In ce stadiu este piata asigurarilor de sanatate?

In ce stadiu este piata asigurarilor de sanatate?Piata asigurarilor de sanatate este inca intr-un stadiu “embrionar” de dezvoltare, dupa cum au precizat jucatorii din industrie. “Chiar daca anul trecut piata a adus o crestere reala, in lei, de peste 23% comparativ cu 2007, in valoare absoluta 2008 nu a reprezentat decat revenirea la un volum de prime brute subscrise de peste 10 milionane de euro, acelasi ca si in anul 2006”, a declarat Carmen Radu (foto), director general adjunct al Eureko Societate de Asigurari Romania (fosta Interamerican).

Ea spune ca valoarea totala a pietei de asigurari de sanatate in 2008 a fost de peste 10 milioane de euro, dar specialistul Eureko considera ca in aceasta suma sunt incluse si primele aferente asigurarilor de calatorie in strainatate. Daca reforma sistemului medical va avea loc in curand, atunci in urmatorii 7-8 ani se va putea vorbi de o piata a asigurarilor de sanatate de peste 100-150 milioane de euro. Pentru 2009 insa, oficialul Eureko estimeaza ca ritmul de crestere nu va depasi 10-15 % comparativ cu 2008.

„Piata asigurarilor de sanatate este inca in formare. Cadrul legislativ legal este nefunctional si, din pacate, nu sprijina activitatea de asigurari de sanatate private”, a declarat la randul sau Ovidiu Racoveanu, sef serviciu asigurari de viata in cadrul Generali Asigurari.

Compania germana de asigurari Signal Iduna, intrata pe piata la finele anului trecut, a identificat in Romania o nevoie foarte mare din punct de vedere al consumatorului, atat in ceea ce priveste necesitatile medicale, cat si in ceea ce priveste nevoia de finantare a acestor servicii, astfel incat, in momentul in care apare o necesitate medicala, consumatorul sa nu fie nevoit sa scoata din buzunar foarte multi bani deodata, dupa cum a explicat Sinziana Maioreanu, CEO-ul companiei.

“Sistemul asigurarilor private de sanatate presupune plata constanta a unor prime de asigurare acceptabile pentru ca la momentul in care apare o necesitate medicala, clientul sa nu mai aiba alta grija decat cea a rezolvarii respectivei probleme medicale. Pe de alta parte, trebuie mentionata o nevoie acuta din partea sistemului de stat care in acest moment este subfinantat (in acest moment exista aproximativ 4,3 milioane de contribuitori si peste 20 de milioane de consumatori)”, a adaugat Maioreanu.

Cert este, potrivit specialistilor, ca sistemul de stat nu va mai putea asigura mult timp acoperirea serviciilor in aceleasi conditii, tinand cont de numarul de beneficiari in crestere si de numarul de contribuitori in scadere.

Totusi, chiar si in aceste conditii, piata asigurarilor de sanatate a atras investitii de milioane de euro datorita potentialului pe care il are. “In ultimii ani, asiguratorii s-au orientat catre vanzarea politelor de asigurari de sanatate catre companii, iar mai recent s-au reorientat catre sectorul de retail”, a adaugat oficialul Eureko.

Cat costa o asigurare de sanatate?

Cat costa o asigurare de sanatate?In ultima perioada, asigurarile de sanatate private au trecut din pozitia de produse de lux in zona instrumentelor financiare necesare pentru protectie, dupa cum afirma directorul Eureko.

Mai exact, spune Carmen Radu, romanii au inceput sa inteleaga beneficiile oferite de acestea si au ales sa se bucure de tratamente la standarde internationale, atat in tara, cat si in strainatate. Astfel, in cazul Eureko, pretul unei asigurari de sanatate este cuprins intre 18 si 125 de euro pe luna pentru cele individuale, respectiv intre 14-80 de euro pe luna pentru asigurarile de grup.

„Cred ca aceasta problema ar trebui privita strict contextual, in sensul in care in acest moment costul pe care o persoana trebuie sa-l suporte in cazul unei operatii (sa dam un exemplu) este echivalent cu avansul pe care l-ar da pentru cumpararea unei masini noi, pe cand, daca acea persoana ar fi avut o asigurare de sanatate, singurul cost pe care l-ar fi avut, in cazul unui astfel de eveniment nefericit, ar fi fost doar costul primei de asigurare lunare, ceea ce este echivalentul unei cine in doi la un restaurant”, a detaliat CEO-ul Signal Iduna, Sinziana Maioreanu (foto).

In cazul produselor Signal Iduna, ele sunt constituite pe mai multe planuri, in functie de numarul de specialitati la care clientul are acces, iar costul variaza de la 60 de lei pe luna pana la 200-300 de lei pe luna pentru investigatii si proceduri dintre cele mai sofisticate. “Tin sa precizez ca pentru toate produsele noastre accesul la specializarile incluse in planul de asigurare este nelimitat si ca toate planurile au componenta de spitalizare inclusa in acest cost”, spune Maioreanu.

„Pretul unei asigurari de sanatate porneste de la 10 euro pe an si poate ajunge, in functie de riscurile acoperite, la cateva sute de euro”, a adaugat Racoveanu despre produsele Generali.

De ce trebuie sa se dezvolte piata asigurarilor de sanatate?

De ce trebuie sa se dezvolte piata asigurarilor de sanatate?Nesustenabilitatea sistemului de sanantate prin resursele statului, scumpirea serviciilor si produselor pe fondul crizei financiare mondiale, numarul mai mare de consumatori decat de contribuitori arata o nevoie clara de reformare a sistemului de sanatate, inclusiv al asigurarilor de sanatate.

“Consideram ca, mai ales in aceasta perioada, oamenii nu isi vor permite sa nu se gandeasca la sanatatea lor. Credem ca, cel mult, clientii vor fi mai precauti in alegerea pachetelor, mai exact vor alege strictul necesar pentru pretul cel mai bun pentru ei. Clientul roman a evoluat si a ajuns la un nou nivel de cerinte”, a mai spus Carmen Radu.

Pe de alta parte, potentialul acestei piete este urias, astfel ca, „in cazul unei privatizari a sistemului de asigurari de sanatate, similar reformei sistemului de pensii private, piata poate ajunge la 600-800 milioane de euro anual. Daca nu se va intampla nimic in acest sens, piata va creste, ca in fiecare an, cu 5-10 milioane de euro”, a estimat, la randul sau, Ovidiu Racoveanu(foto).

Tinand cont de actualul context economic, multi angajatori nu-si vor mai putea permite sa acorde alte beneficii in afara de medicina Muncii, iar in aceasta situatie starea de sanatate a angajatului ramane exclusiv in mainile si in grija sa. “Solutia pentru acestia este, cu siguranta, reprezentata de asigurarea privata de sanatate, intrucat accesul persoanelor fizice la abonamente este foarte redus. Apoi, potentialul pietei este urias, iar faptul ca autoritatile vor si trebuie sa se implice in dezvoltarea ei va duce la o crestere pe intregul segment al asigurarilor”, a concluzionat Maioreanu.