1 / 4

Clonarea cardurilor la bancomat

Cardurile bancare, fie ele de debit sau de credit, pot fi folosite pentru numeroase operatiuni, dar cel mai des sunt utilizate pentru retragerea de numerar de la bancomate (ATM). Totusi, desi fiecare card are un cod PIN, riscurile retragerilor de numerar de la bancomate raman ridicate.

Cea mai raspandita metoda de frauda la ora actuala este clonarea cardurilor bancare. Acestea au o banda magnetica sau, in unele cazuri si cip, unde sunt stocate informatiile de identificare. Totusi, dispozitive pentru citirea benzii magnetice sunt realizate cu usurinta de persoanele ce intentioneaza sa cloneze carduri.

Clonarea cardurilor presupune copierea informatiilor existente pe banda magnetica (banda neagra de pe verso-ul cardului) si rescrierea lor pe alte suporturi, explica reprezentantii Bancii Transilvania.

Reprezentantii Bancii Transilvania au explicat, pentru cititorii Wall-Street, ce trebuie sa faca posesorii de carduri pentru a se proteja de clonarea acestora.

• Sa fie atente la orice elemente care par sa fie instalate “in plus” pe bancomate, iar daca acestea se misca usor, au “joc” sau se dezlipesc, atunci, sub nicio forma nu trebuie sa realizeze vreo tranzactie la acel bancomat si sa anunte politia sau unitatea bancara de care apartine bancomatul.

• Sa fie atenti la persoanele din apropierea bancomatului. Atunci cand efectueaza retrageri de numerar, este bine ca utilizatorii cardurilor sa se asigure ca nimeni nu poate vedea care este codul lor PIN.

• Pot exista cazuri in care bancomatul este fals, nu apartine niciunei entitati bancare si este instalat de infractori intr-ul loc public mai retras. Acest bancomat functioneaza aparent normal, dar nu va elibera bani, ci va raspunde cu mesaje de tipul “eroare citire card”, “eroare sistem”, “tranzactia nu poate fi procesata” etc., iar la final poate elibera cardul, dupa ce el a fost clonat.

• Capturarea cardului in bancomat poate fi cauzat si de un anumit dispozitiv montat pe fanta de introducere a cardului. In acest caz, posesorul trebuie sa anunte imediat entitatea bancara proprietara a ATM-ului, pentru a solicita returnarea cardului si / sau blocarea cardului in regim de urgenta, in scopul prevenirii oricarei pierderi financiare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri