2 / 4

De ce s-a introdus sistemul multipilon?

Astfel, reducerea si imbatranirea populatiei inseamna presiuni tot mai mari pe umerii bugetului public de pensii (bugetul de asigurari sociale de stat), care trebuie sa sustina, cu tot mai putini salariati si platitori de contributii sociale, un numar tot mai mare de pensionari din sistemul public. Problemele demografice ale Romaniei arata ca sistemul public de pensii nu mai este sustenabil in forma actuala si necesita reformarea de la baza, pentru a nu intra in colaps in deceniile viitoare.

Din motivele prezentate mai sus, statul roman a introdus in 2007 sistemul de pensii private multipilon testat si recomandat de catre Banca Mondiala. Sistemul de pensii private multipilon este compus din pilonul II- obligatoriu si pilonul III – facultativ de pensii private.

In prezent, peste 30 de state din intreaga lume au adoptat sisteme de pensii multipilon asemanatoare, pe constructia recomandata de BM. Cele mai multe sunt in America Centrala si de Sud (prima data in Chile, in 1979) si in Europa Centrala si de Est, unde 11 state, inclusiv Romania, au un asemenea sistem de pensii private multipilon.

In toate aceste state, inclusiv in Romania, sistemul public de pensii resimte din plin impactul „bombei demografice” astfel ca daca in 1990, la sistemul public de pensii contribuiau 8,2 milioane de salariati, care sustineau 2,5 milioane de beneficiari (pensionari de asigurari sociale de stat) anul trecut, la sistemul public de pensii contribuiau 4,9 milioane de salariati, care sustineau 4,7 milioane de beneficiari (pensionari de asigurari sociale de stat). Rezulta din aceste date ca raportul s-a modificat de la aproape 3,3 salariati care sustin un pensionar la un raport aproape paritar, citeaza APAPR datele INS.

„Sistemul public de pensii (asa-numitul pilon I, de stat) functioneaza dupa principiul redistributiv (in engleza, PAYG = pay as you go): statul colecteaza contributii sociale de pensii de la salariati si le plateste imediat, sub forma de pensii, catre pensionarii actuali. Datele statistice arata deja ca aceasta logica redistributiva nu mai poate functiona pe baze sustenabile prea mult timp de acum incolo, in conditiile problemelor demografice. Salariatii (contributorii) vor fi tot mai putini, iar pensionarii (cei care beneficiaza din sistemul public de pensii) vor fi tot mai multi”, se mentioneaza in analiza APAPR.

O alternativa la problema demografica adusa de autoritati a fost exact sistemul de pensii private, prin care fiecare participant poate economisi pentru propriul viitor. Sistemul privat de pensii are cateva diferente fata de cel public astfel ca banii participantilor sunt investiti pe termen lung, in loc sa fie cheltuiti imediat, iar participantii au drept de proprietate asupra contului personal in care li se strang banii de pensie. Practic, sistemul privat da participantilor sansa unei pensii decente la varsta retragerii, in timp ce concurenta dintre administratori, normala in orice economie functionala asigura eficienta sistemului, adica randamente eficiente la investitiile realizate cu banii participantilor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri