Tranzactiile speculative impun disciplina si asumarea riscurilor

Tranzactiile speculative impun disciplina si asumarea riscurilorDe la inceputul lui aprilie pana marti, indicii bursieri s-au apreciat in medie cu 28%, cel mai mare avans inregistrandu-l indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, de 38%.

Pentru a putea profita de aceste cresteri importante intr-o perioada de criza, specialistii consultati de Wall Street sustin ca trebuie respectata o disciplina investitionala foarte stricta in alegerea momentelor de vanzare si cumparare.

“Experienta ultimului an si jumatate ne-a aratat ca desi trendul pietei a ramas unul puternic descendent, acesta nu s-a manifestat liniar, ci au alternat perioadele de scaderi abrupte cu cele de reveniri, in care investitorii au putut marca profituri importante”, a declarat, pentru Wall Street, Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

El subliniaza ca realizarea de tranzactii speculative profitabile, in contextul unor raliuri puternice pe termen scurt, impune respectarea unei discipline investitionale foarte stricte, care prevede stabilirea unor nivele de intrare si iesire precise si uneori chiar vanzarea in pierdere.

Fixarea unor nivele de stop loss este foarte importanta, limitarea pierderilor reprezentand un element esential in stabilirea unei strategii speculative.

Ce strategii recomanda specialistii?

Ce strategii recomanda specialistii?Adrian Duna, analist financiar la KD Capital, sustine ca strategiile de investitii pe care le poate adopta un investitor intr-o perioada de rally difera in functie de detinerile de actiuni sau de pozitiile pe cash.

Achizitionarea de actiuni la inceputul rally-ului pentru a reduce substantial media actiunilor deja detinute, iar daca pretul trece de aceasta medie, poate duce la un profit foarte bun sau la un exit onorabil de pe o pozitie in care s-a pierdut increderea.

In cazul in care un investitor detine lichiditati poate opta pentru o strategie de buy and hold pe aceasta perioada, pe unul sau mai mult emitenti solizi, iar in momentul in care s-a atins tinta de profit sau exista semne ca rally-ul s-a incheiat, se vor lichida pozitiile, sustine Duna.

De altfel, in acelasi caz un investitor poate opta pentru speculatia pe termen de cateva zile marcand des profitul si reintrand la cumparare. Desi profitul este usor de obtinut cu asemenea cresteri, nu trebuie uitat ca riscul este inca prezent, iar o crestere puternica poate fi urmata de o scadere dureroasa.

“Timpul alocat unor tranzactii speculative trebuie sa fie foarte generos, volatilitatea foarte mare a pretului in contextul unor astfel de raliuri nepermitand investitorilor luxul de a «uita de actiuni» cateva ore sau cateva zile”, afirma reprezentantul Intercapital.

El motiveaza acest lucru avand in vedere corelatia puternica a pietei noastre cu celelalte piete de capital mature, urmarirea permanenta a evolutiei acestora si a stirilor importante ce parvin la nivel global devine un factor din ce in ce mai important in conturarea unei strategii speculative eficiente.

Repere pentru o speculatie profitabila

Repere pentru o speculatie profitabilaAdrian Duna spune ca un investitor ar trebui sa urmareasca un emitent care prezinta baze cat mai solide fundamental si care sa inregistreze o apreciere mai buna decat media, desi pe timp de rally de multe ori toate companiile cresc. De asemenea, existenta unui dividend ar oferi un plus de stabilitatea in aceasta perioada.

Disciplina in alegerea momentelor de vanzare si cumparare este foarte importanta. “Cat timp dureaza rally-ul, orice cumparare pare sa fie mutarea corecta, dar daca nu se trece la vanzari si la marcarea profitului, iar sumele speculate se maresc, este posibil ca ultima incercare de speculatie sa se soldeze cu un numar considerabil de actiuni cumparat in maximul perioadei, iar pierderea sa fie o parte substantiala din profitului anterior”, subliniaza analistul financiar.

Un ultim sfat, din partea reprezentantului KD Capital, pentru a obtine o speculatie de succes este pastrarea luciditatii in urmarirea vestilor din piata, a indicatorilor macroeconomici si celelalte informatii ce influenteaza piata. Si nu in ultimul rand, un pic de noroc.