"Astazi in Romania e haos la nivel de management macro"

"Astazi in Romania e haos la nivel de management macro"Din cauza contextului general de criza economica accentuata, nu vom avea un boom antreprenorial intrucat aversiunea la risc este destul de mare pe vremuri de restriste. Exista insa anumite sectoare care, la nivel global, probabil o sa creasca - mai ales cele bazate pe tehnologie sau web.

“In linia ultimilor ani, Romania nu este un mediu favorabil antreprenorilor, la nivel macro si cultural. Prin urmare, nu vad de ce ar fi schimbari spectaculoase in urmatoarea perioada”, spune, nu tocmai optimist, Dragos Novac, director executiv Metropotam.

Dezideratul sau este “supravietuirea intr-o piata in scadere si intr-un mediu economic defavorabil”. El si-as dori un guvern competent care sa asigure stabilitate economica si premise de crestere sanatoasa, ce ar trebui sa duca la o previzibilitate mai buna in orice sector economic. “Astazi in Romania e haos la nivel de management macro - asta inseamna risc mare, care inseamna probabilitate mare de pierderi financiare”.

Un singur deziderat: o politica fiscala coerenta

Un singur deziderat: o politica fiscala coerentaPe plan mondial, principalele trenduri in antreprenoriat vor fi in zona de mobile (datorita adoptiei accentuate) si cloud (datorita reducerii barierei de intrare). In Romania afacerile online vor ramane in continuare o optiune atractiva pentru antreprenorii locali (usor de demarat si de intretinut).

“Personal, am un singur deziderat business: o politica fiscala coerenta, stabila si care sa sprijine afacerile locale. Nu era suficienta birocratia de infiintare a unei companii noi la Registrul Comertului, acum avem parte de timp de asteptare aditional la Ministerul de Finante pentru inregistrarea ca platitor de TVA”, spune Dan Virtopeanu, manager Breeze Mobile, Leo Burnett.

Daca discutam de mediul antreprenorial local, principala problema este subfinantarea, iar a doua, educatia. “Nu este suficient sa avem o idee stralucita daca nu avem acces la resurse financiare si resurse umane competente pentru implementare. Nu cred ca aceste doua probleme vor fi remediate in 2013. Cat despre viitor, sunt un pic rezervat, ca sa nu spun sceptic”.

Se vor inmulti business-uri bazate pe echipe mici si idei bune

Se vor inmulti business-uri bazate pe echipe mici si idei buneIn 2013 se vor inmulti business-urile bazate pe echipe mici si idei bune, fara a fi neaparat revolutionare - profitabile dar nu neaparat cu incasari spectaculoase - uneori nici nu vor fi neaparat “incorporate” drept companii, considera Dorin Boerescu, CEO 2Parale.ro.

Banii sunt din ce in ce mai ieftini, iar tehnologia le permite oamenilor sa fie din ce in ce mai creativi si liberi.

“In prezent , este o mare discrepanta intre fondurile disponibile pentru investitii si proiectele in cautare de capital. Desi sunt mai multe initiative, deocamdata nu o vad sa fie o piata functionala in zona asta - si asta se simte in numarul mic de proiecte care primesc finantare, desi teoretic sunt disponibili foarte multi bani pe piata”.

Mi-as dori sa existe mai mult curaj, mai putine vorbe si mai multe fapte

Mi-as dori sa existe mai mult curaj, mai putine vorbe si mai multe fapteLa nivel local Sergiu Biris, manager Trilulilul.ro, crede ca vom asista la o crestere in zona de start-ups, in zona online.

“Exista foarte multe oportunitati pe o piata care este inca tanara si interesul investitorilor este din ce in ce mai mare. La nivel global cred ca vom asista la surprize, cu start-ups care cresc foarte rapid intr-un timp extrem de scurt comparativ cu anii trecuti. Accentul general va fi pus pe afaceri care pot sa monetizeze direct de la clienti si mai putin pe cele gratuite cu model de business bazat pe venituri din publicitate”, considera el.

Biris si-as dori sa existe mai mult curaj, mai putine vorbe si mai multe fapte din partea antreprenorilor locali.

TU cum consideri ca va arata mediul antreprenorial din Romania? Wall-Street.ro sustine antreprenoriatul local, in mod activ, prin sectiunea Start-up si a nisei AfacereaMea.