1 / 5

Avantajele investitiei in instrumente cu venit fix

“Obligatiunile sunt recomandabile atat pentru diversificarea si reducerea riscului unui portofoliu, cat si ca strategie de investitie in perioade de scadere a pietelor de actiuni. In primul caz, cu cat aversiunea la risc a investitorului in cauza va fi mai ridicata, cu atat partea conservatoare din portofoliu va fi mai mare, iar persoana respectiva va cumpara, procentual din portofoliu, mai multe obligatiuni”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest (foto).

Actiunile sau fondurile de actiuni sunt mai profitabile pe termen lung, iar obligatiunile au rolul de conservare a capitalului si ofera siguranta ridicata investitorilor.

Pe langa acest aspect, daca ne raportam la situatia curenta de pe piata de capital autohtona, anumite obligatiuni ofera randamente superioare in comparatie cu depozitele bancare, sustine analista.

.In conditii de scadere a pietelor de actiuni, acestea devin o solutie ideala de investitie, multi investitori putand plasa o parte din disponibilitati pe piata obligatara.

Inainte de luarea unei decizii de investitie si obligatiunile trebuie evaluate in mod corespunzator.

“Trebuie realizata o analiza a randamentului pana la maturitate si o comparatie a acestuia cu dobanzile bancare; trebuie evaluate riscurile; maturitatea trebuie sa corespunda cu orizontul investitional al persoanei in cauza (in cazul in care dupa achizitia unei obligatiuni listate, pretul va avea o evolutie nedorita, investitorul respectiv poate tine titlurile respective pana la maturitate, obtinand randamentul calculat in momentul cumpararii); lichiditatea, etc”, a explicat Andreea Gheorghe.

Actiunile si instrumentele financiare cu venit fix, printre care si obligatiunile, sunt cele mai importante active financiare din lume, iar intr-o piata de capital dezvoltata, titlurile cu venit fix joaca un rol foarte important in portofoliul investitorilor individuali si institutionali.

Titlurile cu venit fix sunt: obligatiunile, instrumentele financiare bazate pe ipoteci, instrumentele financiare bazate pe alte active (credite si leasing auto, credite de consum, etc.) si actiunile preferentiale.

“Lipsa de la tranzactionare a unei parti din instrumentele financiare cu venit fix descrise mai sus arata de fapt gradul de maturitate inca foarte scazut al pietei de capital autohtone. In oferta Bursei de Valori Bucuresti pentru titluri cu venit fix gasim in prezent obligatiuni corporative, corporative internationale, titluri de stat si obligatiuni emise de municipalitati”, sustine Andreea Gheorghe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri