SIF urile - In topul lichiditatii inca de la lansare

SIF-urile au fost intotdeauna cele mai tranzactionate actiuni la BVB, iar cei sase ani de crestere aproape continua intre 2001 si 2007 au reprezentat pentru micii investitori un fel de garantie pentru evolutiile viitoare.

“Practic, majoritatea investitorilor nu a prins decat perioada de crestere aproape continua si a ramas cu impresia ca singura directie in care SIF-urile si piata pe ansamblu pot sa mearga este in sus. Aici apare si fenomenul de invatare si comoditatea investitorului. In toti anii de crestere au existat mereu companii care au depasit ca performante SIF-urile, dar acestea din urma au avut mereu performante remarcabile. De aceea, pentru un investitor care nu avea timp sa studieze emitentii era usor sa cumpere SIF-uri care aduceau un randament mai mult decat multumitor”, a explicat, pentru Wall-Street, Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.

Acesta a mai explicat ca SIF-urile au fost tot timpul mediatizate, aflandu-se mereu printre recomandarile analistilor. “De aceea, treptat, s-a creat un fenomen care in literatura finantelor comportamentale poarta denumirea de ''communal reinforcement" si care, din punctul meu de vedere, explica cel mai bine evolutia acestora in ultimii trei ani”, a mai spus acesta.

Activele si lichiditatea - avantajele SIF-urilor

Activele si lichiditatea - avantajele SIF-urilorCel mai important pentru SIF-uri este activul lor, in care cantaresc foarte mult actiunile bancilor. “Posibila listare a BCR care este asteptata pentru finalul anului viitor creeaza premisele unor eventuale cresteri. Ramane de vazut insa la cel nivel se vor opri actiunile din scadere”, a mai explicat brokerul.

O alta particularitate care le face atractive este lichiditatea ridicata in raport cu ceilalti emitenti din piata. “Majoritatea investitorilor se uita pe topuri inainte de a intra in piata si este usor de inteles de ce SIF-urile sunt preferatele investitorilor, ele fiind mereu in frunte”, crede Irimin.

Sa mai cumparam SIF-uri?

Sa mai cumparam SIF-uri?Specialistii recomanda cumpararea acestor actiuni, care au potential de crestere ridicat prin prisma activului de care dispun, constituind una din recomandarile cele mai adecvate pentru investitii pe termen lung.

“Daca tinem seama de criza financiara internationala, consider ca ar fi de preferat o achizitie treptata pe parcursul mai multor luni.

Cred ca piata va fi in continuare caracterizata de o volatilitate ridicata, de aceea SIF-urile raman atractive si pentru a specula eventualele reveniri ale pietei de scurta durata”, a mai spus brokerul de la Intercapital Invest.

Active de aproape 10 miliarde de lei in iunie

Active de aproape 10 miliarde de lei in iunieLa finele lunii iunie, nivelul cumulat al activelor nete SIF a fost de 9,877 mld. lei, ceea ce reprezinta o crestere cu 2,2% fata de luna anterioara, dar in acelasi timp reprezinta o diminuare cu 14,0% fata de finele anului 2007, conform datelor publicate de AAF.

Urmarind evolutia activelor nete pe fiecare din cele cinci SIF-uri, se constata ca in luna raportata doar SIF Moldova a inregistrat o usoara diminuare (-0,14%), in timp ce celelalte SIF-uri au inregistrat cresteri de 0,18% pentru SIF Banat-Crisana si de 4,73% pentru SIF Transilvania.

Cum era de asteptat fata de evolutia pietei bursiere, actiunile cotate care erau pe ansamblu SIF la finele anului 2007 in valoare de 9,55 mld. lei si reprezentau 81,2% din total active au cunoscut in perioada scursa de atunci corectii succesive, astfel ca la finele lunii iunie valoarea acestora a fost de 7,78 mld. lei (tot 7,78 mld. si in luna mai), ceea ce reprezinta 76,2% din total active.

In luna raportata, nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul SIF a fost de 6,323 mld.lei, adica cu circa 17% inferior celui inregistrat luna anterioara.

Scurt istoric al SIF-urilor

Scurt istoric al SIF-urilorCele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) sunt organisme de plasament colectiv, organizate in urma Programului de Privatizare in Masa si listate la Bursa de Valori Bucuresti.

Pe langa randamente spectaculoase inca de la listare, SIF-urile ofera investitorilor si alte elemente foarte importante: o lichiditate foarte buna ce permite intrari si iesiri rapide si chiar speculatii, un randament din dividende peste media actiunilor listate la bursa si o volatilitate rezonabila.

Acestea sunt organizate pe zonele istorice ale tarii: SIF1 – Banat-Crisana, SIF2 – Moldova, SIF3 – Transilvania, SIF4 – Muntenia, SIF5 – Oltenia.

Activitatea acestora, de investitori financiari care administreaza un portofoliu de valori mobiliare si active financiare, este, ca si principiu, relativ simpla si usor de inteles. Dar ca si mod de implementare aceasta activitate devine complexa, priceperea managementului fiecarui SIF fiind esentiala.

Evolutia la BVB a celor cinci SIF-uri este reflectat de indicele BET-FI, lansat pe 31 octombrie 2000, cu o valoare de start de 1.000 de puncte. In ciuda scaderilor de peste 50 de procente de la maximele istorice de anul trecut, comparativ cu valoarea de lansare, indicele se afla acum la 35.938 de puncte.