Bursele si-au epuizat puterea de crestere

Bursele si-au epuizat puterea de crestereMasurile fiscale si monetare agresive par a fi ridicat, in sfarsit, toleranta fata de risc a investitorilor din toata lumea. Indicele VDAX, care masoara nervozitatea tuturor pietelor, a revenit la nivelele din septembrie 2008, dupa ce a ajuns in 19 noiembrie la maximul istoric de 200%.

Cresterile semnificative din luna martie au avut loc pe o lichiditate semnificativ redusa, cu 50% mai mica in comparatie cu anul trecut, dar pe o volatilitate diminuata, sustin analistii Erste Group. Ei mai afirma ca bursele si-au epuizat, in mare, puterea de crestere in urma rally-ului.

De asemenea, specialistii mai afirma ca de la inceputul anului, investitorii isi retrag capitalul din fondurile monetare cu randamente scazute, pentru a-l indrepta spre pietele de actiuni si obligatiuni. “Interesant este faptul ca intrarile si iesirile de numerar evita, oarecum, pietele dezvoltate si se indreapta spre cele emergente”, se mai arata in analiza Erste.

In cadrul fondurilor de actiuni de la nivel global, pietele emergente deja au atins o pondere istorica, de 9,6%.

Pietele de capital vor stagna, in cel mai bun caz

Pietele de capital vor stagna, in cel mai bun cazPietele mai putin influentate de panica au fost cele care au beneficiat de pe urma reintoarcerii increderii investitorilor. Conform celui mai recent raport, indicatorul ZEW pentru regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) a avut chiar valori pozitive in privinta perspectivelor economice, lucru care a permis pietelor de capital sa anticipeze redresarea economica prognozata prin aprecierile actiunilor.

“Totusi, fara semne solide de imbunatatire a valorilor fundamentale, pietele de capital ar trebui sa oscileze in jurul unei tendinte de stagnare, asta in cel mai bun caz”, apreciaza analistii Erste.

Datorita echilibrarii procesului de supravanzare, pietele si sectoarele care au suferit cele mai puternice scaderi au inregistrat, pana in momentul de fata, cele mai bune performante pe fondul revenirii burselor.

De asemenea, de pe urma acestei tendinte cel mai mult au avut de castigat actiunile de pe pietele europene emergente si care au depasit semnificativ performantele celorlalte regiuni geografice.

In acest timp, “zonele sigure” precum Statele Unite, Marea Britanie si Europa de Vest au inregistrat cresteri mai scazute in cadrul acestui rally.

Sectoarele utilitatilor, telecom si pharma, preferatele Erste Group

Sectoarele utilitatilor, telecom si pharma, preferatele Erste GroupSectoarele ciclice si industria financiara - domenii care au avut cel mai mult de suferit din cauza aversiunii record fata de risc si a temerilor exagerate privind prabusirea intregii economii – au depasit rezultatele companiilor considerate defensive.

In ansamblu, analistii Erste Group favorizeaza in continuare sectoarele mai defensive, precum utilitatile, telecomunicatiile si pharma, deoarece aceste sectoare au raportat cele mai mici scaderi pe tot parcursul ciclului din octombrie 2007.

“Ne asteptam sa vedem acum mai multe industrii defensive trecand in lumina reflectoarelor, dat fiind faptul ca au gestionat mai bine situatia, adica au raportat miscari mai putin spectaculoase la nivel financiar”, spun analistii Erste.

Pentru actiunile din domeniul utilitatilor din Europa, analistii se asteapta la o crestere cuprinsa intre 3-9% intre sfarsitul anului 2009 si 2011.

In timp ce telecomunicatiile se mentin in stagnare, sectorul medical ar putea atinge rate de crestere mai bune, intre 6% in 2009 si circa 13% in 2011.

“Totusi, se preconizeaza o crestere de aproximativ 22% a indicatorul EPS (profit net/numarul de actiuni, n.r.) in regiunea Europei Centrale si de Est in 2010”, afirma Erste.

Specialistii nu recomanda actiunile companiilor cu activitate ciclica, cel putin nu pentru acest an, doarece se prognozeaza o tendinta de imbunatatire a cresterilor abia in 2011.

Se observa o revenire relativ puternica in domeniile financiare, chiar si la nivelul castigurilor prognozate pentru 2009. In mod normal, asigurarile au un rol in aceasta evolutie, dar bancile au sanse mai mari sa beneficieze de pe urma unei reveniri a trendului crescator.

Romania si Rusia, cele mai ieftine din perspectiva valorii contabile a actiunilor

Romania si Rusia, cele mai ieftine din perspectiva valorii contabile a actiunilorDesi valorile actiunilor nu mai sunt asa de atractive ca in urma cu un an, iar indicatorul P/E (pretul actiunilor/profitul net, n.r.) a ajuns la un nivel de circa 11 ori mai mare fata de regiunea ECE, Rusia si Romania continua sa fie cele mai ieftine piete pe baza estimarilor si a ratei P/BV, ce indica valoare contabila a actiunilor.

Chiar si in conditiile in care tarile din regiunea Europei de Sud-Est (ESE) au raportat o performanta impresionanta in cel de-al doilea trimestru al anului, analistii inca mentin recomandarea de a detine o proportie mica din portofoliu.

“In trecut, am preferat piata de capital romaneasca si am recomandat-o ca investitie in regiune si continuam sa o consideram astfel”, se mai arata in analiza. Analistii grupului austriac au anuntat recent ca deficitul de cont curent al Romaniei se va reduce puternic in acest an, la 5,7% din produsul intern brut (PIB), de la peste 12% in 2008, si va fi acoperit in proportie de trei sferturi de investitiile straine directe si intrarile de capital legate de fondurile europene.

In cel de-al doilea trimestru al acestui an, indicele BET, al celor mai lichide 10 companii de la Bursa de Valori Bucuresti, a inregistrat o crestere de 40,6%. Cea mai mare apreciere din regiune a fost obtinuta de indicele PFTS de la bursa Ucrainei, de 84,2%.

Totusi, in structura de alocarea a investitiilor in functie de tara, analistii Erste Group nu includ si Romania. Acestia favorizeaza Polonia, recomanda o atitudine prudenta fata de bursa din Ungaria, pe fondul existentei companiilor pharma interesante, si sunt mai putini pesimisti fata de Slovenia.

De asemenea, specialistii recomanda prudenta fata de investitiile in piata de capital ruseasca, deoarece piata este considerata relativ speculativa si condusa de pretul marfurilor, dar au o atitudine mai buna fata de Turcia, deoarece ofera o buna alternativa din perspectivele dimensiunii bursei.