Primul pas: alegeti intermediarul si intelegeti riscurile

Primul pas: alegeti intermediarul si intelegeti riscurileRiscul si incertitudinea insotesc permanent activitatea economica si investitionala din orice domeniu. Investitia in piata de capital, desi recomandata ca un plasament bun mai ales pe termen lung, are riscurile ei.

Care sunt riscurile unei investitii pe bursa

Daca ati inteles aceste riscuri si aveti cunostinte despre cum functioneaza investitiile pe piata de capital, puteti trece la alegerea unei case de brokeraj.

Primul pas in alegerea unei SSIF este obtinerea listei cu societatile de servicii de investitii financiare pe care o puteti gasi pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB), unde puteti afla atat sediile centrale ale acestora, adresele, precum si datele de contact.

Pentru a putea diferentia societatile puteti lua in considerare locatia societatii, recomandarea unei cunostinte care investeste in piata de capital romaneasca sau valoarea tranzactiilor efectuare la BVB intr-o perioada data. Clasamentul intermediarilor, in functie de valoarea tranzactiilor, se gaseste pe site-ul BVB.

Majoritatea intermediarilor au o pagina de internet proprie unde puteti gasi informatii generale privind serviciile oferite, precum tipurile de conturi disponibile, tipuri de rapoarte de informare, cotatiile actiunilor in timp real.

Totusi, din cele 75 de case de brokeraj doar circa jumatate ofera informatii detaliate despre conturi, comisioane, suma minima pentru deschiderea unui cont si taxele de deschidere, de abonament sau de administrare a contului de investitii. Din numarul total al caselor de brokeraj doar 23 ofera serviciul de tranzactionare online pe piata de capital romaneasca.

Interesati-va despre taxele si comisioanele pe care urmeaza sa le platiti

Interesati-va despre taxele si comisioanele pe care urmeaza sa le platitiMajoritatea SSIF-urilor au o politica flexibila de comisioane, fiind stabilite in functie de suma initiala investita, frecventa tranzactiilor, volumele tranzactiilor lunare. Trebuie sa aveti in vedere ca veniturile cele mai importante ale SSIF-urilor sunt reprezentate de comisioanele de tranzactionare, care sunt stabilite de la un client la altul in functie de suma investita si valoarea tranzactiilor efectuate.

Cat platesc SSIF-urile pentru a tranzactiona la Bursa

Daca ati gasit o SSIF care va indeplineste majoritatea cerintelor, este indicat ca, inainte de a va deschide un cont de investitii, sa stabiliti o intalnire cu un broker.

Alti factori care trebuie luati in considerare in alegerea unei SSIF sunt reputatia societatii, comisioanele si taxele pe care trebuie sa le platiti, modul in care sunteti primit si tratat de catre broker, profesionismului personalului.

Cat te costa sa fii investitor la Bursa?

Un alt element de care trebuie sa tineti cont este cat de mult va poate consilia brokerul in investitiile ce urmeaza sa le faceti. Unele societati de brokeraj au in politica firmei sa nu faca recomandari sau pun la dispozitie rapoarte de analiza doar contra cost. Ar fi bine sa va interesati care sunt serviciile conexe pe care vi le poate oferi societatea – transmiterea de analize, rapoarte de piata, noutati despre companiile listate, informeaza Asociatia Brokerilor.

Nu uitati sa intrebati de comisioanele percepute si de taxele pe care le presupune contul de investitii. De exemplu, in cazul conturilor asistate de brokeri comisioanele pot varia intre 1% si 3%, in timp pentru conturile de tranzactionare online comisioanele pot fi si fixe si mai scazute. De asemenea, nu trebuie evitate taxele de deschidere de cont, taxa de administrare a contului si abonamentul lunar, care poate varia intre 50 lei si 20 lei pe luna sau poate lipsi.

Comisionul pe care il veti plati pentru efectuarea fiecarei tranzactii, tot acum se negociaza. Legea nu prevede un nivel maxim al comisionului. Daca dupa o anumita perioada constatati ca rulati o suma mai mare de bani, puteti solicita reducerea comisionului, conform grilei de comisioane pe care si-o intocmeste fiecare SSIF.

Valoarea taxei de abonament lunara nu trebuie ignorata, deoarece pe langa comisioanele pe care le platiti SSIF-ului pentru tranzactiile realizate, la sfarsit de an veti avea o pierdere din capital cuprinsa intre 600-240 lei din cauza acestei taxe. Insa, nu toate societatile percep taxe suplimentare pe langa comision, dar este bine sa cereti brokerului mai multe detalii.

Tipurile de conturi de investitii

Tipurile de conturi de investitiiDupa ce alegerea brokerului a fost facuta, trebuie sa va decideti ce fel de cont de investitii doriti sa va deschideti. Exista doua tipuri de conturi care va pot fi oferite de SSIF-uri: regular si discretionar.

In cazul contului regular decizia de cumparare/vanzare va apartine in totalitate, iar brokerul nu poate efectua nicio tranzactie fara ordinul dumneavoastra. De asemenea, acest cont regular poate fi asistat de un broker - care presupune ca dumneavoastra va veti contacta brokerul si ii veti comunica plasamentele pe care doriti sa le faceti – sau de tranzactionare online, unde dumneavoastra introduceti in sistemul de tranzactionare a SSIF-ului ordinele de cumparare/vanzare.

Alegerea modului in care doriti sa tranzactionari, asistat sau online, depinde de mai multe considerente, printre care se numara: timpul disponibil pentru a tranzactiona, timpul disponibil pentru analiza companiilor s.a.m.d.

Cum incepi o investitie la bursa

Suma minina de deschidere a acestui tip de cont variaza de la un SSIF la altul. Documentele pe care le veti semna sunt: contract de intermediere, cerere de deschidere de cont. In cazul in care contractul nu specifica si taxele si comisioanele percepute de SSIF, acestea sunt prezentate intr-o anexa speciala.

De asemenea, va trebui sa completati si chestionarul investitional, prin care brokerul va v-a face profilul investitional. Acesta poate fi inclus in cererea de deschidere de cont sau ca document separat.

Contul discretionar este un tip de cont prin care investitorul mandateaza un broker sa realizeze tranzactii fara acordul prealabil din partea acestuia. In acest caz, suma minima pentru deschiderea unui cont este, in general, mai mare decat cea ceruta pentru un cont regular.

In ceea ce priveste comisioanele, sunt doua tipuri: comision pentru fiecare tranzactie si/sau comision de succes, in functie de randamentul obtinut intr-o perioada de referinta ori comparativ cu un benchmark (etalon, cum ar fi un indice bursier, inflatia, dobanda bancara, etc.).

In cazul conturilor discretionare, structura portofoliului dumneavoastra se va realiza in conformitate cu profilul dumneavoastra investitional efectuat pe baza unui chestionar. In ceea ce priveste documentele pe care trebuie sa le semnati, pe langa cele cerute si la un cont regular se mai adauga si un document prin care mandatati agentul sa administreze portofoliul dumneavoastra.

Serviciile oferite de catre o SSIF

Serviciile oferite de catre o SSIFFunctia societatilor de servicii de investitii financiare este de a intermedia tranzactiile cu actiunile listate intre cumparatori si vanzatori. Actiunile listate sunt emise in forma dematerializata, adica prin inregistrare in cont, si nu in forma fizica pe hartie – in forma tiparita se obtin doar documente care atesta detinerea de actiuni, precum extrasele de cont.

Departamentele principale ale unei SSIF sunt cele de front office, tranzactionare si back office. Departamentul de front office sau brokeraj este interfata societatii cu clientii sai. Angajatii acestui departament, numiti brokeri, stabilesc impreuna cu clientii strategiile de investitii ale acestora si transmit instructiuni de cumparare si de vanzare catre departamentul de tranzactionare.

Departamentul de tranzactionare se ocupa de introducerea ordinelor de cumparare si de vanzare in sistemele electronice de tranzactionare si de urmarirea executiei acestora in bune conditii. Departamentul de back office se ocupa de administrarea sistemelor de gestiune si evidenta a clientilor societatii si a operatiunilor acestora, potrivit publicatiei din Ghidul Investitorului la Bursa, realizata de BVB.

SSIF-urile ofera clientilor individuali o gama larga de servicii, pe langa serviciul principal de intermediere a tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni. Asemenea servicii includ: consultanta, analiza si recomandari cu privire la pietele si instrumentele financiare, in vederea alcatuirii strategiilor de investitii si maximizarii performantelor clientilor pe piata de capital si sisteme de tranzactionare online.

Majoritatea SSIF-urilor ofera clientilor rapoarte de analiza a societatilor listate si/sau rapoarte privind evolutia pietei. Acestea pot fi periodice sau speciale – in momentul in care apare pe piata un eveniment important (listarea unei companii, analiza detaliata a unei companii listate). Aceste rapoarte pot contine atat date de analiza fundamentala, cat si informatii de analiza tehnica.

Rapoartele de analiza va pot ajuta sa luati decizia de a investi sau nu intr-o anumita companie, actiune.

De asemenea, casele de brokeraj emit si recomandari de investitii, cercetari sau informatii care recomanda sau sugereaza, implicit si explicit, o strategie de investitii cu privire la unul ori mai multe instrumente financiare sau la emitenti de instrumente financiare.