1 / 5

Este un moment bun pentru constientizarea riscurile investitiilor in actiuni

Brokerul de la Intercapital este de parere ca momentul actual este unul foarte bun, pentru a face primii pasi la bursa, care in mod necesar ar trebui sa constea in obtinerea a cat mai multe informatii despre aceasta, intelegerea mecanismelor sale de functionare, selectarea canalelor de informatii si in cele din urma realizarea unor investitii virtuale.

O persoana care decide sa intre in urmatoarea perioada in piata are doua mari avantaje in comparatie cu un investitor care si-a inceput investitia la bursa in urma cu trei ani.

In primul rand este constient de riscurile la care se expune. Un calcul simplu ii va arata ca daca cumpara actiuni la inceputul anului, in acest moment inregistra pierderi considerabile. Constientizarea riscului este un element esential al unei investitii de succes pentru ca investitorul este in acest fel pregatit si pentru situatii in care inregistreaza pierderi, putand lua in acel moment decizii rationale influentate intr-o masura mica de factoul emotional.

Un investitor care incepea sa investeasca in urma cu cativa ani nu constientiza riscurile la care era expus, chiar daca brokerul il atentiona in acest sens, pentru ca analizand evolutia actiunilor din anii anteriori constata ca aceasta este una constant pozitiva.

In al doilea rand, investitorul care face primii pasi la bursa in perioada urmatoare poate beneficia de randamente importante, spune fostul investitor, daca tinem seama ca multe actiuni vor avea la sfarsitul perioadei de scadere a bursei preturi foarte atractive.

O regula de baza a evolutiilor bursiere este aceea a ciclicitatii. Evolutia unei actiuni nu poate fi in mod continuu crescatoare sau descrescatoare, ci dimpotriva, perioadele de crestere sunt succedate de cele de scadere si invers.

“Daca luam exemplul bursei autohtone, incepand cu anul 2000, piata s-a inscris pe un trend crescator pana la mijlocul anului 2007, cand s-a produs inversarea de trend. Chiar daca in aceste momente intalnim foarte multi investitori pesimisti, aceasta perioada de scaderi nu poate dura la nesfarsit, iar in momentul in care investitorii vor constientiza ca preturile sunt foarte atractive vom putea consemna un nou trend de crestere”, sustine brokerul Intercapital.

Din punctul de vedere al surselor de informare disponibile, un investitori care isi incepe investitia acum este net avantajat comparativ cu unul care isi incepea investitiile in urma cu 7-8 ani. Acest lucru se intampla, pe de o parte, datorita raspandirii extraordinare a internetului, iar pe de alta parte, faptului ca piata noastra se afla la acel moment la stadiul de a invata primii pasi, explica Aldea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri