1 / 6

Ce inseamna sa fii speculator?

Speculatorul este acel investitor care este tot timpul in cautare de randamente mari, mult peste media pietei, fiind constient ca acest fapt impune asumarea unor riscuri mult mai mari. El cauta continuu noi oportunitati, nu are orizonturi de timp foarte mari, este informat si dedica cel mai mult timp investitiilor bursiere.

Speculatia reprezinta practic una din cele patru strategii de investitie posibile pe pietele financiare alaturi de investitiile de portofoliu, arbitraj si hedging, sustine Andreea Gheorghe, director departament analiza Intercapital Invest (foto).

„Un speculator este o persoana care isi asuma riscuri ridicate, peste medie, anticipand in cazul unui instrument financiar o anumita evolutie a cotatiilor. Astfel, speculatia in sine nu este analoaga jocurilor de noroc, persoana implicata intr-o astfel de strategie bazandu-si miscarea pe o analiza prealabila. A specula nu inseamna a investi neaparat pe termen scurt, ci pur si simplu a-ti asuma riscuri ridicate in asteptarea unor randamente pe masura. Cu cat riscul asumat printr-o anumita investitie va fi mai mare, cu atat si randamentele potentiale vor fi mai mari, investitorul fiind compensat pentru riscul aditional asumat”, a explicat aceasta.

„A fi speculator este o stare de spirit, o conectare permanenta in piata si o tranzactionare foarte frecventa. Acestia nu pun mare accent pe trendul pietei si pe crearea unui portofoliu pe termen lung, ei orientandu-se mult pe oportunitati pe termen foarte scurt, expunandu-se unor riscuri suplimentare, dar si castigurile sau pierderile sunt pe masura”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Rares Sofariu, director dezvoltare si cercetare KD Capital Management, crede ca este greu sa definim si sa identificam investitorii speculatori.
„In opinia mea, exista doar investitori, cum nu sunt bine definite termenele de investitie „scurt, mediu, lung”, este greu sa definim si sa identificam investitorii speculatori, doar ca unii investitori sunt mai activi in piata”, considera acesta.

Astfel, Sofariu spune ca exista mai multe strategii pe care un investitor poate sa le foloseasca. „De exemplu, un investitor poate actiona pe anumiti emitenti care prezinta volatilitate mare mai des, vanzand si cumparand, iar pe unii emitenti nu actioneaza des, ci doar acumuleaza pentru dividend etc.; pe acesta nu cred ca l-am putea numi speculator. Dar ca sa conturam o definitie, speculator in piata inseamna sa marchezi oportunitatile zilnice”, a declarat acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri