Cine si de ce are nevoie sa-si asigure calatoriile?

Cine si de ce are nevoie sa-si asigure calatoriile?Specialistii au explicat ca o asigurare de calatorie este necesara oricui calatoreste in strainatate. Fie ca este o calatorie in interes de afaceri sau plecam in concediu, asigurarea de calatorie aduce confortul si siguranta, cel putin financiara, necesara.

Totodata, incheierea unei polite de calatorie este o decizie fireasca pentru orice persoana responsabila, careia ii place sa planifice lucrurile din timp si sa-si usureze viata. Indiferent de tipul si scopul calatoriei, utilitatea asigurarii este incontestabila, adauga Razvan Popescu, sef serviciu asigurari generale (retail) in cadrul Generali Asigurari.

“In cazul unei calatorii in scop turistic, definita prin nevoia de relaxare, ne vom simti foarte bine avand siguranta absoluta ca riscurile sunt acoperite, orice s-ar intampla. Cu atat mai mult, intr-o calatorie de afaceri, nu ne permitem sa pierdem bani si timp in cazul unor evenimente neprevazute. Deci, asigurarea de calatorie ne poate cumpara atat linistea necesara in timpul vacantei, cat si serviciile concrete de care putem avea nevoie in cazul unui incident”, detaliaza Popescu.

“Apoi, asigurarea de calatorie s-a dovedit a fi o necesitate pentru cetatenii care calatoresc in afara Romaniei, si se observa acest lucru din volumul de prime brute subscrise vandute de RAI in primele 6 luni, cand societatea de asigurari a inregistrat acelasi volum comparativ cu anul 2008 - 5 milioane de lei - si aceasta in conditiile in care piata turistica a inregistrat o scadere de 20% pe segmenul de turism extern, conform statisticilor intocmite de reprezentantii oficiali ai agentiilor de turism”, declara Iuliana Hampu (foto), director general al R.A.I. Asigurari.

Este foarte clara, in opinia sa, necesitatea incheierii unei astfel de polite in momentul calatoriei intr-o tara straina, tinand cont in primul rand de costul serviciilor medicale care sunt foarte mari si de cele mai multe ori nu pot fi acoperite din bugetul celor care calatoresc, cat si de extinderea acoperirii politei pentru riscuri complexe, cum ar fi: pierderea/deteriorarea bagajelor, intarzierea zborului, raspunderea civila. Ea adauga ca aceste riscuri se intampla din ce in ce mai frecvent in ultima perioada.

Polita medicala de calatorie este un produs foarte important si care devine din ce in ce mai bine inteles de publicul larg. „In momentul aderarii Romaniei la UE, s-a pus problema ca subscrierile pe aceasta clasa ar putea scadea datorita faptului ca aceasta polita nu mai era obligatorie pentru tarile membre. Totusi, acest lucru nu s-a intamplat intrucat putini au fost aceia care au dorit sa-si asume riscurile, iar subscrierile au evoluat pozitiv in tot acest timp”, explica surse din cadrul Marsh, broker de asigurare - reasigurare.

Trebuie insa sa mai stim ca o astfel de polita este totusi obligatorie pentru calatoriile in statele pentru care cetatenii romani au in continuare nevoie de viza.

Cat costa o asigurare de calatorie?

Cat costa o asigurare de calatorie?Preturile pentru o asigurare de calatorie difera in functie de perioada asigurata, de varsta clientului, cat si de zona acoperita.

De exemplu, in cazul societatii RAI, pretul unei polite contractate pentru 7 zile este de 22 de lei pentru un produs complex de genul Turist Plus Premium, pentru Turist Car Assit este de 40 de lei, pentru o acoperire de 50.000 de euro, respectiv 30.000 de euro.

Pentru o asigurare de calatorie individuala Travel de la Generali, cu acoperire teritoriala in Europa, pentru o suma asigurata de 25.000 de euro, prima este de circa 28 de lei.


Romanii cumpara mai multe asigurari de calatorie in perioada concediilor

Romanii cumpara mai multe asigurari de calatorie in perioada concediilorGenerali, de exemplu, explica Popescu despre situatia vanzarilor asigurarilor de calatorie in perioada vacantelor, inregistreaza in sezonul estival o crestere de 100-150% fata de perioada cea mai “redusa”. Anual, Generali subscrie circa 85.000 polite. “In primele 7 luni ale anului 2009 am subscris aproximativ 50.000 polite, in usoara crestere cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut”, spune Razvan Popescu (foto).

In perioada de vara (lunile iunie-septembrie), volumul primelor brute subscrise pentru aceste tipuri de asigurari inregistreaza cresteri de pana la 2- 2,5 ori comparativ cu lunile anterioare, acest lucru datorandu-se de fapt cresterii numarului persoanelor care calatoresc in afara Romaniei in perioada concediilor, detaliaza Hampu la randul sau.

In acelasi sens, societatea de asigurari RAI a inregistrat in luna martie un volum al primelor brute subscrise de 783.281 lei, iar in luna iunie un volum total de prime brute subscrise de 1,45 milioane de lei, ceea ce reprezinta o dublare.

In 2008, RAI a vandut un numar de 480.000 polite de asigurare. Cu toate acestea, in primul semestru din 2009, societatea a vandut un numar de 160.000 polite de asigurare comparativ cu primul semestru al anului 2008, cand a vandut un numar de 180.000 polite.

Comparativ primele brute subscirse in primul semestru din 2008 au inregistrat o valoare de 5 milioane de lei comparativ cu nivelul inregistrat pe semestrul I din 2009, cand valoarea a atins un nivel de 4, 82 milioane de lei. Pe aceasta clasa, ponderea asigurarilor de calatorie in portofoliul RAI la sfarsitul lunii iunie era de 85%, si Hampu estimeaza mentinearea acestei ponderi in anul 2009, datorita reducerii si incheierii selective a altor clase de asigurari.

Riscuri acoperite

Riscuri acoperitePe piata exista asigurari speciale de calatorie dedicate celor care calatoresc cu masina proprie sau fac sporturi extreme, societatile de asigurari dand dovada de multa fexibilitate in cazul emiterii si conceperii acestui gen de polite.

“Am diversificat oferta de asigurare prin introducerea unor noi riscuri acoperite prin clauze optionale (sporturi periculoase, pierderea/intarzierea bagajelor inregistrate), precum si promovarea produsului tip abonament cu avizare electronica "e-Travel", destinat segmentului de clienti corporate”, detaliaza Popescu.

Ofertele de produse sunt foarte variate si cu acoperiri multiple, adauga Hampu. Astfel, pentru calatoria cu avionul exista polite care acopera multiple riscuri. De exemplu, RAI a lansat un astfel de produs (polita Turist Plus Premium n.r.), care acopera o serie de riscuri, in limita unor anumite plafoane:

*Cheltuieli medicale de urgenta si/sau de repatriere - 30.000 EURO

* Urgente stomatologice - 200 EURO

* Despagubiri pentru accidente de calatorie (in mijloace de transport public) - 1.000 EURO

* Despagubire pentru bagaj pierdut/deteriorat 1.000 EURO

* Despagubire pentru intarzierea bagajelor (mai mult de 6 ore) - 500 EURO

* Despagubire pentru intarzierea (mai mult de 12 ore) /anularea calatoriei - 1.000 EURO

* Raspundere civila privata in strainatate - 10.000 EURO

* Despagubiri pentru pierdere/inlocuire de documente - 1.000 EURO

* Asigurare pentru anularea plecarii in calatorie - 2.000 EURO

* Bilete de calatorie anulate din cauza falimentului companiei aeriene – 1.000 euro

* Despagubiri pentru biletele de avion returnate – 1.000 euro

* Rambursarea de cheltuieli datorate respingerii la iesirea din tara a asiguratului – 1.000 euro

* Refuzul companiei aeriene de a imbarca turistul in cursa de destinatie - 1.000 euro

* Cheltuieli medicale datorate serviciilor necorespunzatoare la bordul avionului – 2.000 euro