T2 a adus cresteri doar pentru Biofarm

T2 a adus cresteri doar pentru BiofarmCompaniile din sectorul farmaceutic de la BVB nu s-au remarcat in primul semestru al acestui an printr-o dinamica foarte buna a afacerilor si a profitabilitatii.

“Ma astept la o medie anuala de crestere a cifrei de afaceri pentru cei trei producatori de aproximativ 7,5%, si asta fara a lua in calcul o eventuala privatizare a Antibiotice Iasi”, a declarat Andreea Ciobanu (foto).

Astfel, intr-un raport de analiza realizat de casa de brokeraj Intercapital Invest se arata ca Antibiotice Iasi, cel de-al noualea producator de produse farmaceutice din Romania, cu o cota de piata de 3% (pe baza cifrelor inregistrate in perioada martie 2007-martie 2008), a obtinut o majorare de doar 5,27% a cifrei de afaceri si o scadere a profitului net de 19,66%.

BIO a inregistrat o crestere de 6,05% a cifrei de afaceri si de doar 1,66% a profitului net, in timp ce Zentiva Romania, fosta companie Sicomed, achizitionata de grupul international Zentiva, a marcat o scadere a cifrei de afaceri cu 17,44% si o crestere considerabila a profitului net, de 72,73%.

In cel de-al doilea trimestru al acestui an, doar Biofarm a reusit sa consemneze o majorare usoara a veniturilor totale cu 2,9%, fata de scaderile obtinute de ATB si SCD cu 3,3%, respectiv 5,82%.

Deprecierea monedei nationale afecteaza sectorul farma

Deprecierea monedei nationale afecteaza sectorul farmaComparativ cu evolutia la nivel agregat pe piata de farmaceutice din Romania, dezvoltarea celor trei companii este mai slaba. Piata farma a afisat in T2 un avans de 21,3%, la 1,8 miliarde lei, de la 1,48 miliarde lei in perioada similara din anul 2007. Aceste cifre reprezinta o revenire a ratei de crestere a sectorului, dupa ce la finele anului trecut si in primele luni din acest an s-au situat la un nivel redus, potrivit datelor Intercapital.

Un impact negativ asupra pietei de produse farmaceutice l-a avut in primul rand deprecierea monedei nationale, deoarece importul de medicamente si produse adiacente este dominant. Alti factori importanti care au stat la baza acestei dinamici mai slabe sunt si masurile luate de autoritatile romane de a ingheta preturile pentru anumite categorii de medicamente.

Evolutiile mai moderate inregistrate in 2008 in acest sector al economiei nu arata insa faptul ca piata de farmaceutice din Romania se indreapta catre maturitate. Potrivit cifrelor de la finalul anului 2007, cheltuielile cu produse farmaceutice in Romania erau de doar 83 euro/locuitor, in timp ce in tarile din Europa de Vest consumul era de 423 euro/locuitor, iar in tarile din Europa Centrala si de Est era de 100 euro/locuitor, se arata in raport.

Analiza fundamentala ATB, SCD si BIO

Actiunile Antibiotice Iasi si Biofarm Bucuresti sunt tranzactionate la valori ale indicatorilor de evaluare apropiate de media inregistrata la nivelul companiilor listate pe piete din Europa Centrala si de Est, iar titlurile Zentiva prezinta indicatori de evaluare mai buni comparativ cu cei inregistrati de celelalte companii farma de pe bursele externe.

Indicatorul P/E mediu pentru societatile listate pe pietele de capital internationale este de 19,41, pretul mediu al actiunilor pe valoarea contabila (P/B) este de 1,97, iar P/S mediu al acestor companii este de 1,95.

La finalul sedintei de tranzactionare de ieri, media indicatorilor celor trei emitentii de pe Bursa de la Bucuresti era de 18,13 pentru P/E, 1,5 pentru P/BV si un P/S de 2,38.

In functie de rentabilitatea veniturilor, cea mai buna rata de crestere o are Biofarm, cu 27,37%, urmata de SCD, cu 19% si ATB, cu 14%. Din punctul de vedere al indicatorului ROE, care masoara profitabilitatea unei companii, si a celui ce indica rata de rentabilitate economica a unei companii (ROA), cea mai bine pozitionata este Zentiva Romania, cu o rata de 7,78%.

Evolutia titlurilor va fi influentata de tendinta pietei

Evolutia titlurilor va fi influentata de tendinta pietei“Ma astept ca titlurile Antibiotice Iasi si Biofarm Bucuresti sa evolueze in ton cu piata, cel putin pana la noi stiri legate de privatizarea Antibiotice”, considera analistul Intercapital.

Informatiile legate de pretul platit pentru o actiune ATB in privatizare ar putea schimba perceptia asupra valorii de piata a companiilor din sector. Astfel, acesta ar putea influenta si evolutia la bursa a celorlalte companii din sector, in evaluarea lor urmand a exista un benchmark nou.

Astfel de evenimente, explica Ciobanu, am avut in perioada ofertei facute de Zentiva pentru fosta companie Sicomed, in paralel cu aceasta companie la bursa cunoscand aprecieri si ceilalti emitenti din sector, influentati de pretul platit in acea achizitie.

Pana acum insa, privatizarea Antibiotice s-a lasat asteptata. Aceasta fusese programata pentru luna martie anul curent, insa a fost stopata de AVAS in urma unui proces dintre sindicate si Guvern. Potrivit declaratiilor oficialilor AVAS, privatizarea producatorului de medicamente Antibiotice Iasi va fi reluata in momentul in care actiunile vor recupera scaderea survenita de la inceputul anului.