Seattle, 25% mai putina energie folosita

Seattle, 25% mai putina energie folosita

Orasul Seattle a incheiat recent un parteneriat cu Microsoft si Accenture intr-un proiect pilot care are ca scop reducerea energiei consumate. Folosind oferta cloud a Microsoft, Azure, proiectul va colecta si analiza sute de seturi de date colectate din sistemele de management ale cladirilor din centrul orasului.

Folosind analize predictive, sistemele vor analiza ulterior ce anume este eficient si ce nu – de exemplu din ce segmente se poate reduce consumul. Scopul final este de a reduce energia folosita cu 25%.

Trafic mai fluent in Lyon

Trafic mai fluent in Lyon

Anul trecut, cercetatorii IBM au incheiat un contract cu Lyon, Franta, pentru a construi un sistem ce ajuta operatorii de trafic sa decongestioneze strazile orasului.

Sistemul, denumit “Decision Support System Optimizer (DSSO)”, foloseste rapoarte in timp real pentru a detecta si prezice congestionarile. Daca un operator observa ca ar putea avea loc un ambuteiaj, atunci poate ajusta semnalele luminoase ale semafoarelor astfel incat sa permita cursul firesc al masinilor.

Este un sistem extrem de benefic in cazul urgentelor, pentru a accelera transportul bolnavilor din masinile salvarilor, pompierilor sau politiei locale. In timp, algoritmul “invata” de pe urma recomandarilor si se va putea ajusta automat.

Gasirea de locuri de parcare

Gasirea de locuri de parcare

A gasi locuri de parcare – mai ales in orase mari sau aglomerate, ca Bucurestiul – este, fara indoiala, o bataie mare de cap.

SpotHero.com este o aplicatie atat pentru iOS cat si pentru Android care gaseste locuri de parcare in anumite orase. Utilizatorii tasteaza o adresa sau cartier si sunt trimisi la o lista de parcari din zona – alaturi de preturi si timpul limita de stationare.

Aplicatia urmareste valabilitatea locurilor in timp real.

Sapte orase sunt acoperite de aplicatie – Washington, D.C., New York, Chicago, Baltimore, Boston, Milwaukee si Newmark, N.J.

Adopta un hidrant

Adopta un hidrant

Uneori, iernile sunt foarte grele – este si cazul orasului Boston, din SUA.

In ianuarie, autoritatile din zona au lansat aplicatia numita “Adopt-a-Hydrant”. Programul urmareste fiecare hidrant din oras – peste 13.000 la numar si lasa pe rezidenti sa adopte cate unul sau mai multi. Astfel, in caz de furtuna si acoperire al acestora, cei ce au “adoptat” hidrantii sunt notificati pentru ca acestia sa il deszapezeasca.

Adopta o alee

Adopta o alee

Similar cu “adopta un hidrant”, aplicatia Adopt-a-Sidewalk din Chicago permite rezidentilor orasului sa aleaga o alee pe care sa o deszapezeasca, la nevoie. Intr-un oras cu furtuni de zapada, este o modalitate eficienta de a eficientiza operatiunile autoritatilor si a impulsiona cetatenii sa se implice.

Sunt tintite in special aleile care au locuri speciale pentru batrani sau persoane cu dizabilitati.