IMM-urile, cele mai afectate de impozitul forfetar

IMM-urile, cele mai afectate de impozitul forfetarPotrivit specialistilor, intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) vor fi cele mai afectate de aceasta noua masura, “E foarte greu de apreciat la acest moment ce solutii pot adopta firmele mici, care evident vor fi cele mai afectate de acest impozit forfetar. Un adevar recunoscut este ca in vreme de criza politicile fiscale trebuie relaxate pentru a permite activitatilor economice sa isi revina mai repede, insa guvernul nostru a actionat in mod contrar, iar rezultatele cred ca vor fi indoielnice”, a explicat Adrian Teampau (foto), senior consultant, tax advisory in cadrul firmei de consultanta Mazars Romania.

Multe firme, ce lucreaza cu marje de profit mici, achitand in prezent un impozit mai mic decat cel forfetar propus, nu au decat trei variante pe termen mediu si lung, in opinia specialistilor consultati de Wall-Street. Aceste solutii nu sunt nici pe departe de bun augur pentru economia nationala si constau, fie in evaziune fiscala sau restructurarea afacerii in vederea reducerii costurilor, fie in cresterea marjelor de profit, care se traduce prin cresterea preturilor la produsele si serviciile comercializate.

“Din aceste optiuni, nu consider ca varianta restructurarii este aplicabila pentru firmele mici din cauza costurilor mari pe care le presupune, precum si necunoasterea sau nepriceperea celor care administreaza aceste afaceri”, a explicat Teampau.

Scopul acestei masuri era ca ea sa scoata la lumina acele firme mici care nu-si inregistrau venituri si activau intr-o zona gri a economiei, problema este ca procentul acestora este relativ mic si in realitate se loveste in firmele care plateau taxele, in conformitate cu legea in vigoare, pentru activitatea pe care o desfasurau.

“Probabil ca cea mai la indemana solutie este ca aceste firme sa treaca in economia gri, adica sa nu-si mai inregistreze o parte din facturi ca sa aiba o cifra de afaceri mai mica si sa plateasca mai putin impozit. Adica sa fie fie in alta categorie de plata a impozitului forfetar si cealalta varianta pentru firmele mici este ca pur si simplu sa nu plateasca, trecand astfel la evaziune fiscala”, a spus, la randul sau, presedintele CFA (Chartered Financial Analyst), Dragos Cabat.

Companiile din IT: Impozitul forfetar va provoca falimente in industrie



Care sunt efectele impozitului forfetar?

Care sunt efectele impozitului forfetar?Impozitul forfetar se aplica la veniturile totale inregistrate de o firma din care se deduc anume categorii de venituri (veniturile din variata stocurilor, veniturile din despagubirile de la asiguratori, veniturile din anularea provizioanelor etc).

“Astfel, veniturile pot fi subevaluate, dar acest aspect tinde sa intre mai mult in sfera evaziunii fiscale. Nerecunoasterea unor cheltuieli nu afecteaza in nici un fel impozitul forfetar datorat. La acest moment intrevad doar trei optiuni: marje de profit mai mari (adica preturi mai mari), restructurare pentru a reduce costurile sau evaziune fiscala”, a tinut sa sublinieze Teampau.

In principiu, vor fi afectate afacerile care in prezent platesc impozit pe profit mai mic decat cel forfetar propus.

“Tind sa consider ca cele mai afectate afaceri vor fi cele din domeniul productiei care in general lucreaza cu marje de profit mici. Comertul si serviciile pot supravietui daca isi vor restructura business-ul pentru a scadea costurile sau daca vor creste preturile. Intr-adevar unele firme vor fi nevoite sa se indrepte spre faliment: ma refer si la firmele mici si la firmele mari care inregistreaza pierderi”, a mai explicat Teampau.

La randul sau, Dragos Cabat (foto) a atras atentia ca in acest moment firmele din toate domeniile sunt afectate, dar in special micile buticuri si chioscuri din comert, care vor fi puternic lovite de noua masura. “In mod deosebit, micile firme care aveau o activitate suficienta cat sa acopere salariile membrilor unei familii si asigurau acestor oameni un trai decent, eventual cu unul sau doi angajati vor avea de suferit”, a detaliat presedintele CFA.

Ce impozit forfetar vor plati firmele in 2009 si 2010


Este oportuna schimbarea?

Este oportuna schimbarea?Parghia fiscala, asa cum este denumita de economisti, reprezinta un instrument extrem de util in dirijarea activitatilor economice, iar in vreme de criza, reducerea gradului de fiscalitate ar fi o masura binevenita deoarece disponibilitatile monetare raman la agentul economic ce poate demara o investitie sau isi poate acoperi costurile unei restructurari a afacerii.

“In tara noastra insa, lucrurile stau tocmai pe dos. In acest context, daca in calitate de guvern nu poti sa oferi solutii viabile atunci, decat sa inlocuiesti un sistem functional cu un mecanism fiscal cu rezultate incerte mai bine nu faci nimic”, a comentat Teampau.

Introducerea acestor cote progresive de impozit forfetar este considerat de Teampau un pas inapoi si nu reprezinta decat expresia neputintei autoritatilor fiscale de a colecta la bugetul de stat taxele si impozitele. “O asemenea masura nu poate fi oportuna nici in prezent in contextul crizei si nu poate fi nici in viitor datorita tipului de mecanism: nu este incurajata cresterea afacerii, rationalizarea utilizarii resurselor in activitatea economica si nici eficientizarea/cresterea productivitatii; impozitul va fi fi pe veniturile inregistrate nu va fi pe valoarea adaugata (profit)”, apreciaza consultantul Mazars.

Pe de alta parte, modificarea Codului fiscal era necesara si oportuna insa in sensul clarificarii unor concepte, eliminarii unor neclaritati din actuala lege, nicidecum in sensul inaspririi fiscalitatii.

“Pe parcursul anilor trecuti reprezentantii firmelor de consultanta fiscala si ai mediului de afaceri s-au intalnit in repetate randuri cu reprezentantii Ministerului Finantelor pentru elaborarea unor modificari asupra Codului Fiscal. Pana in prezent putine din propunerile venite din partea noastra au fost luate in considerare”, spune Teampau.

Masura ar fi trebuit inlocuita cu o gestionare optima a fiscalitati si a controlului fiscal, pe de alta parte. Sunt companii mari care nu paltesc la timp, in felul in care este acum legea se loveste in IMM-uri, in opinia lui Cabat.

“Codul fiscal trebuia modificat, insa nu in situatie de criza si nu tinand cont de criza. Fiscalitatea ca strategie trebuie sa fie multianuala si consecventa. Codul fiscal nu trebuie schimbat anual, asa cum se intampla la noi . Apoi, trebuie simplificat puternic pentru a fi aplicabil cu mult mai multa usurinta si nu in ultmul rand, amenzile sa fie mai drastice pentru a scoate la suprafata cat mai mult din economia gri”, a adaugat Cabat.

Cabat a mai spus ca schimbarile codului fiscal nu trebuie sa tina cont de criza, ci de orice fel de evolutie anuala a economiei.

Va imbunatati noua taxa colectarea la bugetul de stat?

Va imbunatati noua taxa colectarea la bugetul de stat?Potrivit specialistilor, pentru inregistrarea unor venituri mai mari la bugetul statului, in acest moment, era suficienta eficientizarea procesului de colectare a impozitelor.

“La nivelul administratiilor financiare nu s-a produs absolut nici o reforma, iar in contextul in care evidentele firmelor nu pot fi tinute nici colectarea nu se poate face decat selectiv. Cat priveste scoaterea la suprafata a veniturilor din economia neagra, aceasta nu se va intampla deoarece introducerea acestui impozit nu este nici pe departe o masura de relaxare fiscala menita sa incurajeze firmele ce activeaza in economia subterana sa revina pe calea cea buna”, a mai explicat Teampau.

Suma este mica (350 de milioane de lei este suma anuntata ca va fi colectata in urma acestei masuri n.r.) fata de ceea ce va imprumuta Romania de la FMI si UE si fata de deficitul bugetar, deci nu de aici se rezolva aceste probleme, este de parere Cabat.

“Este un calcul simplist (cate firme am inmultesc cu impozitul forfetar minim), insa nu se tine cont ca o parte din aceste companii s-ar putea inchide , iar angajatii care iau salarii de la aceste companii si platesc impozite la stat din ele, care merg la buget acum, in urma acestei masuri vor intra in somaj, deci vor lua bani din buget. Impactul este profound, iar calculul facut este un calcul de contabil si nu de director financiar cu privire in perspectiva”, a mai spus Cabat.

Impozitul forfetar, la fel ca orice alt impozit inclusiv cel pe profit poate genera venituri la bugetul statului in masura in care este colectat eficient. “O parte din firmele mici vor fi nevoite sa intre in faliment, la fel se va intampla si cu firmele mari care inregistreaza pierderi si nu pot suporta acest impozit. Astfel, este dificil de apreciat daca se vor inregistra venituri bugetare mai mari prin introducerea acestui impozit”, a concluzionat Teampau.

Radu Limpede, analist economic: Impozitul forfetar, o masura pompieristica