1 / 6

Experienta FNI-ului a fost o lectie buna

Povestea sa isi are bazele in anii de facultate. Desi absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare si pasionat de programare, Cristian Rizea a inceput sa fie interesat de piata de capital de prin anii ’97-’98. “Am inceput sa urmaresc bursa de prin 1998, si in urmatorii ani deja ma gandeam sa investesc. Dar la momentul respectiv aveam banii in FNI si a fost o resetare de conturi in 2000”.

Paradoxal, aceasta pierdere nu l-a facut sa cedeze, ci, din contra, l-a determinat sa mearga mai departe, de data aceasta pe cont propriu.

“Dupa ce am strans din nou bani, in toamna lui 2002 mi-am facut curaj, impreuna cu un coleg. Am inceput intai la Intercapital Invest, dar contul asistat imi solicita foarte mult timp, asa ca intr-o luna m-am mutat la Vanguard, care avea si singura platforma online din Romania”, isi aminteste Rizea.

De aici incepe activitatea sa propriu-zisa de investitor. Pe cont propriu, cu o platforma online in fata si ajutat de experienta muncii de programator. “Nu mai stiu cu cat am inceput, cred ca 80 de milioane (lei vechi), cam asa ceva”, spune managerul Unic Sol.

Inceputul a fost special. Dupa experienta FNI-ului, in cateva luni de la prima investitie, Rizea si-a vazut portofoliul pe minus cu 20%. “A fost o lectie foarte buna atunci, am inteles ca trebuie sa invat. Practic, pornisem de la ideea ca am de ales, fie sa imi las banii la banca, fie sa incerc sa realizez ceva. Atat timp cat eu castig pe ideile mele mai mult decat la banca, ar trebui sa fiu multumit. Si pana acum sunt”, explica fondatorul site-ului labursa.ro.

La acel moment, exista insa si un usor sentiment de teama, ce provenea din experientele anterioare esuate. Dar a fost depasita de dorinta de a realiza ceva pe cont propriu.

“Ai un job, ai un salariu bun, vrei sa iti iei o casa, o masina. Trebuie sa te decizi ce sa faci cu banii. Poti sa ii tii acasa, dar exista riscul de a te trezi cu vreun hot. Poti sa ii duci la banca si daca dobanda e real pozitiva esti norocos, sau poti sa incerci singur. Imobiliarele sunt o varianta, dar ai nevoie de un capital mare. Astfel, bursa e o oportunitate – si a fost si alegerea mea”, a mai povestit Rizea.

Comenteaza povestea lui Cristian Rizea. Credeti ca experienta anterioara a FNI-ului a fost o lectie buna pentru el?

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri