1 / 4

Mai este loc de crestere?

Piata asigurarilor de raspundere civila pentru manageri (D&O-directors & officers liability n.red) s-a dezvoltat semnificativ, in Romania, de la introducerea obligativitatii lor prin lege la sfarsitul lui 2006 prin Legea Societatilor Comerciale. Cu toate acestea, spun specialistii in asigurari contactati de Wall-Street, piata este intr-un stadiu mediu al dezvoltarii.

“Piata raspunderilor manageriale, avand la acest moment o componenta obligatorie, respectiv pentru S.A.-uri (Societatile pe Actiuni sunt obligate prin lege sa aiba contractata o astfel de polita pentru manageri n.red), are in Romania un potential de dezvoltare destul de mare”, a declarat Anca Babaneata, director general adjunct in cadrul companiei de asigurari Platinum. In cazul Platinum, segmentul de afaceri cu polite D&O detine pana in 5% din portofoliul de asigurari de raspunderi al companiei, primele subscrise situandu-se in jurul a 15.000 de euro.

Majoritatea companiilor au optat pentru polite D&O cu sume asigurate destul de mici, de aceea Babaneata crede ca, in prezent, nu se constientizeaza suficient necesitatea acestei protectii prin asigurare, decat in cazurile companiilor multinationale, la care de multe ori acest tip de asigurare face parte din programul international. “Exceptia de la regula pietii”, spune ea, o reprezinta companiile listate la bursa, care incheie de regula polite cu sume asigurate de peste 1 milion de euro. Celelalte societati comerciale incheie aceasta polita la limite mici de aproximativ 100.000 euro, sau chiar mai mici.

“Elementele care ar putea contribui la dezvoltarea pietei D&O in Romania, la imbunatatirea nivelului de constientizare a nevoilor de asigurare si a beneficiilor acesteia, ar fi o comunicare constanta pe marginea acestui tip de protectie, dar si stabilirea in cadrul legislativ a unui plafon minim al sumei asigurate (pentru ca la aceasta data, in lege, se specifica numai faptul ca asigurarea D&O este obligatorie pentru companii, neoferindu-se alte detalii n.red), coroborat cu masuri care sa asigure respectarea obligativitatii acestui tip de asigurare”, a declarat Babaneata, adaugand ca, pentru 2010, Platinum si-a propus sa vanda intre 50 si 100 de astfel de polite.

"Daca esti directorul unei mari companii si raspunderea ta este, de asemenea, la cote ridicate si ai incheiat o polita D&O pentru suma de 1.000 de euro, in cazul producerii unui eveniment neasteptat, acea asigurare nu te ajuta cu nimic. Suma nu este suficienta pentru a acoperi riscul produs, de aceea este nevoie de stabilirea prin lege a unui plafon minim al sumei asigurate, care sa corespunda realitatii", a mai spus Babaneata.

“Tocmai datorita faptului ca abia la finalul anului 2006, politele D&O au devenit obligatorii prin lege, releva faptul ca acest segment de asigurari nu se afla decat intr-un stadiu de dezvoltare mediu, proiectele asiguratorilor legate de acestea fiind numeroase, iar mentalitatea segmentului de piata carora se adreseaza este intr-o perpetua evolutie”, a explicat, la randul sau, Mihail Tecau (foto), presedinte directorat in cadrul BCR Asigurari.

Asigurarea de raspundere pentru administratorii si directorii societatilor pe actiuni se adreseaza atat managerilor companiilor mari sau multinationale, cat si celor mici si mijlocii. In pofida calibrului riscurilor, acestea exista si in cadrul companiilor mari si in cadrul celor mici, iar acest tip de asigurare este special proiectat pentru a acoperi riscurile specifice.

Riscurile acoperite provin in principal din prejudiciile provocate ca urmare a faptelor culpabile sau actelor, erorilor sau omisiunilor savarsite in mod involuntar in acte de administrarea sau conducerea societatii comerciale.

Evaluand expunerea la risc a fiecarui client, inspectorul de specialitate il sfatuieste pe acesta in vederea stabilirii unei sume asigurate. Fiecare clasa de activitate este cotata in functie de nivelul riscului pe care aceasta il constituie. Limitele variaza de la cateva mii de euro pana la milioane de euro.

Dintre excluderile standard, cele mai importante ar fi cele legate de necinstea sau frauda comisa de manageri, excluderea actelor comise anterior inceperii acoperirii, excluderea vatamarilor corporale sau daunelor materiale cauzate tertilor. De obicei, aceste excluderi nu se pot negocia, unele din ele putind fi acoperite prin incheierea altor tipuri de asigurari. Totusi, potrivit specialistilor, se pot negocia clauze suplimentare care sa ofere o mai buna protectie a asiguratului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri