1 / 5

Obligatiuni ale institutiilor publice versus corporative

Companiile se pot imprumuta de la banca pentru a-si finanta proiectele, dar li se cer garantii colaterale. O alternativa pentru companii o reprezinta emisiunea de obligatiuni prin care promit investitorilor ca o sa le platesca o anumita dobanda fixa, numita rata cuponului obligatiunii, in schimbul folosirii banilor lor.

O emisiune de obligatiuni este considerata mai ieftina, nu numai fata de alternativa imprumutului bancar, ci si fata de cea a emiterii de noi actiuni pentru ca de-a lungul timpului s-a constatat din punct de vedere statistic faptul ca dividendele platite in cazul in care s-ar emite noi actiuni sunt mai costisitoare decat dobanzile detinatorilor de obligatiuni, potrivit publicatiei din Ghidul Investitorului la Bursa, realizat de Bursa de Valori Bucuresti.

Emitentii de obligatiuni pot fi institutii ale administratiei publice centrale sau locale (obligatiuni de stat, cele municipale si cele emise de consiliile judetene) sau companii private, caz in care ele poarta numele de obligatiuni corporative.

Teoretic, riscul in cazul obligatiunilor emise de administratiile publice centrale si locale este foarte redus, fiind greu de imaginat ca acestea vor intra in incapacitate de plata si nu vor rambursa imprumutul obligatar, in timp ce obligatiunile corporative comporta un risc mai ridicat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri