Hedging de portfoliu

Hedging de portfoliuHedgingul (acoperirea riscului) presupune acoperirea unui portofoliu prin luarea unei pozitii egale si opuse intr-o piata diferita, dar paralela. Efectul pozitiei de compensare este reducerea sau eliminarea efectelor schimbarilor valorice ale ambelor pozitii.

Mai exact, dupa o crestere accelerata a pretului unei actiuni, investitorul pe piata spot poate anticipa o corectia sau chiar o intoarcere a trendului. Pentru a marca profitul realizat pe piata spot, el nu este obligat sa-si lichideze portofoliului, ci poate sa vanda cantitatea echivalenta de actiuni pe piata futures pentru o scadenta mai apropiata sau mai indepartata. Prin aceasta operatiune, el isi pastreaza atat actiunile, cat si profitul, toate acestea cu costuri mai mult decat rezonabile, potrivit informatiilor Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS).

Hedgerii sunt persoane sau companii/societati care detin sau planuiesc sa detina un anumit activ - fie ca e vorba de produse agricole, valute, valori mobiliare - si sunt preocupati de o eventuala modificare a costului activului respectiv inainte ca ei sa cumpere sau sa vanda.

In general, hedgerii sunt interesati cel mai mult de diferenta dintre pretul spot si pretul futures. Aceasta diferenta este numita basis. Randamentul hedgingului este cu atat mai mare cu cat valoarea basisului este mai ridicata. Basisul nu este o marime constanta, dar este este mult mai stabil decat preturile celor doua piete.

Riscul modificarii pretului poate fi minimizat, dar riscul de basis ramane. Acest basis se schimba in timpul duratei de valabilitate a unui contract futures. Pentru aceleasi active se observa ca diferenta dintre piata spot si piata futures este convergenta, pe toata durata de viata a contractului futures, spre aceeasi valoare care se confrunta la maturitatea contractului.

Pe piata de capital romaneasca cel mai simplu exemplu de hedging este reprezentat de cumpararea de actiuni prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si vanzarea unui numar de contracte futures echivalente pe BMFMS.

Un lucru esential este faptul ca piata futures da posibilitatea hedgerilor sa transfere riscul lor asupra celor ce sunt dispusi sa-l preia, iar acestia sunt speculatorii. In efortul lor de a reduce la maxim expunerea la risc, hedgerii accepta sa piarda ocaziile favorabile in ceea ce priveste evolutia preturilor pe piata spot in favoarea protejarii acestor preturi, in timp ce speculatorii sunt de acord sa preia asupra lor riscul altora in speranta realizarii de profit. Foarte important in intelegerea conceptului de hedging este faptul ca hedgerii au sau ar trebui sa aiba raspunderea de a se supune riscului de pret.

Arbitrajul sau cum sa scapi de riscuri

Arbitrajul sau cum sa scapi de riscuriOperatiunile de arbitraj se bazeaza pe exploatarea anomaliilor de pret pentru un produs tranzactionat simultan pe doua piete de acelasi tip, fie spot, fie futures, sau a diferentelor dintre cotatia spot si cea futures pentru produsul respectiv.

In general, operatiunile de arbitraj presupun asumarea unor riscuri extrem de reduse, in unele cazuri apropiate de zero datorita pozitiilor de sens opus care se deschid simultan pe doua piete: cumparare pe piata mai ieftina si vanzare pe piata mai scumpa. Astfel, se blocheaza pentru o perioada limitata de timp o diferenta favorabila marcandu-se un profit fix, indiferent in ce directie vor evolua preturile produsului respectiv pe cele doua piete.

In cea mai mare parte a timpului, o marfa care este tranzactionata atat pe piata spot, cat si pe cea futures va beneficia de cotatii diferite datorita decalajului de livrare dintre cele doua piete – imediat pe spot si la o anumita scadenta, care se poate intinde pana la un an sau mai mult, pe piata futures.

Pe langa urmarirea oportunitatilor in scopul obtinerii de profituri, arbitrajul mai are rolul de a mentine preturile aliniate. Cand diferentele devin prea mari, arbitrajorii vor trece la actiune, iar activitatea de cumparare si vanzare atat de frecventa contribuie, intr-o masura foarte mare, la lichiditatea pietei.

In realitate, deosebirile de pret descris sunt temporare, dureaza de regula cateva minute sau secunde, din cauza ca arbitrajorii exercita o presiune prea mare la vanzare, acolo unde actiunea are un pret ridicat, si presiune la cumpararea marfurilor care au un pret mai scazut. Arbitrajorii trebuie sa actioneze foarte rapid pentru a profita de aceste diferente.

Mecanismul arbitrajului

Mecanismul arbitrajuluiMecanismul operatiuniii de arbitraj presupune alegerea a doua actiuni cu cotatii diferite la un moment dat, ale aceleasi actiuni sau ale unor produse echivalente. Investitorul vinde pe piata cu cotatia cea mai mare si, simultan, realizeaza cumpararea, in cantitate echivalenta, pe piata cu cotatia mai mica, realizand profit din diferentele de pret.

Principiul arbitrajului spot/futures este acelasi ca si in cazul arbitrajului spot/spot: se cumpara actiuni pe piata cu cotatia mai mica si simultan aceeasi actiune pe piata cu cotatia mai mare. Pe piata de capital din Romania pot fi efectuate operatiuni de arbitraj intre pietele spot si futures in cazul actiunilor cotate atat pe piata BVB, cat si pe piata BMFMS sub forma de contracte futures.

Ceea ce trebuie sa faca un investitor in acest caz este sa urmareasca in paralel cotatiile unei actiuni pe piata spot (BVB) si pe piata futures (BMFMS) pe diferite scadente, iar in momentul in care diferenta de pret dintre cele doua piete este suficient de mare pentru a-i asigura randamentul dorit, investitorul va cumpara de pe piata BVB o cantitate de actiuni si va vinde simultan sau foarte rapid aceeasi cantitate de actiuni in echivalent contracte futures pentru scadenta dorita.

La scadenta, cand cele doua piete vor furniza cotatii indentice sau foarte apropiate, investitorul va lichida ambele pozitii si va incasa profitul rezultat din diferenta blocata. Operatiunea de lichidare a pozitiilor se poate face si inainte de scadenta contractelor futures daca diferenta de pret spot/futures pe actiunea respectiva se micsoreaza seminificativ.

Arbitrajul prin mecanismul sau este o operatiune cu riscuri extrem de mici. In anumite conditii, pot aparea considerente suplimentate ce tin de specificul fiecarei operatiuni de arbitraj care trebuie avute in vedere. De exemplu, daca se opereaza pe piete in care volumul de tranzactionare este redus, trebuie asigurat un minim de capital suficient pentru a evita posibilitatea aparitiei apelului in marja.

Prin asumarea unor riscuri extrem de reduse in cadrul operatiunilor de arbitraj se pot investi bani cu randamente anualizate situate mult peste cele generate de instrumente considerate sigure (titluri de stat, depozite bancare).

O alta conditie importanta pentru investitor in vederea efectuarii de tranzactii de arbitraj spot/futures este deschiderea de conturi de client atat pentru piata spot, cat si pentru piata futures si detinerea sumelor de bani in cash necesare in ambele conturi.

De asemenea, la fel de important este accesul cat mai direct sau comunicarea cat mai rapida dintre investitor si brokerul sau. De preferat pentru astfel de operatiuni este detinerea de conturi de tranzactionare online prin care investitorul poate urmari permanent cotatiile pe cele doua piete in timp real si poate introduce singur ordinele de tranzactionare, eliminandu-se astfel timpul necesar contactarii brokerului si comunicarii detaliilor privind ordinele de tranzactionare.

Cui se adreseaza aceste strategii

Cui se adreseaza aceste strategii“Arbitrajul si hedgingul se adreseaza cu precadere acelor investitori care au acumulat mai multa experienta pe piata de capital, in sensul ca au tranzactionat nu numai produse clasice – actiuni, obligatiuni – ci si produse derivate”, ne-a explicat Adrian Barbulescu, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

Dupa ce un investitor a reusit sa inteleaga mecanismele individuale ale fiecarui produs in parte ar putea sa realizeze o combinatie a acestora care sa ii produca un randament cat mai bun in conditiile de risc asumat.

Operatiunile de hedging si de arbitraj pot fi alternative pentru reducerea valorii portofoliului de la BVB, insa inainte de a implementa astfel de strategii trebuie determinate foarte atent toate costurile si riscurile asociate, afirma Barbulescu.

Diferenta dintre arbitraj si hedging este aceea ca prin arbitraj se urmareste specularea acelor spread-uri (diferente) aparute intre pietele unui produs, scadentele acestuia sau produse similare cu scopul obtinerii unui profit sigur determinat de aceste diferente.

In cazul hedging-ului se fixeaza cursul valutar, prtul marfurilor, nivelul dobanzilor, valoarea actiunilor etc., cu mul timp inainte de efectuarea operatiunilor de vanzare/cumparare a produselor respective. Este o modalitate de protectie impotriva cresterii costurilor sau scadere a preturilor de vanzare, conchide reprezentantul Prime Transaction.