Ce poti inchiria cu mai putin de 1.000 euro/luna

Ce poti inchiria cu mai putin de 1.000 euro/lunaIn imprejurimile Bucurestiului, cu un buget de circa 200 euro/persona, un grup de doua pana la cinci persoane poate inchiria o proprietate cu mai multe camere si o suprafata locuibila si de teren mai mare fata de ceea ce poate gasi in Bucuresti, spune Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei imobiliare Coldwell Banker Banu Manta. In plus, in afara orasului exista posibilitatea foarte ridicata ca proprietatea sa beneficieze de mai multe locuri de parcare, chiar acoperite, adauga el.

“Desi preturile sunt mai reduse in imprejurimi, astfel de vile se inchiriaza mai greu decat o proprietate similara din interiorul orasului, cel putin pe segmentul de pret de 400 – 1.000 euro/luna. Acest segment este mai redus decat cel de lux, unde expatii sau top managerii reprezinta un procent semnificativ din chiriasi”, afirma consultantul Coldwell Banker Banu Manta.

Segmentul clientilor cu bugete de pana la 1.000 euro este specific familiilor care prefera proprietatile din interiorul oraselor, proprietati care sunt mai accesibile din punct de vedere al transportului si care beneficiaza de proximitatea a mai multe puncte de interes – centre comerciale, institutii medicale si de invatamant etc., mai spune Pricop.

In zona Bucurestii Noi, o vila cu o suprafata totala de 360 mp, gradina si terasa, cu patru dormitoare, trei bai, living, bucatarie, garaj si pivnita este scoasa la inchiriat cu 500 euro/luna, potrivit portalului anuntul.ro.

In cartierul Giulesti, un proprietar scoate la inchiriat o casa cu patru camere, doua bucatarii, o baie, doua locuri de parcare si curte pentru 450 euro/luna, conform anuntul.ro.

In zona Pipera, pe strada Emil Racovita, o casa cu patru camere, doua bai si un teren de 100 mp poate fi inchiriata cu 700 euro/luna, proprietarul cerand in plus plata in avans pe trei luni si o garantie de 700 euro, potrivit anuntului publicat pe MagazinulDeCase.ro.



Chirii mai mici si negocieri mai dure

Chirii mai mici si negocieri mai durePentru vilele noi, de dimensiuni mici si medii, amplasate in apropierea Bucurestiului, chiriile au scazut anul trecut cu 10% - 15% comparativ cu anul 2009, spune Alexandru Pricop (foto), adaugand ca negocierile dintre proprietari si potentialii chiriasi se poarta mult mai dur.

“In prezent, cererea este mai redusa comparativ cu acum un an sau acum doi ani. De aceea, dincolo de scaderea generala de preturi, a crescut si diferenta dintre pretul cerut de proprietar si cel la care se incheie tranzactia”, afirma consultantul Coldwell Banker Banu Manta.

De scaderi ale chiriilor cu circa 10% vorbesc si reprezentantii portalului imobiliare.ro in cazul vilelor din Bucuresti si Ilfov scoase la inchiriere pentru sume mai mici de 1.000 euro/luna. Astfel, daca in luna ianuarie 2010, pe acest segment, chiria medie era de 802 euro/luna, la sfarsitul anului, dupa scaderi de la luna la luna, chiria medie pentru o casa din Capitala sau imprejurimi era de 720 euro/luna.



In ceea ce priveste numarul de oferte pentru vilele scoase la inchiriat, acesta a fluctuat in jurul pragului de 200 de oferte/luna, cele mai multe oferte fiind inregistrate in ianuarie 2010. De asemenea, pe perioada verii, in lunile iunie si iulie, numarul de oferte a fost de 210, respectiv 213 oferte valabile.

Sursa tabel: imobiliare.ro

De ce sa inchiriezi o casa

De ce sa inchiriezi o casaAndrei are 24 de ani si s-a mutat la sfarsitul anului trecut in comuna Tunari, din nordul Capitalei. Impreuna cu un prieten, a inchiriat o vila in ansamblul Sydney Residence (n.r: dezvoltat de South Pacific Constructii), cu o suprafata de circa 100 mp si o curte de aproximativ 150 mp.

Cei doi platesc o chirie lunara de 500 euro, iar cheltuielile cu utilitatile sunt de 150 lei/luna pentru energia electrica, respectiv 800 lei/luna pentru gaze pe timp de iarna si 7 lei/persoana pentru gunoi. La etaj sunt doua dormitoare, un dressing si doua bai, iar la parter se afla un living cu bucatarie americana, doua spatii de depozitare si o baie.

“Ca avantaje de a locui la casa as enumara: liniste, locuri de parcare, curte, masina aproape de casa, vecini de treaba si putini, gratare, petreceri si muzica la maxim. Dezvantajele tin de distanta fata de Bucuresti, respectiv fata de magazine sau alte institutii, risc mai mare de spargere a locuintei si faptul ca trebuie sa-ti cureti singur zona din fata casei”, spune el.

Andrei este doar unul dintre cei care au renuntat la apartamentul clasic dintr-un bloc si au optat pentru a locui la casa cu chirie, de cele mai multe ori impreuna cu unul sau mai multi prieteni. Astfel de clienti intra tot mai des pe usile agentiilor imobiliare, un factor motivant fiind si numarul mare de vile noi pe care dezvoltatorii nu au reusit sa le vanda si au decis astfel sa le scoata la inchiriat.

“A locui, fie si cu chirie, la casa are o multime de avantaje: nu traiesti dupa rigorile unei comunitati de tip bloc, ai parte de mai multa liniste, de suprafete mai mari, de un teren mai mare, eventual si de o gradina sau apropierea unei zone verzi. In plus, daca este vorba de o familie numeroasa, mai multe generatii, o casa poate fi o varianta buna de conlocuire. Evident, cei care locuiesc intr-o casa pot practica mai usor un hobby, iar cei mici beneficiaza de un loc de joaca propriu”, a incheiat Alexandru Pricop, de la Coldwell Banker Banu Manta.