Este un moment bun pentru constientizarea riscurile investitiilor in actiuni

Este un moment bun pentru constientizarea riscurile investitiilor in actiuniBrokerul de la Intercapital este de parere ca momentul actual este unul foarte bun, pentru a face primii pasi la bursa, care in mod necesar ar trebui sa constea in obtinerea a cat mai multe informatii despre aceasta, intelegerea mecanismelor sale de functionare, selectarea canalelor de informatii si in cele din urma realizarea unor investitii virtuale.

O persoana care decide sa intre in urmatoarea perioada in piata are doua mari avantaje in comparatie cu un investitor care si-a inceput investitia la bursa in urma cu trei ani.

In primul rand este constient de riscurile la care se expune. Un calcul simplu ii va arata ca daca cumpara actiuni la inceputul anului, in acest moment inregistra pierderi considerabile. Constientizarea riscului este un element esential al unei investitii de succes pentru ca investitorul este in acest fel pregatit si pentru situatii in care inregistreaza pierderi, putand lua in acel moment decizii rationale influentate intr-o masura mica de factoul emotional.

Un investitor care incepea sa investeasca in urma cu cativa ani nu constientiza riscurile la care era expus, chiar daca brokerul il atentiona in acest sens, pentru ca analizand evolutia actiunilor din anii anteriori constata ca aceasta este una constant pozitiva.

In al doilea rand, investitorul care face primii pasi la bursa in perioada urmatoare poate beneficia de randamente importante, spune fostul investitor, daca tinem seama ca multe actiuni vor avea la sfarsitul perioadei de scadere a bursei preturi foarte atractive.

O regula de baza a evolutiilor bursiere este aceea a ciclicitatii. Evolutia unei actiuni nu poate fi in mod continuu crescatoare sau descrescatoare, ci dimpotriva, perioadele de crestere sunt succedate de cele de scadere si invers.

“Daca luam exemplul bursei autohtone, incepand cu anul 2000, piata s-a inscris pe un trend crescator pana la mijlocul anului 2007, cand s-a produs inversarea de trend. Chiar daca in aceste momente intalnim foarte multi investitori pesimisti, aceasta perioada de scaderi nu poate dura la nesfarsit, iar in momentul in care investitorii vor constientiza ca preturile sunt foarte atractive vom putea consemna un nou trend de crestere”, sustine brokerul Intercapital.

Din punctul de vedere al surselor de informare disponibile, un investitori care isi incepe investitia acum este net avantajat comparativ cu unul care isi incepea investitiile in urma cu 7-8 ani. Acest lucru se intampla, pe de o parte, datorita raspandirii extraordinare a internetului, iar pe de alta parte, faptului ca piata noastra se afla la acel moment la stadiul de a invata primii pasi, explica Aldea.

Incepatorilor le este recomandat un cont asistat

Incepatorilor le este recomandat un cont asistatInvestitoriilor incepatori le este recomandat sa tranzactioneze asistat de un broker, pentru ca acestea ii va oferi informatii esentiale legate de piata, care pot fi omise si pentru ca un specialist va reprezenta un reper si un ajutor.

“Cand esti la inceput te confrunti cu multe informatii din care trebui sa le selectezi pe acelea importante, iar acest lucru este realizat de catre broker, care te va ajuta sa extragi informatiile importante si te poate canaliza pe directia corecta”, explica Aldea.

Dupa o anumita perioada de timp, un investitor asistat poate decide sa inceapa sa tranzactioneze online, dar asta difera de cunostintele sale si de timpul pe care il pot aloca investitiilor.

“Desi eu mi-am inceput investitiile cu o suma imprumutata, nu le recomand clientilor sa faca acelasi lucru. Daca totusi se decid sa faca aceasta alegere trebuie sa tina seama de faptul ca suma imprumutata nu trebuie sa le impovareze cheltuielile curente. In masura in care se intampla acest lucru, presiunea psihologica asupra investitorului este foarte mare, conducandu-l catre esec. Vorbim in aceasta situatie de cazuri dramatice”, spune Gabriel Aldea.

In masura in care investitorul se decide sa se imprumute pentru a realiza investitii pe piata de capital, el trebuie sa aiba in vedere returnarea creditului pe termen mai lung. Acest lucru nu exclude realizarea unor investitii pe termen scurt, chiar si speculative. Investitorul care realizeaza investitii avand la baza credite trebuie sa fie constient ca se expune unui risc extrem de ridicat.

Un investitor care intra acum la Bursa ar trebui sa investeasca initial o suma mica deoarece lipsa de experienta ii poate genera pierderi insemnate daca tinem cont si de contextul actual al piatei. Treptat, investitia poate sa creasca pe masura ce semnalele pozitive venite de pe pietele externe se inmultesc si exista premisele unei evolutii pozitive.

“Rolul brokerului este si aici esential pentru ca experienta sa il poate ajuta pe investitor sa identifice mai clar astfel de semnale”, considera reprezentantul Intercapital.

Investitorii actuali ar trebui sa-si reduca pierderile

Investitorii actuali ar trebui sa-si reduca pierderileInvestitorii care au inceput sa investeasca in actiuni in anul 2005 in acest moment inregistreaza pierderi. Daca avem in vedere ca investitia facuta de catre multi dintre investitori a fost facuta gradual, pe masura ce constatau ca randamentele avute erau foarte bune, pierderea avuta in prezent este mai consistenta, explica fostul investitor.

“Investitorii nu reuseau sa constientizeze ca bursa poate scadea, priveau graficele ce indicau cresteri in ultimii ai si considerau ca trendul crescator va continua”, afirma Gabriel Aldea.

“In acest moment imi este greu sa recomand vanzare investitorilor care au inevstitii realizate cu mai multi ani in urma, dar consider ca totusi este necesar. Acest lucru nu inseamna ca recomand vanzarea intregului portofoliu, insa o reducere a expunerii cred ca este utila”, precizeaza brokerul.

Din punctul de vedere strict al riscului, atunci cand se identifica anumiti factori de pericol legati de unele actiuni din portofoliu, se recomanda, pentru inceput, reducerea expunerii. In masura in care se confirma temerile initiale, investitorul poate decide chiar lichidarea din portofoliu a acelei pozitii, explica Gabriel Aldea.

Aldea: Este greu de spus cand se va termina criza

Aldea: Este greu de spus cand se va termina criza“Nu cred ca putem vorbi de o inversare a trendului chiar daca am putea asista la o crestere de 20% luna viitoare deoarece si luna asta am vazut o crestere pe BET-FI de 15%, ulterior piata scazand sub minimele atinse anterior”, considera brokerul Intercapital.

Explicatia este simpla, spune Aldea, investitorii care au cumparat la -15%, vor dori sa vanda la +15%. “Problema care se pune este daca vor exista investitori care vor dori sa cumpere la +15%”, subliniaza reprezentantul Intercapital.

Aldea ne-a explicat ca anul trecut atat investitorii cat si brokerii, atat cei din Romania cat si cei de pe pietele internationale, nu anticipau o asemenea amplitudine a crizei financiare si nici derularea ei pe o perioada asa de lunga. “In aceasta primavara, la momentul preluarii Bear Stearns de catre JP Morgan, multi analistii americani s-au grabit sa spuna ca aceasta criza financiare se apropie de sfarsit. Putem vedea ca scaderile au continuat de atunci, iar criza s-a intensificat”, spune brokerul.

Acesta considera ca suntem in mijlocul unei crize financiare foarte puternice, una mai puternica decat cea de pe bursa americana din 2001-2003. La acel moment, indicele S&P 500 a avut o scadere de 50% din maxime, insa acum S&P 500 are o scadere din maxim de circa 35%.

O logica simpla ne arata ca este posibil ca cel putin piata americana sa mai scada, mai ales daca tinem seama de faptul ca deocamdata nu se vad in mod clar efectele negative la nivelul economiei mondiale ale crizei financiare mondiale, insa acestea, cel mai probabil, nu vor intarzia sa apara, spune brokerul.

“Cat de lunga va fi criza si cat de ampla este greu de spus, dar impresia mea este ca va fi o criza ceva mai lunga decat se asteptau o parte dintre investitori. Am putea avea sperante poate anul viitor, dupa jumatatea anului, dar nu este imposibil sa asistam la o intoarcere de trend si in 2010 sau 2011”, opineaza specialistul.