1 / 10

Bancile vor ramane orientate spre atragerea de resurse

In prezent dobanzile pentru depozite sunt cu mult peste rata inflatiei, ceea ce inseamna ca plasamentele in depozite bancare sunt profitabile si sigure, sunt de parere analistii financiari.

„Trendul de crestere puternica a dobanzilor oferite de banci pentru depozitele in lei ale clientilor s-ar putea limita in urmatoarele luni, in conditiile in care este de asteptat sa aiba loc si o ingustare a ecartului semnificativ existent in prezent intre dobanzile din piata interbancara si dobanda de politica monetara”, a declarat Florin Eugen Sinca, analist in cadrul Bancii Comerciale Roamne (BCR).

Rata anuala a inflatiei a crescut in februarie mai mult decat estimau analistii, la 6,89%, de la 6,71% in luna precedenta, mai ales ca urmare a scumpirii produselor nealimentare si a cresterii semnificative a tarifelor la servicii, a anuntat Institutul National de Statistica.

Analistul BCR considera ca bancile comerciale vor ramane puternic orientate spre activitatea de atragere de resurse de la clientii persoane fizice si juridice, ce implica si faptul cadobanzile pentru depozitele in lei si valuta vor fi atractive in continuare.

Sinca a mai specificat ca bancile mari, cu o retea bine dezvoltata, vor fi avantajate in competitia pentru atragerea de resurse de pe plan intern.
“Cum finantarile de la bancile mama au scazut (fiind oricum disponibile in valuta nu in lei), cea mai sustenabila varianta sunt depozitele. Desigur, exista un prag de la care cresterea dobanzilor pasive (la depozite) nu mai este rentabila, si in acel moment bancile vor incetini ritmul ofertelor de depozite”, a declarat Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (foto).

Pe de alta parte, “in actualele conditii de piata, marcate de volatilitate si incertitudine, depozitele bancare par cele mai avantajoase si sigure instrumente de acumulare cu venit fix”, a mai spus Cabat.

Totusi, trebuie precizat ca in Romania, lipsa unei game largi de instrumente de acumulare cu venit fix (in special titluri de stat, municipale si corporative) face ca oferta sa fie relativ saraca.

“Cel mai bun produs de acumulare trebuie ales in functie de mixul dintre profitabilitatea produsului si deschiderea la risc a investitorului. Teoretic, cele mai profitabile produse de investire sunt si cele cu volatilitate mare, adica acelea pe seama carora se pot pierde bani. In actualele conditii de piata, multi investitori au o atitudine prudenta si investesc numai in instrumente cu risc foarte scazut (printre care si depozitele bancare)”, a detaliat seful analistilor financiari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri