea cotatiei titeiului, prin intermediul diviziei de explorare si productie, Rompetrol Rafinare si-a adancit pierderile in primul trimestru al acestui an, de la 21 de milioane de lei in perioada similara a anului trecut la circa 34 de milioane in primele trei luni ale acestui an”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Pandele, Head of Research in cadrul casei de brokeraj Vanguard.

Marius Pandele mai afirma faptul ca RRC va afisa pierderi si in cel de-al doilea trimestru al acestui an, iar SNP va continua sa afiseze profituri record, in principal datorita diviziei de exploatare si datorita procesului de restructurare si eficientizare a companiei. Profitul net al companiei s-a apropiat de un miliard de lei intr-un singur trimestru, dupa ce anul trecut ajunsese la 381 de milioane de lei.

In aceste conditii, evolutia bursiera a celor doua companii a reflectat exact performantele economice ale fiecareia. Petrom a avut cea mai buna evolutie dintre companiile cu lichiditate crescuta (scadere de numai 10%, mult mai mica decat a indicelui BET), in vreme ce Rompetrol Rafinare a avut una dintre cele mai mari scaderi dintre toate companiile cotate, de peste 50%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri