Bursa avantajele accesului rapid la informatie

Chiar daca nu este un domeniu foarte mediatizat in tara noastra, specialistii spun ca investitia in piata de capital se potriveste tinerilor, care prezinta un apetit ridicat la risc.

Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest, recomanda aceasta alternativa de plasare a banilor, mai ales ca, in acest moment, se poate profita de preturile extrem de scazute ale cotatiilor.

„Bursa are o ciclicitate a ei. Dupa asemenea deprecieri vin si anii cu cele mai mari cresteri. Ei sunt cei mai ‹‹indreptatiti›› sa fructifice asemenea oportunitati si o pot face pe un orizont de timp mult mai lung decat alti investitori”, a declarat Lupsan.

In opinia sa, pe langa castigurile materiale potentiale, cel mai mare castig este accesul la informatie.

„Cati dintre tineri anticipau in primavara lui 2008 faptul ca putem asista la o criza interna severa? Bursa a dat prima semnalul inca din a doua parte a anului 2007, iar pentru un investitor tanar accesul la acest gen de informatie il poate ‹‹pregati›› mai bine pentru perspectivele macro viitoare care ii poate influenta viata din toate punctele de vedere, inclusiv profesional”, explica el.

In plus, un alt aspect important este faptul ca o criza de asemenea magnitudine vine o data in viata.

Lupsan sustine ca pentru un investitor la bursa conteaza foarte mult o asemenea experienta, chiar daca resursele financiare disponibilizate aici sunt nesemnificative.

„Statistic, cine traieste o asemenea criza la bursa devine pentru urmatoarele cicluri bursiere un investitor extrem de experimentat”, explica directorul adjunct al Intercapital Invest.

Alexandru Cristescu, broker la Piraeus Securities, ne-a declarat ca oportunitatea unor astfel de investitii tinde sa devina tot mai atractiva si mai reala, luand in considerare nivelul foarte scazut la care este piata de capital din Romania.

„Nu putem vorbi, totusi, in acest moment, de atingerea unor niveluri minime (in general acestea se confirma abia dupa ce au fost depasite) si sunt sanse foarte mari ca piata sa isi continue trendul descendent. De aceea investitorii trebuie sa se fereasca de iluzia unor castiguri fabuloase si imediate, care i-ar putea atrage in actiuni mai riscante, si trebuie sa priveasca plasamentele pe bursa ca pe niste investitii pe termen mai lung”, a mai explicat Cristescu.

Recomandarile specialistilor curaj, prudenta si rabdare

Prima recomandare pe care Adi Lupsan o face tinerilor potentiali investitori la Bursa de Valori Bucuresti este curajul, fara sa puna prea mult pret pe dimensiunea investitiei.

El povesteste ca prima sa investitie in ringul bursier a fost in actiunile Bancii Agricole.

„La vremea respectiva actiunea era aproape de ‹‹moarte››. Doar dupa cateva luni in piata a venit stirea cu intentia de preluare a bancii de catre Raiffeisen Bank. Ceea ce ulterior s-a si intamplat aducandu-mi un castig semnificativ”, continua acesta.

Astfel, suma de bani investita initial era extrem de modesta, dar incet si „discret” au crescut si investitiile.

„O data cu ele creste si experienta. Vin si momente in care mai pierdem ceva din investitii. Dar invatam din greseli si mergem inainte. La BVB este foarte important sa poti sa inveti din propriile greseli, astfel risti sa devii un perdant perseverent”, ne-a mai explicat directorul adjunct al Intercapital Invest.

Alexandru Cristescu, brokerul Piraeus Securities recomanda prudenta, rabdare si alegerea unui broker experimentat.

„In perioadele de crestere, aproape orice plasament iti poate aduce profit, de multe ori chiar fara o fundamentare solida prealabila, dar in momente mai dificile, cum sunt acestea in care ne aflam chiar acum, experienta si pregatirea unui broker au in mod sigur un aport substantial in reusita investitiei unui client”, a declarat Cristescu.

Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard, sustine ca este foarte util pentru tinerii investitori sa aiba un interes material, pentru a fi la curent cu evolutiile zilnice ale mediului de afaceri.

„Experienta castigata din aceasta activitate isi dovedeste mai departe utilitatea in fiecare etapa a carierei proprii”, recomanda Ciubotaru.

Tinerii au cel mai ridicat apetit pentru risc

Tinerii au cel mai ridicat apetit pentru riscBrokerii consultati de Wall-Street au explicat ca tinerii clienti au cel mai ridicat apetit la risc, desi numarul lor este vizibil mai mic, comparativ cu alte categorii.

„La o asemenea varsta esti dispus sa-ti asumi riscuri ridicate deoarece sumele investite nu sunt mari iar perceptia asupra unei pierderi potentiale este una mult mai relaxata. In timp, investitiile la bursa cresc, iar apetitul pentru risc scade usor. Pe de alta parte, experienta adunata in timp reduce din riscuri deoarece ca si investitor cu ani de bursa, poti anticipa mult mai usor directia pietei”, explica Adi Lupsan.

Riscul de a investi la bursa la maturitate profesionala (35-55 ani), fara experienta adunata in timp, este mult mai mare deoarece, la o asemenea varsta, sunt investite sume mari inca de la inceput, iar experinta „se aduna” cu sacrificii financiare proprii mult mai mari, a mai spus acesta.

Apetitul ridicat pentru risc al tinerilor ii conduce, de cele mai multe ori, spre extreme.

„Fie au castiguri foarte mari (raportate la sumele investite) atunci cand piata are o evolutie pozitiva, fie pierderi usturatoare - cand piata scade”, sustine Cristescu.

In acest moment, procentul investitorilor tineri este relativ mic, comparativ cu celelalte categorii, probabil din cauza unei culturi financiare slabe. Insa, comportamentul lor este usor diferit, chiar surprinzator, in opinia oficialului Intercapital.

„Acestia sunt genul de clienti foarte bine informati despre perpectivele bursiere, urmaresc toate fluxurile de stiri financiare, iau decizii investitionale extrem de rapid, prefera sa vanda in pierdere imediat pentru a evita alte pierderi potentiale si cred ca vor fi printre primii care vor cumpara atunci cand criza bursiera va atinge apogeul”, a mai spus Adi Lupsan.

Profilul investitorului tanar inceput de cariera si mici economii

Investitorii tineri prefera sa intre in mediul bursier avand ca obiectiv primordial conectarea la mediul de afaceri existent in jurul lor, crede Andrei Ciubotaru.

„Sumele investite provin in marea majoritate din economiile parintilor, la care se adauga mici economii proprii. Dorinta de castig este evident prezenta, insa in cazul acestor investitori se impleteste cu nevoia testarii propriilor principii de economisire si investire”, explica el.

In ceea ce priveste profilul investitional, nu se remarca diferente in stilul de a investi din cauza varstei.

„Mult mai importante par a fi propriile surse de informare si principii de investire (educatia universitara la care se adauga informatiile acumulate prin parcurgerea biografiilor investitorilor de succes din afara) in diferentierea profilurilor investitionale”, crede brokerul Vanguard.

Asemanarile intre tinerii investitori constau in faptul ca toti sunt la inceput de cariera profesionala si prioritatile lor financiare nu iau ca prima optiune investitiile bursiere.

Cei care fac acest lucru sunt determinati mai degraba de curiozitatea de a vedea cum functioneaza aceasta industrie si mai putin de castigurile potentiale oferite, a explicat Adi Lupsan.

„Dintre acestia se distinge o categorie speciala care aloca resurse investitionale proprii din ce in ce mai mari si care devin in timp investitori extrem de abili in speculatiile bursiere chiar daca resursele financiare din primii ani nu sunt foarte mari”, a conchis directorul adjunct al Intercapital Invest.