Introducerea drepturilor a fost o masura binevenita

Introducerea drepturilor a fost o masura binevenitaDrepturile de alocare sunt valori mobiliare negociabile, emise pe termen scurt, care certifica dreptul detinatorului acestuia de a primi o actiune care ii va fi atribuita la momentul inregistrarii la Depozitarul Central a unei majorari a capitalului social.

„Introducerea drepturilor de alocare la bursa a reprezentat un pas firesc in dezvoltarea tranzactiilor cu actiuni si a fost una din masurile bune luate de conducerea BVB. Pe bursele mari aceste produse sunt utilizate intens de investitori, iar tranzactionarea lor reprezinta un atuu in atragerea investitorilor la un IPO sau o majorare de capital social”, a explicat Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.

”Introducerea drepturilor de alocare a fost si este cu siguranta binevenita din moment ce perioada in care investitorii isi pot valorifica titlurile provenite dintr-o IPO s-a redus de la cateva luni la doar cateva zile. Totodata, acest instrument reprezinta un instrument de protectie al investitorilor in fata birocratiei, tocmai datorita faptului ca acestia nu trebuie sa astepte finalizarea formalitatilor legale de inregistrare a majorarii capitalului social”, a declarat, pentru Wall-Street, Vlad Doruc, analist financiar la Vanguard.

De exemplu, daca ne uitam la alte IPO-uri mai vechi si nu numai, se observa perioade destul de indelungate intre data desfasurarii IPO si momentul listarii actiunilor la BVB (in cazul Alumil au fost necesare patru luni, iar Contor Group inca nu se tranzactioneaza), a explicat acesta.

„In astfel de cazuri investitorii au fost pusi in situatia de a nu-si putea valorifica detinerile, ceea ce reprezinta o pierdere daca ne gandim ca acestia ar fi putut obine un randament superior directionand sumele respective catre alte investitii. Si in cazul inregistrarii unor deprecieri in masa ale titlurilor putem spune ca drepturile de alocare au oferit protectie investitorilor si chiar castiguri in cazul celor care au vandut drepturile de alocare obtinute in urma IPO Transgaz”, adauga analistul.

Nu trebuie omis faptul ca si aceste instrumente prezinta riscuri. „Cei care le achizitioneaza putand inregistra pierderi in cazul in care majorarea de capital ar fi anulata”, a spus Doruc.

Desi instrumentul prezinta avantaje, companiile nu s-au inghesuit sa il foloseasca

Desi instrumentul prezinta avantaje, companiile nu s-au inghesuit sa il foloseascaIn ultimul an la BVB au avut loc sase oferte publice de listare, din care doar trei au folosit drepturile. Singura care a avut succes a fost Transgaz, drepturile Teraplast s-au depreciat foarte mult, iar IPO Pomponio a esuat, instrumentele nemaifiind folosite.

„Utilizarea drepturilor de alocare doar in urma a doua IPO din totalul de sase derulate de la momentul lansarii acestui instrument a avut cu siguranta un efect negativ asupra investitorilor. De exemplu, cei care au subscris la oferta Contor Group SA Arad incheiata la jumatatea lunii martie nu au avut posibilitatea pana in prezent sa renunte la participatii, ceea ce cu siguranta le va aduce pierderi celor care vor vinde actiunile Contor Group imediat dupa inceperea tranzactionarii acestora la BVB. Aceste pierderi puteau fi evitate prin introducerea drepturilor de alocare, cei care detin aceste titluri putand astfel sa le valorifice pana in momentul prezent”, a explicat Vlad Doruc.

Diferenta dintre evolutia pretului la drepturile de alocare emise de Transgaz si cele ale Teraplast a aparut atat ca urmare a momentului cand acestea au fost tranzactionate, cele ale TGN fiind tranzactionate in perioada decembrie 2007-ianuarie 2008, cand stirile negative legate de criza financiara mondiala erau foarte putine.

„Un alt motiv pentru care drepturile Transgaz au avut un succes mai mare ar putea fi reprezentat si de interesul mult mai ridicat al investitorilor cu privire la aceasta companie, fapt confirmat prin suprasubscrierea ofertei de 28 de ori”, a declarat analistul de la Vanguard.

Florin Irimin considera benefica introducerea acestor instrumente, succesul redus fiind cauzat, in opinia sa, de lipsa de cunoastere a investitorilor si a emitentilor.

„Raman insa increzator in dezvoltarea acestor instrumente. Pana la urma este o reticenta la nou, pe masura ce actorii pietei de capital se vor informa mai bine, cred ca interesul pentru aceste instrumente va creste”, sustine acesta.

Cu toate acestea, in cazul IPO-ului de la Transgaz, volumul de drepturi de alocare tranzactionate a fost unul semnificativ, ceea ce reprezinta un semn bun pentru viitorul acestor instrumente.

„In total, in cele aproape trei saptamani de tranzactionare, au fost rulate 415.805 drepturi, ceea ce reprezinta aproximativ 35% din numarul total de actiuni incluse in IPO. Comparativ, de cand au fost introduse actiunile, s-au rulat putin peste 1,9 milioane de actiuni in aproape 9 luni si jumatate”, ne-a informat brokerul Intercapital.

Sunt diferente intre ofertele cu drepturi si cele fara aceste instrumente?

Sunt diferente intre ofertele cu drepturi si cele fara aceste instrumente?IPO Transgaz, cea mai mare oferta publica din istoria Bursei, a fost si prima companie care s-a folosit de noile instrumente si a avut un real succes, atat la subscriere, cat si la tranzactionare. Cele cinci oferte desfasurate pe parcursul anului 2008 nu au mai avut acelasi succes, independent de existenta instrumentelor.

„Pana in acest moment, nu se poate spune ca IPO-urile care au fost urmate de tranzactionarea drepturilor de alocare au avut mai mult succes decat cele care nu au beneficiat de acest instrument. Pe viitor, ca urmare a evenimentelor din acest an, investitorii ar putea deveni mai atenti la acest aspect din moment ce reprezinta un risc asumat mai mare, putand solicita chiar o prima de risc emitentilor care nu folosesc acest instrument in urma unei IPO, din moment ce expunerea acestora este mai mare”, sustine analistul Vanguard.

In acelasi timp, nici contextul pietei din acest an nu a fost favorabil, deci succesul poate fi conditiont si de criza financiara.

„Este greu de spus care a fost impactul drepturilor in cazul ultimelor Oferte Publice Initiale deoarece contextul actual de piata este unul special. Personal, cred ca la diferentierea IPO-urilor a contat in primul rand de calitatea emitentului si a momentului de listare, atasarea sau nu a drepturilor aflandu-se in plan secundar”, crede Florin Irimin.

Astfel, contextul de piata este unul foarte important si el poate face diferenta dintre doua IPO-uri, chiar daca ambii emitenti sunt interesanti, sustine brokerul Intercapital.

„Din acest punct de vedere Transgaz a prins un moment prielnic pentru listare comparativ cu IPO-urile care au urmat”, a conchis acesta.

Noutatea instrumentului implica reticenta viitorilor emitenti

Noutatea instrumentului implica reticenta viitorilor emitentiSpecialistii sustin ca nu toate companiile au ales sa ataseze drepturi de alocare la ofertele lor de listare din cauza reticentei si a neincrederii.

„Unul dintre motivele pentru care emitentii nu au apelat la acest instrument ar putea fi reprezentat de gradul de noutate al acestor drepturi, ceea ce este posibil sa ii fi descurajat pe emitenti concomitent cu dezinteresul acestora in legatura cu momentul inceperii tranzactionarii efective”, crede Vlad Doruc.

Printre cele mai importante avantaje a introducerii drepturilor de alocare sunt diversificarea instrumentelor financiare, crestrea lichiditatii si asigurarea unei fructificari rapide a actiunilor dobandite in urma subscrierii.

Drepturile de alocare sunt tranzactionate ca si actiunile, folosind aceleasi reguli si sistem de tranzactionare. Acestea ajung la maturitate dupa curgerea unui termen de doua zile lucratoare ulterioare primirii de catre BVB a notificarii Depozitarului Central referitoare la primirea de la emitent a documentatiei complete privind operatiunea de majorare a capitalului social. Dupa maturitatea drepturilor de alocare lista detinatorilor de drepturi se va transforma in lista detinatorilor de actiuni.

Ca orice instrument financiar, drepturile de alocare prezinta si riscuri. Unul dintre acestea este anularea ofertei. In aceasta situatie, detinatorul acestor drepturi isi va primi banii inapoi. Suma rambursata este egala cu produsul dintre numarul de drepturi de alocare detinut si pretul de vanzare al unei actiuni nou emise.