Dafora vedeta ultimelor zile

Dafora Medias (DAFR) a fost una din vedetele BVB in saptamana trecuta, realizand unul dintre cele mai mari randamente, de 31,96%. Aprecierile si rulajele mari au continuat si ieri, cand compania a incheiat sedinta cu o apreciere de aproape 15% si cu cel mai mare volum – 20 de milioane de titluri, tranzactionate pentru 2,3 milioane de lei.

“Cresterea a fost si a venit pe fondul unor volume destul de ridicate, care confirma interesul investitorilor pentru titlurile mai putin lichide prezente la cota BVB”, explica Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, intr-un raport de analiza.

Pe fondul stirilor aparute in presa cu privire la probabilitatea destul de ridicata ca emitentul sa castige un contract de aproximativ 36 milioane de euro prin care ar trebui sa construiasca 22 de sonde pentru Romgaz, emitentul a fost in topul celor mai lichizi emitenti in ultimele sedinte de tranzactionare.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest Focsani, crede ca stirea privind contractul a avut un impact semnificativ in piata, crescand vizibil interesul investitorilor si facand-o extrem de interesanta.

“In cazul in care compania va reusi sa castige licitatia pentru constructia sondelor, impactul sumei incasate ar fi extrem de mare asupra cifrei de afaceri (cifra de afaceri a companiei a fost de 108,3 mil lei in S1 2009, fata de 151,4 mil. lei - valoarea contractului). Constructia sondelor ar urma sa aiba loc intr-un termen de maxim 8 luni de la semnarea contractului si ar influenta rezultatele emitentului din ultimul trimestru al anului in curs, precum si din primele sase luni ale anului viitor”, se mai arata in raportul Intercapital Invest.

O alta stire foarte importanta pentru investitorii in titlurile DAFR a fost decizia conducerii BVB de a introduce emitentul in componenta indicelui BET.

Dafora va inlocui emitentul Impact in componenta celui mai reprezentativ indice al BVB, incepand cu 1 octombrie.

“Acest fapt va duce la o vizibilitate mai ridicata in randul investitorilor si poate avea efecte pozitive asupra capitalizarii companiei pe termen lung. Volumele ridicate, in ton cu ultimele luni de tranzactionare, indica un interes in crestere al investitorilor pentru titlurile Dafora, potentialul de crestere pe termen lung ramanand unul destul de ridicat chiar si dupa aprecierile foarte mari din ultima perioada”, sustine Grigoras.

Compania de foraj petrolier Dafora Medias (DAFR) estimeaza ca va inregistra un profit de 6,18 milioane lei (1,46 milioane euro), pe fondul unor venituri si cheltuieli in scadere.

“In afara de probabilitatea finalizarii acelui contract cu Romgaz (care reprezinta aproape 57% din cifra de afaceri pe 2008), includerea in indicele BET reprezinta un factor suplimentar de atractivitate. Practic, apartenenta la BET acorda o viza in plus acordata societatii, care acum a intrat in clubul select de la BVB, avand sanse suplimentare sa intre in vizorul unui numar cat mai mare de investitori institutionali. Un alt aspect, foarte important, este includerea in lista companiilor pentru care se va putea aplica extinderea limitei de variatie incepand cu 1 octombrie, aspect intens urmarit de speculatori”, explica Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

La prima vedere, compania poate fi vazuta ca o investitie buna, desi exista in continuare si riscuri. Brendea spune ca transformarea in cifre a contractului cu Romgaz creeaza premisele unei investitii bune, fundamental.

In acelasi timp, daca ne uitam la agresivitatea cu care a crescut si la volumele tranzactionate, poate avem o investitie buna si din punct de vedere tehnic.

“In mod cert, este o investitie cu risc ridicat, dar in aceasta perioada toata piata bursiera poarta un risc ridicat”, spune Brendea.

Dafora vrea un profit de 6,18 mil. lei in 2009

Compa cel mai mare randament de la inceputul anului

Titlurile producatorului de piese auto Compa (CMP) au consemnat cel mai mare randament de la inceputul anului dintre emitentii listati la BVB.

“Cresterea de peste 246% in doar 9 luni pare extrema la o prima vedere, insa daca luam in considerare ca la inceputul anului scaderea emitentului din maxime era de peste 95%, potentialul de crestere este inca unul destul de ridicat”, se arata in raportul Intercapital.

Motivele acestui randament sunt inca ambigue, mai ales ca in primul semestru al acestui an Compa a afisat un profit de 14 ori mai mic fata de perioada similara a anului trecut.

Totusi, interesul ar putea fi explicat prin faptul ca emitentul a reusit sa se mentina pe profit, in ciuda faptului ca exporta o mare parte din productie si activeaza intr-un domeniu puternic afectat de criza economica globala (industia auto).

“Compania nu a fost foarte transparenta si multi investitori sunt inca in ceata si au tranzactionat din inertie. Este o actiune aflata pe val in acest moment, multi investitori o pot folosi pentru crearea unor randamente superioare. Vom vedea cum sta, in realitate, la raportarile pentru trimestrul al treilea”, explica Marcel Mugoci.

Compa a scazut foarte mult in 2008, a ramas cu mai putin de 6% din valoarea ei de la finalul lui 2007, ceea ce este o scadere exagerata.

“Fiind si o actiune cu lichiditate redusa, a avut in aprilie si la inceputul lui mai cresteri spectaculoase”, explica Brendea.

Analistii Intercapital spun ca, desi investitorii care au pastrat titlurile CMP in portofoliu au facut o investitie inspirata de la inceputul anului si pana in prezent, emitentul consemneaza inca pierderi foarte mari fata de maximele istorice atinse.

In saptamana trecuta, randamentul titlurilor Compa este de aproximativ 33%, iar volumele de tranzactionare incep sa fie din nou destul de ridicate.

“Saptamana incheiata este prima de aprecieri consistente dupa o perioada foarte lunga in care tranzactiile au fost foarte scazute, iar evolutia pretului relativ constanta. Indicatorii de evaluare destul de atractivi inca (P/B si P/S sunt sub media emitentilor de la cota bursei, adica 0,57 si respectiv 0,32), dar si corectia foarte mare suferita de emitent pe tot parcursul anului 2008 pastreaza inca un potential ridicat pentru acest emitent si pentru perioada urmatoare”, se mai arata in raportul Intercapital.

In sedinta de ieri, Compa a scazut cu -6%.

“Daca emitentul va reusi sa isi imbunatateasca rezultatele in contextul revenirii economice, iar trendul general al BVB se mentine unul ascendent, actiunile Compa Sibiu vor ramane in continuare in topurile cresterilor in acest an”, estimeaza Nicu Grigoras.

Profitul Compa Sibiu s-a redus de 14 ori in S1


Taramul speculatorilor sau epuizarea blue-chips-urilor?

Taramul speculatorilor sau epuizarea blue-chips-urilor?Marcel Murgoci se asteapta ca societatile din esalonul doi, nu cele de top, sa reintre in atentia investitorilor, prin prisma lichiditatii si a cresterilor importante din ultimele zile.

“Cu toate acestea, investitorii trebuie sa discearna care din aceste companii este pe val si care are o crestere bazata pe un fundament solid”, a mai spus reprezentantul Estinvest.

El spune ca si alte actiuni, precum Armax(ARAX), Condmag (COMI) sau Banca Carpatica (BCC) sunt in atentia investitorilor in ultima perioada.

Armax Gaz a crescut cu 7,45% in sedinta de ieri, cu o valoare a tranzactiilor de 1,78 milioane lei. In ultima luna, emitentul a castigat 34 procente, iar de la inceputul anului consemneaza plus 76,57%.

Si Condmag s-a aflat in topul emitentilor, in ultimele zile. Ieri, COMI a crescut cu 8,7%. De la inceputul anului, compania a avut un randament de 155%.

Ieri, volumul tranzactionat pe titlurile Bancii Carpatica a fost al doilea in Top 5, pe fondul unei aprecieri de 1,8%, dupa ce ieri au castigat 10 procente, pe o piata in scadere.

Titlurile au fost animate de majorarea de capital cu 28 milioane lei, la care actionarii BCC au subscris 26,82 milioane lei, dar si de notificarile de tranzactii cu persoane initiate aparute in ultimele zile.

“Nu as asemana aceasta perioada cu fazele din perioada de expansiune, cand, dupa ce se epuizau cresterile pe Blue-Chip-uri, incepeau sa urce actiunile din esalonul 2. Fiindca acum nu vedem cresteri spectaculoase decat la un numar redus de companii, deci sunt cazuri izolate. Suntem pe taramul speculatorilor acum, astfel ca nu trebuie sa ne mire efectul de bulgare de zapada pe care il au unele cumparari mai agresive”, explica Paul Brendea.