1 / 4

La ce ajuta contractul de inchiriere

Indiferent despre ce proprietate este vorba, existenta unui contract de inchiriere fereste atat chiriasul, cat si proprietarul de abuzuri. Negocierea si incheierea contractului presupune implicarea specialistilor in domeniu tocmai pentru acoperirea unor eventuale riscuri.

„Pentru proprietar, trebuie avute in vedere riscul neplatii chiriei la termen sau al platii cu intarziere, cel al deteriorarii spatiului inchiriat sau alte riscuri. Pentru chirias, exista riscul datorarii chiriei pe toata perioada contractului, chiar daca contractul poate fi denuntat unilateral, riscul obligarii la efectuare unor reparatii care sunt, de regula, in sarcina proprietarului, sau o chirie suplimentara pentru spatiile comune fara criterii clare de determinare”, a exlicat, pentru Wall-Street, Beatrice Onica Jarka (foto), partener in cadrul casei de avocatura Cunescu, Balaciu & Asociatii.

Nu in ultimul rand, ocuparea unui spatiu fara incheierea unui contract de inchiriere poate conduce la evacuarea chiriasului, dupa cum poate atrage chiar incriminarea proprietarului pentru evaziune fiscala, daca va primi sume de bani cu titlu de chirie fara sa le declare.

In schimb, in cazul existentei unui contract de inchiriere a locuintei, conform Legii locuintei, evacuarea chiriasului se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti irevocabile, iar chiriasul este obligat la plata chiriei prevazute in contractul de inchiriere, pana la data executarii efective a hotararii de evacuare.

Citeste si Ce trebuie sa stii cand semnezi contractul pentru cumpararea unei locuinte noi.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri