1 / 5

Introducerea drepturilor a fost o masura binevenita

Drepturile de alocare sunt valori mobiliare negociabile, emise pe termen scurt, care certifica dreptul detinatorului acestuia de a primi o actiune care ii va fi atribuita la momentul inregistrarii la Depozitarul Central a unei majorari a capitalului social.

„Introducerea drepturilor de alocare la bursa a reprezentat un pas firesc in dezvoltarea tranzactiilor cu actiuni si a fost una din masurile bune luate de conducerea BVB. Pe bursele mari aceste produse sunt utilizate intens de investitori, iar tranzactionarea lor reprezinta un atuu in atragerea investitorilor la un IPO sau o majorare de capital social”, a explicat Florin Irimin, broker la Intercapital Invest.

”Introducerea drepturilor de alocare a fost si este cu siguranta binevenita din moment ce perioada in care investitorii isi pot valorifica titlurile provenite dintr-o IPO s-a redus de la cateva luni la doar cateva zile. Totodata, acest instrument reprezinta un instrument de protectie al investitorilor in fata birocratiei, tocmai datorita faptului ca acestia nu trebuie sa astepte finalizarea formalitatilor legale de inregistrare a majorarii capitalului social”, a declarat, pentru Wall-Street, Vlad Doruc, analist financiar la Vanguard.

De exemplu, daca ne uitam la alte IPO-uri mai vechi si nu numai, se observa perioade destul de indelungate intre data desfasurarii IPO si momentul listarii actiunilor la BVB (in cazul Alumil au fost necesare patru luni, iar Contor Group inca nu se tranzactioneaza), a explicat acesta.

„In astfel de cazuri investitorii au fost pusi in situatia de a nu-si putea valorifica detinerile, ceea ce reprezinta o pierdere daca ne gandim ca acestia ar fi putut obine un randament superior directionand sumele respective catre alte investitii. Si in cazul inregistrarii unor deprecieri in masa ale titlurilor putem spune ca drepturile de alocare au oferit protectie investitorilor si chiar castiguri in cazul celor care au vandut drepturile de alocare obtinute in urma IPO Transgaz”, adauga analistul.

Nu trebuie omis faptul ca si aceste instrumente prezinta riscuri. „Cei care le achizitioneaza putand inregistra pierderi in cazul in care majorarea de capital ar fi anulata”, a spus Doruc.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri