1 / 5

IMM-urile, cele mai afectate de impozitul forfetar

Potrivit specialistilor, intreprinderile mici si mijlocii (IMM-urile) vor fi cele mai afectate de aceasta noua masura, “E foarte greu de apreciat la acest moment ce solutii pot adopta firmele mici, care evident vor fi cele mai afectate de acest impozit forfetar. Un adevar recunoscut este ca in vreme de criza politicile fiscale trebuie relaxate pentru a permite activitatilor economice sa isi revina mai repede, insa guvernul nostru a actionat in mod contrar, iar rezultatele cred ca vor fi indoielnice”, a explicat Adrian Teampau (foto), senior consultant, tax advisory in cadrul firmei de consultanta Mazars Romania.

Multe firme, ce lucreaza cu marje de profit mici, achitand in prezent un impozit mai mic decat cel forfetar propus, nu au decat trei variante pe termen mediu si lung, in opinia specialistilor consultati de Wall-Street. Aceste solutii nu sunt nici pe departe de bun augur pentru economia nationala si constau, fie in evaziune fiscala sau restructurarea afacerii in vederea reducerii costurilor, fie in cresterea marjelor de profit, care se traduce prin cresterea preturilor la produsele si serviciile comercializate.

“Din aceste optiuni, nu consider ca varianta restructurarii este aplicabila pentru firmele mici din cauza costurilor mari pe care le presupune, precum si necunoasterea sau nepriceperea celor care administreaza aceste afaceri”, a explicat Teampau.

Scopul acestei masuri era ca ea sa scoata la lumina acele firme mici care nu-si inregistrau venituri si activau intr-o zona gri a economiei, problema este ca procentul acestora este relativ mic si in realitate se loveste in firmele care plateau taxele, in conformitate cu legea in vigoare, pentru activitatea pe care o desfasurau.

“Probabil ca cea mai la indemana solutie este ca aceste firme sa treaca in economia gri, adica sa nu-si mai inregistreze o parte din facturi ca sa aiba o cifra de afaceri mai mica si sa plateasca mai putin impozit. Adica sa fie fie in alta categorie de plata a impozitului forfetar si cealalta varianta pentru firmele mici este ca pur si simplu sa nu plateasca, trecand astfel la evaziune fiscala”, a spus, la randul sau, presedintele CFA (Chartered Financial Analyst), Dragos Cabat.

Companiile din IT: Impozitul forfetar va provoca falimente in industrie



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri