Companiile sunt printre cei mai importanti producatori de piese auto din Romania

Companiile sunt printre cei mai importanti producatori de piese auto din RomaniaCele doua societati vor beneficia de faptul ca tot mai multe companii din industria auto sunt atrase de Romania datorita costurilor de productie mai mici pe care le gasesc aici, mai ales in ceea ce priveste cheltuielile salariale. Producatorii de masini sau piese auto vin in Romania si datorita atractivitatii tarii in sine. Numarul mare de locuitori reprezinta un potential ridicat in privinta cererii de masini.

Clientii Compa sunt nume cunoscute din industria auto precum Dacia Renault, Honeywell, Bosch, Piroux, Daikin, Delphi. Societatea prezinta o expunere ridicata pe doi clienti, Honeywell si Bosch, circa 63% din vanzarile din anul 2007 au fost realizate de aceste doua companii. Pentru anii urmatori, CMP are in vedere parteneriate noi cu BMW, Sitech etc.

Cifra de afaceri a CMP a cunoscut o crestere de doar 11,50% in prima parte a anului 2008, la 171 milioane lei (48 mil. euro), iar profitul a inregistrat o scadere importanta de 40,53%, ajungand la 4,33 milioane de lei (1,22 mil. euro).

Altur detine un portofoliu interesant de produse si are, in principal, clientii ca Dacia-Renault, Audi, BMW si Volkswagen.

“Dupa doi ani si jumatate in care a inregistrat constant pierderi, Altur Slatina a raportat in ultimele trei trimestre profit, in conditiile in care cifra de afaceri a cunoscut o dinamica moderata, profitul inregistrat datorandu-se mai mult unei eficientizari la nivel operational”, a declarat, pentru Wall Street, Andreea Ciobanu, Head of Research la Intercapital Invest.

ALT a raportat pentru primul semestru al anului un profit de 3,48 milioane de lei (circa 1 mil. de euro) si o cifra de afaceri de 56,04 milioane de lei (16 mil. euro).

CMP si ALT Analiza fundamentala

Conform calculelor realizate de Intercapital, media price per earnings ratio (PER) pentru companiile listate din Europa de Est este de 21,92, pentru pretul actiunilor pe valoarea contabila (P/Bv) de 1,47, iar pretul actiunii pe venitul unitar (P/S) este de 0,67.

In prezent, titlurile Altur se tranzactioneaza la multipli atractivi, indicatorul P/E fiind de doar 6,16, P/B de 0,45, iar P/S de 0,41. Compania a suferit la mijlocul anului trecut si o schimbare in structura actionariatului, SIF Oltenia ce detinea peste 85% din actiuni vanzandu-si o mare parte din participatie.

Revigorarea societatii la nivel de profitabilitate, explica Ciobanu, a survenit dupa acest eveniment. ALT are o rata a profitabilitatii (ROA) de 6,6% si o rata a rentabilitatii financiare (ROE) de 7,27%.

Din punctul de vedere al PER-ului, de 36,24, actiunile Compa par scumpe, insa din punctul de vedere al P/Bv, de 0,61, si al P/S, de 0,49, devin atractive raportat la nivelele tarilor din Europa de Est.

Ultimele 12 luni de activitate nu au fost prielnice societatii din Sibiu, referitor la ratele de profitabilitate. CMP detine un ROA de doar 1,35%, fata de media calculata de specialistii Intercapital, de 3,05%, si o rata de crestere a rentabilitatii financiare, de 1,66%.

“Din perspectiva analizei tehnice, pe termen lung, CMP si-a atins pragul suport la 0,76 lei/actiune, dupa care actiunea a revenit pe crestere. Indicatorii ADX, MACD sugereaza un semnal de cumparare, insa volumele tranzactionate sunt reduse. Pe termen scurt, nu am depistat semnale care sa confirme formarea unui trend. Apreciem ca aceste oscilatii nu recomanda ca investitie actiunea”, ne-a explicat Daniela Turcas, analist financiar in cadrul IFB Finwest.

Evolutia actiunilor depind de proiectele societatilor

Evolutia actiunilor depind de proiectele societatilorAnalistul Intercapital afirma ca pentru o evolutie buna in piata a titlurilor Altur este necesara o confirmare in urmatoarea perioada a rezultatelor bune obtinute de companie in ultimele trei trimestre de activitate si o dinamica mai buna a cifrei de afaceri. “Acest lucru ramane insa de vazut, compania nefiind foarte vizibila in piata din punct de vedere al proiectelor pentru urmatorii ani”, continua Ciobanu.

Evolutia afacerilor Compa, cat si a actiunilor pot fi afectate de doi factori de risc importanti: scumpirea in continuare a costurilor de finantare prin credite bancare/sau mentinerea acestora la nivelele actuale considerate ridicate si evolutia pe termen mediu a pietei auto si a business-ului principalilor parteneri de afaceri.

“Asa cum s-a vazut deja, performantele financiare nu reprezinta o garantie a cresterii cursurilor bursiere, fapt confirmat, din pacate in recentele evolutii de pe bursa, la multe companii solide financiar. In ipoteza reluarii mult asteptatului trend ascendend pe bursa, e de asteptat ca si CMP sa se inscrie in trend”, este de parere Daniela Turcas.

In saptamana precedenta, titlurile ALT au pierdut 1,9% pe o lichiditate de doar 108.520 lei, in timp ce actiunile CMP s-a depreciat cu 13,64% pe rulaje de 196.158 lei. Scaderea pretului actiunilor Compa Sibiu de la inceputul anului este de 52%, fata de 40,5%, cu cat au coborat titlurile Altur Slatina.