Ce sunt titlurile de stat?

Ce sunt titlurile de stat?Titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica si reprezinta imprumuturi ale statului in moneda nationala ori in valuta, pe termen scurt, mediu si lung.

Riscurile pe care le presupun aceste titluri de stat sunt foarte scazute, aproape egale cu zero - deoarece statul nu poate da faliment -, cu un randament putin mai ridicat decat rata inflatiei.

Valoarea nominala individuala a unui titlu de stat este de 10.000 lei.

Exista doua categorii de titluri de stat: pe termen scurt si pe termen lung sau mediu de tip benchmark.

Titlurile de stat pe termen scurt sunt certificate de trezorerie cu discount, cu scandeta pana la 1 an. Certificatele de trezorerie cu discount sunt titluri de stat fara cupon de dobanda, care se cumpara de investitor la un pret mai mic decat valoare nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala, potrivit informatiilor din Ghidul Investitorului in titluri de stat publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

Titlurile de stat pe termen mediu sau lung sunt obligatiuni de stat cu o scadenta de peste 1 an, vandute la valoarea nominala, cu discount sau prima si prin care Statul plateste anual o dobanda, conform conditiilor din prospectul de emisiune.

In cazul titlurilor de tip benchmark, valoarea nominala a seriei de titluri emise si aflate in circulatie poate fi majorata ulterior de catre emitent prin redeschideri ulterioare, in conditiile mentinerii caracteristicilor initiale ale emisiunii.

Prin piata interbancara

Prin piata interbancaraDaca o persoana fizica detine minim 10.000 lei, suma egala cu valoarea nominala a unui titlu de stat, poate achizitiona direct astfel de instrumente prin intermediul bancilor autorizate de catre Ministerul de Finante.

RBS Romania, Alpha Bank Romania, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING Bank, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si Unicredit Tiriac Bank sunt bancile autorizate sa realizeze tranzactii cu titluri de stat.

Pentru a cumpara titluri de stat prin intermediul uneia dintre cele 12 banci trebuie deschis un cont curent, in care sa se vireze suma minima de 10.000 lei, si a unul cont de titluri.

In cazul cumpararii de titluri de stat de tip benchmark, luand in considerare faptul ca la scadenta investitorul va incasa dobanda calculata pe toata perioada de cupon, acesta trebuie sa asigure in contul curent, pe langa suma minima de participare la licitatie, si valoarea dobanzii acumulate pentru intervalul cuprins intre data anterioara platii cuponului si data emisiunii/redeschiderii curente.

Prin Bursa de Valori Bucuresti

Prin Bursa de Valori BucurestiListarea titlurilor de stat emise de catre Ministerul Finantelor pe piata de capital autohtona, ca piata secundara, in 2008, a facut ca aceste instrumente sa devina mai accesibile pentru toate tipurile de investitori.

De asemenea, pe Bursa, aceste instrumente pot fi atat achizitionate, cat si tranzactionate prin intermediul celor 12 banci autorizate de Ministerul Finantelor.

Desi pe piata interbancara se pot achizitiona si titluri pe termen scurt, la BVB sunt listate doar instrumentele cu scadente mai indepartate. Disponibile investitorilor sunt 26 de titluri de stat de tip benchmark si cu rata fixa.

Prin fonduri de investitii

Prin fonduri de investitiiSi fondurile mutuale investesc in titluri de stat, cat si in alte instrumente de pe piata bancara si de capital autohtona sau cele externe.

Fondurile de monetare si cele de obligatiuni aloca cea mai mare parte din active in titluri de stat, persoanele fizice putand investi in aceste instrumente prin achizitia de unitati de fond.

Aceasta modalitate de investitie in titluri de stat este de tip indirect. In functie de ponderea din active pe care fondurile o aloca, conform prospectului de emisiune, investitorul isi poate alege organismul de plasament colectiv preferat.

Prin fondurile de pensii

Prin fondurile de pensiiTot prin intermediul investitiei indirecte in titluri de stat, persoanele fizice isi pot plasa banii in fondurile de pensii.

O data cu lansarea fondurilor de pensii private de pe pilonul II - obligatorii si pe pilonul III – facultative, persoanele fizice au posibilitatea de a decide in ce sa-si investeasca banii pe care ii va primi la pensie.

Fondurile de pensii atat de pe pilonul II, cat si de pe pilonul III pot investi pana la 70% din active in titlurile de stat. Totusi, contribuabilul nu poate avea nicio influenta asupra cotei din activele pe care le ofera fondului sa fie investite in titluri de stat. Singura decizie pe care o poate lua este alegerea unui fond in functie de apetitul sau la risc.

Prin asigurari de tip unit-linked

Prin asigurari de tip unit-linkedCompaniile de asigurari ofera clientilor produse cu componenta investitionala, de tip unit-linked, prin care investesc o mare parte din prima platita in fonduri de investitii.

Clientul isi poate alege fondurile de investitii in functie de apetitul de risc, insa riscul investitional ii apartine.

Clientul mai decide si nivelul ponderii investite din prima de asigurare, cu conditia sa ramana o anumita suma care sa acopere prima de asigurare de viata.

Astfel, o persoana fizica nu investeste direct in titluri de stat, ci doar indirect, prin intermediul fondurilor mutuale care isi plaseaza activele in aceste instrumente financiare.