1 / 4

Tendinta pietei de IPO-uri

„Finantarea prin intermediul pietei de capital este o alternativa la imprumuturile bancare, varianta din pacate prea putin cunoscuta si utilizata in tara noastra. Acest tip de finantare se realizeaza prin emisiuni publice de vanzare de actiuni si obligatiuni”, explica Andreea Gheorghe (foto), director departament analiza la Intercapital Invest.

Piata ofertelor publice de listare din Romania a urmat tendinta generala a pietei de capital, atingand un varf in anul 2007 din punct de vedere al sumelor atrase si in 2008 din punct de vedere al numarului ofertelor lansate.

Bilantul listarilor la Bursa din Bucuresti in 2008


Andreea Gheorghe spune ca, in absenta crizei financiare, tendinta de crestere a pietei ar fi continuat, un numar de aproximativ 140 de companii anuntand intentia de listare pe piata de capital in ultimii patru ani.

Pana acum, in acest an s-au derulat doua oferte publice initiale in Romania: OTP WiseRo si OTP Green Energy.

„Pe fondul evolutiei bune a burselor in ultimele doua trimestre, dar si a necesitatilor de finantare in crestere, piata IPO in Romania da semne de revenire, mai multe companii studiind aceasta varianta in prezent”, explica analistul Intercapital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri