1 / 4

Cum s-au plimbat milioane de euro: De la afaceri in imobiliare, la private banking

Multi oameni de afaceri ce dispuneau de sume mari de bani in perioada de boom economic si care au ales sa le investeasca in piata imobiliara s-au trezit peste noapte, dupa caderea istorica a bancii de investitii Lehman Brothers, cu banii blocati sau pierduti fie in proiecte ce nu mai puteau fi vandute, fie in proiecte a caror valoare a scazut dramatic.

In vremea in care piata imobiliara crestea in ritmuri de doua cifre, consultantii de private banking nici macar nu reuseau sa discute despre produse de investitii cu clientii lor. Orice varianta de economisire sau de investitie propusa de banca aducea randamente incomparabil mai mici decat cele pe care sectorul real-estate le oferea.

“Daca ne gandim la perioada 2007-2008, cand se manifesta boom-ul imobiliar, putem spune ca era greu sa purtam o discutie sofisticata despre produse de investitii cu clientii de private banking pentru ca ei se gandeau la imobiliare si doreau randamente de doua cifre, active usor lichide si repede, maxim trei luni, sase era deja mult”, povesteste Marijana Vasilescu (foto), sefa diviziei de private banking a RBS Romania.

Practic, in acea perioada private banking insemna doar servicii speciale, tratament preferential si carduri de credit, iar clientii nu doreau mai mult. Lucrurile s-au schimbat dupa falimentul Lehman Brothers, piata imobiliara s-a blocat la nivel de tranzactii, iar preturile au scazut poate mai rapid decat vine o furtuna.

“Imediat dupa caderea Lehman in piata s-a produs un efect de panica, iar clientii erau destul de ingrijorati de perspectivele economice si de ce se va intampla cu businessul lor. Unii dintre clientii de private banking au dorit sa isi protejeze sumele detinute, unii s-au gandit sa retraga o parte din ele pentru a le plasa in casute de valori, iar altii s-au gandit si la aur sau produse extrem de sigure”, explica Octavia Cutus, sefa diviziei de private banking din cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Ea sustine ca efectul de panica nu a avut consecinte semnificative pentru piata de private banking deoarece sumele retrase au fost relativ mici comparativ cu volumul total de active, iar pe masura ce momentul a fost depasit, clientii au revenit cu sumele respective pe conturi si chiar mai mult, pentru ca si sumele care in perioada de crestere se indreptau spre investitii imobiliare sau spre alte proiecte speciale au fost directionate catre plasamentele bancare.

Acest articol a fost publicat in Editia Speciala - Ce am invatat in primii doi ani de criza, primul proiect tiparit Wall-Street.ro.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri