Ce implica o constructie ecologica

Ce implica o constructie ecologicaPrimul designer si arhitect care a venit cu detalii despre ceea ce inseamna casa ecologica a fost Philip Wenz, fondator si fost director al programului de design ecologic din cadrul Institutului de Arhitectura din San Francisco, arata studiul realizat de MagazinulDeCase.ro. In articolul sau ”Your Ecological House”, publicat in San Francisco Chronicle in vara anului 2007, Wenz afirma ca o casa eco este modelata dupa circuitul unui ecosistem natural, astfel incat o astfel de constructie se integreaza in mediu, fara a-i produce pagube.

In comparatie cu casele ecologice, casele standard functioneaza ca un aspirator de resurse. Acestea sunt degradate pana devin nefolositoare, resturile fiind aruncate in mediu, de cele mai multe ori sub forma de reziduuri toxice.

Florin Dobrescu, fondator al Star Dome si reprezentant in consiliul director al Grupurilor de Lucru, Training si Certificare Romanian Green Building Council (RoGBC), sustine ca in cazul caselor ecologice a construi verde inseamna sa ameliorezi mediul inconjurator, sa generezi economii si sa realizezi constructii bune prin folosirea eficienta a resurselor.

“Atunci cand vorbim de o cladire verde totul se raporteaza la eficienta: eficienta energetica, in folosirea materialelor, in folosirea apei, operarea si intretinerea constructiei, sanatatea si siguranta ocupantilor”, spune Dobrescu.

Fiecare componenta a unei constructii verzi poate fi caracterizata de mai multe elemente, precum o iluminare naturala, un design pasiv, sisteme eficiente si bine dimensionate de incalzire, ventilatie si racire (HVAC) sau posibilitatea de a apela la energii alternative.

Citeste si Cat mai costa construirea unei case pe cont propriu.

Case pe structura metalica sau de lemn?

Case pe structura metalica sau de lemn?Casele pe structura de lemn se incadreaza in randul caselor ecologice, avantajul fata de o constructie standard fiind consumul redus de energie pentru incalzire.

„Confortul este crescut datorita lipsei umiditatii din aer, avand in vedere ca pentru aceste constructii nu se foloseste apa decat la sapa, pe cand in cazul caselor traditionale peretii au nevoie de o perioada intre 10 si 24 luni pentru a se usca”, se arata in studiul citat.

Prejudecatile legate de riscul mare de incendii sunt combatute de tehnicile de tratare a lemnului care au aparut in ultimele decenii, precum cele legate de placarea lemnului cu anumite materiale de inchidere sau OSB (Oriented Strand Board), considerat neinflamabil.

La polul opus, in cazul caselor pe structura metalica, otelul este materialul cu cea mai buna proportie intre rezistenta si greutate, fiind, in acelasi timp, si 100% reciclabil, metalul nu este inflamabil - nu arde si nu contribuie la ardere in caz de incendiu, otelul nu se mareste si nu se contracta in caz de variatii ale umiditatii si temperaturii si in fiecare an otelul reciclat economiseste energia electrica.

„Printre primele case metalice construite in Romania se numara proiectul realizat de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), care a inaugurat in anul 2008 primul bloc cu 20 de apartamente pe aceasta structura. In acelasi timp, numerosi dezvoltatori s-au aratat interesati de aceasta perspectiva in ceea ce priveste imobiliarele din Romania”, sustin cei de la MagazinulDeCase.ro.

Compania Tiro Invest, parte dintr-un grup american specializat in constructiile pe structura metalica, a construit in anul 2007 opt astfel de case, modelul fiind urmat in scurt timp si de alte firme asemanatoare. ArcelorMittal Construction Romania, divizie producatoare de materiale de constructii metalice a grupului indian ArcelorMittal, a lansat anul trecut un nou proiect prin care urmarea crearea unei cladiri dezvoltate in intregime pe structura metalica, durata de viata a locuintelor urmand sa fie intre 50 si 100 de ani.

Un alt proiect anuntat a fost Maple Place, dezvoltat de ARH Ventures. Maple Place isi propunea sa fie primul proiect rezidential bazat pe structura metalica din Romania.

Dezavantajele caselor ecologice

Dezavantajele caselor ecologiceIn cazul caselor de lemn, printre dezavantaje se numara riscul atacarii de catre insecte, precum termitele, sau instabilitatea pe care o poate da aceasta casa. “In plus, in cazul unei izolatii prost facute apare riscul de a se auzi toate zgomotele din casa. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este faptul ca acest tip de case se bazeaza pe taierea copacilor”, se mai arata in studiul mentionat.

In ceea ce priveste casele pe structura de metal care nu beneficiaza de protectie suplimentara, acestea sunt mult mai sensibile la incendii, iar proiectul de arhitectura trebuie sa respecte reguli mai stricte.

„Spre comparatie, dezavantajele caselor traditionale tin de greutatea proprie mai mare si de spatiul interior care nu poate fi modificat din cauza structurii de rezistenta. In plus, costurile de constructie sunt mai mari decat cele in cazul constructiilor pe structura metalica, iar in ceea ce priveste constructiile din zidarie clasica, santierul pune multe probleme avand in vedere termenul lung de finalizare”, sustin cei de la MagazinulDecase.ro.

Compania Web Content Services, operatorul portalului imobiliar MagazinulDeCase.ro, este controlata de Elena Anghel (50% din actiuni), Malos Matei (22%), Alexandru Dima (18%) si Paul Ghinea (10%), potrivit datelor de la Registrul Comertului.