1 / 4

Cum arata viitorul? DB versus DC

Potrivit unui studiu al Allianz Global Investors efectuat pe cele mai mari piete de pensii private europene, Franta, Olanda, Germania, Italia, Elvetia si Marea Britanie, a fost evidentiat faptul ca schemele de economisire de tipul DC prezinta avantaje in ceea ce priveste costurile de functionare.

Studiul arata ca 81% dintre specialisti sunt de parere ca in tarile care au facut obiectul studiului exista tendinta puternica de trecere a schemelor de pensii de la sistemul de Beneficii Definite (DB) la modelul Contributii Definite (DC).

„O majoritate covarsitoare a expertilor (89% in medie) asteapta ca ponderea schemelor DC sa creasca in viitor in cadrul sistemelor de economisire in vederea pensionarii”, se arata in acelasi studiu.

Totodata, in tari ca Marea Britanie, Franta, Italia, Elvetia exista teoria potrivit careia intr-un viitor nu foarte indepartat schemele DC vor fi net dominante, iar la aceasta data ele reprezinta aproximativ o treime din schemele de pensionare din regiune, potrivit unui studiu realizat in toamna acestui an de catre EFRP (Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii).

Tendinta de trecere de la schemele BD catre cele DC se explica in primul rand prin costuri. Schemele DC prezinta avantaje in acest sens, fiind totodata mult mai predictibile in vederea alcatuirii bugetelor sponsorilor acestor scheme.

Desi schemele DB sunt inca importante in sistemele de pensii ale multor tari, pietele cercetate in vederea studiului arata ca acestea sunt din ce in ce mai putin accesibile noilor participanti in favoarea schemelor DC.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri