Pasul logic dupa evolutie continua - listarea

Pasul logic dupa evolutie continua - listareaIn mai putin de patru ani, intre august 2008 si aprilie 2012, reteaua sociala americana a reusit sa isi creasca de noua ori numarul de utilizatori, de la 100 de milioane la 900 de milioane si parea de neoprit. Pasul logic, asteptat si anticipat de investitori, a urmat in mai 2012 – listarea pe Bursa.

A fost un eveniment urmarit LIVE de sute de mii de oameni, zambetele lui Mark Zuckerberg, co-fondatorul companiei, nescapand camerelor. Zambet ce, probabil, este mult mai sters la trei luni distanta si 600 de milioane de dolari mai putin “in portofel”.

Ziua listarii

Ziua listariiMult anticipata si vorbita listare pe Nasdaq s-a dovedit inca de la inceput a fi de rau augur. Actiunile au deschis la o valoare de 42,05$ dar curand au cazut la 38,01$. Pana la sfarsitul primei zile mai mult de 500 de milioane de actiuni si-au schimbat proprietarii.

Pretul de inchidere insemna, la acea data, ca Facebook valora 105 MILIARDE de dolari, mai mult decat Amazon.com, McDonalds sau Cisco si HP, din lumea tehnologica. Un inceput promitator, dar cat avea sa tina? Pana la urma, vorbim de compania care a transformat conceptul de “socializare online” intr-un fenomen global.

La doua luni distanta

Valoarea actiunilor retelei sociale cazuse cu 40% sub pretul de pornire din luna mai. Oricum ai incerca sa privesti acest rezultat, din orice unghi ai “mangaia” balonul cu varful acului, nu poate fi un lucru bun nici pentru investitori nici pentru companie.

Spre finalul lunii iulie anul curent, compania tranzactiona o actiune la valoarea de circa 23$ si Mark Zuckerberg saracise, doar itr-o saptamana, cu 3 MILIARDE de dolari. “Va fi un drum dificil, sinuos si zdruncinat pentru Facebook in urmatoarele luni”, comentau, la unison, analisti internationali.

De ce scade(a) Facebook? [INFOGRAFIC]

De ce scade(a) Facebook? [INFOGRAFIC]In 27 iulie, Mashable.com publica un infografic care explica, vizual, scaderea aproape continua a retelei sociale in ciuda cresterii numarului de utilizatori.

Citeste si “Marea greseala facuta de Mark Zuckerbeg”.

(click pentru marire)



Crash-ul creaza o multime de probleme companiei

Crash-ul creaza o multime de probleme companieiFacebook continua sa piarda din prietenii “de circumstanta” castigati pe Wall Street.

La inceputul lunii august, analistii au depistat mai multe probleme nascute ca urmare a deprecierii companiei. Facebook are de platit circa 3 miliarde de dolari in taxe ca compensatii pentru angajati, acestia din urma nefiind atat de motivati sa ramana in firma ca inainte de IPO. Retinerea lor devine din ce in ce mai dificila pentru companie.

Totodata, transa actiunilor deblocate ale insiderilor Facebook (vechii actionari Facebook) va inunda piata cu milioane de titluri noi scoase la vanzare in urmatoarele 6 luni, iar Facebook nu are cum sa le scoata la vanzare intr-o oferta publica secundara, scrie BusinessInsider.

Problemele enumerate anterior ar putea pune presiuni suplimentare pe valoarea actiunilor Facebook.

Analist catre investitori: Asteapta ca actiunile Facebook sa coboare sub 20$

Analist catre investitori: Asteapta ca actiunile Facebook sa coboare sub 20$Analistul Carlos Kirjner de la Bernstein Research sugereaza potentialilor investitori, intr-un articol Forbes, sa astepte pana cand actiunile companiei vor scadea sub 20$ si abia apoi sa se gandeasca sa cumpere.

“Consideram ca Facebook valoreaza 19$/actiune”, spune el.

El s-a aratat ingrojorat de business-ul de advertising al companiei. “Declinul in CPM din Europa, atribuit mediului macro economic, sugereaza ca advertiserii online de pe continent nu sunt inca convinsi de ROI al Facebook”, considera analistul. “Faptul ca traiectoria veniturilor Facebook este deja afectata atat de puternic si atat de devreme de factori externi precum sezonalitate si mediul macro ne pune pe ganduri. Pentru noi, acest lucru sugereaza fie ca ROI in cazul Facebook nu este atat de atractiv sau compania mai are mult de lucru pentru a-si creste transparenta in fata advertiserilor”.

El noteaza ca, intr-o nota discordanta, Google a reusit sa isi creasca performantele in Europa, mai ales datorita unei transparente mai mari a online advertising-ului. “Google a fost cumva imuna in fata problemelor macroeconomice, iar Facebook nu”, mai noteaza analistul.

Previziunile s-au adeverit

Previziunile s-au adeveritCotatia Facebook a inchis pe 16 august la 19,87$, dupa ce pe parcursul sedintei zilei respective a atins un minim record de 19,69$/actiune.

Zambetul lui Zuckerberg probabil a palit si mai mult, intrucat cofondatorul companiei a pierdut 600 de milioane de dolari si a ajuns la o avere de “numai” 10,2 miliarde de dolari. De fapt doar averea lui Zuckerberg a scazut – averea celor mai bogati 40 de oameni din lume a urcat cu 1,9 miliarde de dolari dupa ce indicele S&P 500 a inchis la cel mai ridicat nivel din aprilie.

In prezent, cotatia Facebook se situeaza aproape la jumatate fata de pretul de listare din luna mai.

Valoreaza Facebook doar 7$/actiune?

Valoreaza Facebook doar 7$/actiune?Un analist citat de Forbes gaseste sase motive pentru care cea mai mare retea sociala din lume ar putea pierde teren in continuare.

“Cea mai mare problema pe care o intampina Facebook este «ce vrea sa devina cand o sa se faca mare». In prezent, cresterea numarului de utilizatori eclipseaza viteza cu care compania realizeaza venituri. Dar daca Facebook incearca sa introduca mai multa publicitate, ar putea pierde utilizatori”, considera Peter Cohan.

Analistul considera ca sunt probleme si la nivelul proprietarilor companiei. Mark Zuckerberg detine 58% din actiuni, are “un job pe viata, astfel incat, in teorie, poate ignora interesele actionarilor.

Aceste probleme, cumulate cu critici privind transparenta si privacy-ul dar si a monetizarii slabe si a pierderii unor advertiseri majori precum General Motors il conduc pe analist la concluzia ca Facebook ar putea ajunge chiar si la o valoare de doar 7$/actiune. Ramane insa de vazut, nu este exclus ca, pe fondul unui profit bun, valoarea actiunilor sa creasca subit.

Deci renteaza sa cumperi actiuni Facebook?

Deci renteaza sa cumperi actiuni Facebook?Daca ai rabdare cativa ani, este foarte probabil sa renteze, considera analistii.

“Actiunile Facebook sunt «pentru viitor»”, spune Christian Bertelsen, director de investitii al Global Financial Private Capital. “Daca vrei sa scoti bani in urmatoarele luni, nu sunt actiuni bune pentru tine. Trebuie sa privesti spre un viitor mai indepartat – trei sau patru ani”, considera el.

Totodata, Colin Sebastian, analist al Baird, considera ca Facebook trece printr-o perioada de tranzitie de la desktop pe mobile “aproape dureroasa”. El numste investitia in Facebook ca una “speculativa”, dar una cu potential ridicat.

“Cu aproape un miliard de utilizatori, Facebook detine cea mai completa baza de date care exista. Aceasta ofera oportunitati importante pentru a atrage o bucata buna din piata de advertising” care este estimata la 500 miliarde de dolari annual.