Asigurarea de locuinta, ca metoda de protectie

Asigurarea de locuinta, ca metoda de protectie„Starurile de la Hollywood nu stiu ce sa-si mai asigure, iar in Romania nu ne asiguram nici macar bunurile elementare. Nici macar cei care isi construiesc case somptuoase nu au asigurari, ci doar alarme sofisticate, insa, un sistem de protectie si paza nu compenseaza pierderile suferite, oricat de performant ar fi. De ce asteptam doar obligativitatea de la lege?”, a declarat Ileana Horvath (foto), presedintele directoratului Uniqa.

Ceea ce trebuie sa intelegem in legatura cu acest produs este ca incheierea unei polite de asigurare se rezuma, in primul rand, la o metoda de protectie, sunt de parere specialistii cu consultati de Wall-Street.

„Asigurarea este menita sa ne aduca siguranta ca, orice s-ar intampla, bunurile noastre sunt la adapost de orice pericol. In general, asigurarea trebuie privita ca un instrument care ofera siguranta, daca ne gandim la cheltuielile pe care le-am angaja in cazul producerii unui risc neasigurat”, a declarat Adrian Marin, director asigurari generale in cadrul Generali Asigurari.

El a detaliat necesitatea acestui tip de protectie, exemplificand ca in cazul unui cutremur similar celui din ’77 ne-am confrunta cu o pierdere anuala de 105 miliarde de euro, iar in Romania, din cele peste 8 milioane de locuinte, doar 800.000 sunt asigurate in prezent.

„Nu trebuie sa asteptam cutremurul ca sa ne asiguram, asigurarea este o metoda de protectie nu numai in cazul cutremurelor, pentru ca exista si alte riscuri care se pot produce si de care tara noastra s-a lovit (inundatii, tornada - vezi cazul Facaeni)”, spune Horvath.

O astfel de asigurare reprezinta o cheltuiala in plus doar pana in momentul producerii riscurilor pentru care ne asiguram locuinta si bunurile, insa la momentul declansarii acestora plata primelor de asigurare devine economisire.

“Ceea ce trebuie constientizat de catre proprietarii de locuinte este tocmai amploarea pagubelor care pot fi produse de catre riscurile asigurate in intervale foarte scurte de timp. Aici discutam atat de riscurile catastrofice (asa cum sunt ele definite de catre legislatia in vigoare): cutremur, inundatie, alunecari de teren, cat si despre riscuri asigurate de catre aceste produse existente pe piata: incendiu, explozie, furtuna”, a declarat Cristian Voicu, director asigurari generale in cadrul Grawe Romania Asigurare.

Voicu a accentuat faptul ca, mai ales in actualul context economico-financiar, cu atat mai mult este necesara protectia prin asigurare. „Cred ca ar trebui sa actionam pentru protejarea proprietatilor noastre cedand riscurile la care sunt supuse acestea, si nu sa ne hazardam in suportarea de catre noi a acestora”, a explicat Voicu.

Mai mult decat atat, oficialul Uniqa a mentionat ca asigurarea de locuinta trebuie privita ca o investitie in viitorul asiguratului. „Noi nu dam inapoi bunul, ci pretul, valoarea lui pentru a putea fi inlocuit in cazul producerii riscului”, a subliniat Horvath.


Ce ne pune la dispozitie piata?

Ce ne pune la dispozitie piata?Politele de asigurare de locuinta ofera flexibilitate, avand disponibile mai multe variante de acoperire. Varianta aleasa depinde de bugetul fiecarui asigurat si de riscurile la care locuinta lui este expusa. Punand in balanta optiunile fiecaruia, se poate identifica varianta optima de asigurare.

Clientul unei companii de asigurari poate opta pentru o varianta de baza a pachetului de produse de asigurare, apoi, in functie de posibilitatile si riscurile fiecaruia, polita se poate personaliza, clientul opteaza in functie de nevoile sale in cazul producerii unei anumite game de riscuri.

Generali Asigurari a lansat recent produsul Eurocasa Completa Plus, care acopera o gama larga de riscuri, se incheie fara franciza si nu are limita maxima de despagubire pentru riscurile de furt sau talharie si avarii la instalatiile de apa.

“Pentru a veni in intampinarea cerintelor clientilor, variantele de asigurare pot fi completate cu diverse clauze speciale - bunuri speciale, obiecte de pret, centrale termice, spargerea suprafetelor vitrate, arme de foc, carti de specialitate sau chiar cladiri in amenajare”, a adaugat Adrian Marin (foto).

Exista, de asemenea, asigurari speciale pentru chiriasi, care asigura riscul locativ. In cazul acestui gen de produs oferit de Generali, polita acopera daunele cauzate imobilului prin incendiu sau explozie, provocate din vina asiguratului, in calitate de chirias.

„Produsele Grawe (Domus is Rezidenz) sunt si ele flexibile, oferind variante de acoperire de la cele mai simple, contra unor prime de asigurare accesibile, la cele mai elaborate, suma asigurata putandu-se stabili atat conform principiului primului risc, cat si conform valorii de nou, iar din punctul de vedere al riscurilor acoperite, asiguratul isi poate alege pachetul optim, in functie de necesitati si de bugetul alocat”, a explicat Voicu la randul sau.

In Romania, produse de asigurare de locuinta mai ofera si companii ca: Allianz-Tiriac Asigurari, Omniasig, BCR Asigurari, etc.

Asigurarile de locuinte, produse scumpe?

Asigurarile de locuinte, produse scumpe?Costul anual al unei asigurari pentru locuinta si bunuri casnice este, in general, intre 0,15% si 0,25% din valoarea asigurata.

„Conform unui calcul simplu, ar trebui sa economisim suma platita anual pentru asigurarea locuintei timp de mai mult de 400 de ani pentru a ajunge la valoarea acesteia. Deci, ce este mai ieftin, sa platim an de an aceasta prima de asigurare, iar in cazul producerii unui risc sa putem beneficia de protectia politei de asigurare, sau sa suportam singuri costurile de reparatii sau inlocuire a bunurilor afectate?”, a spus Cristian Voicu (foto).

Valorile primelor de asigurare pornesc de la 100 lei pentru asigurarea proprietatilor si 75 lei pentru asigurarea bunurilor casnice, crescand in functie de valoarea asigurata si acoperirea aleasa in cazul Grawe.

Cota de prima anuala pentru apartamente este cuprinsa intre 0,07%-0,2% din suma asigurata, in functie de riscurile asigurate. „De exemplu, pentru asigurarea Eurocasa Completa Plus, lansata de noi in aceasta primavara, un calcul estimativ arata ca, pentru un apartament asigurat la o suma de 182.000 lei, un client Generali va plati 1 leu pe zi. Beneficiul este deloc neglijabil, tinand cont ca este vorba de o asigurare ce acopera intreaga paleta de riscuri”, a spus Marin.

Nivelul de trai al romanilor nu are legatura, in opinia Ilenei Horvath, cu numarul scazut al politelor de asigurare de locuinte contractate de romani. „Nivelul de trai al romanilor nu are legatura cu achizitionarea politelor de asigurari de locuinte. Cel putin in cazul Uniqa, produsele se pliaza pe veniturile fiecarui client, care poate contracta polita in functie de suma pe care o poate aloca, riscul impotriva caruia vrea sa se asigure etc.”, a spus Horvath.

Apoi, produsele se pot incheia in rate, nu sunt neaparat produse cu prima unica, a mai detaliat seful Uniqa. „Cand iti organizezi cosul zilnic dupa alte produse decat dupa principiul protectiei, atunci sari peste asigurarea de locuinta. Ceea ce lipseste romanilor este educatia, lipsa de informare si intelegerea a ceea ce inseamna aceste produse - protectie”, a mai comentat Horvath.

In ceea ce priveste plata daunelor in conformitate cu prevederile contractuale, plata despagubirilor se va face nu mai tarziu de doua saptamani de la finalizarea dosarului de dauna (de la data depunerii ultimului document).



Schimbarile legislative, in continuare asteptate de jucatori

Schimbarile legislative, in continuare asteptate de jucatoriJucatorii au mentionat ca piata asteapta cu mare interes schimbarile preconizate la Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, „schimbari care sa fie acceptate de societatile de asigurare implicate si sa asigure un start bun al acestui proiect”, mai spune Voicu.

In actuala forma, Legea 260 nu este aplicabila. De altfel, la data de 13 mai reprezentantii pietei se intalnesc cu autoritatile pentru a discuta modificarile necesare aplicarii acestei legi.

„Doresc sa mentionez, in mod special, faptul ca recomandam incheierea unei polite de asigurare facultative, chiar si dupa ce vor fi introduse asigurarile obligatorii de locuinte. Acestea vor asigura doar riscurile de cutremur, inundatii si aluviuni, in timp ce nevoile locuintei fiecaruia dintre noi sunt mult mai diverse de atat si pot fi acoperite printr-o varianta de asigurare facultativa potrivita”, a declarat Marin.

„In Germania, tara mai putin supusa riscului de cutremur decat Romania, asigurarea in cazul acestuia este obligatorie”, a comentat Horvath.



Cat platim la asigurare anual pentru un aparatament cu doua camere din capitala ?

Cat platim la asigurare anual pentru un aparatament cu doua camere din capitala ?Pentru a afla cat plateste un roman pentru o asigurare facultativa de locuinta, Wall-Street a luat cazul ipotetic al unui apartament cu doua camere din capitala, confort unu, cu o valoare cuprinsa intre 50-65.000 de euro. Riscurile asigurate sunt cele in caz de cutremur, inundatii, furtuna, incendii.

Mai jos va prezentam cateva din ofertele existente pe piata la aceasta data, pe baza informatiilor furnizate de cei mai importanti jucatori din piata, care au raspuns solicitarii Wall-Street


Mentionam ca in functie de informatiile pe care le furnizati asiguratorului despre apartament, valoarea primei de asigurare este variabila.


Compania de asigurari Valoarea primei anuale (euro)
Asirom 40 (acoperire minima)
147(acoperire totala)
Generali Asigurari 65
Grawe 60-81
Uniqa 80-100
Omniasig 68-88 (platibil integral)
80-104 (in 4 rate)