1 / 5

20 de ani de la aparitia mIRC: primii pasi in comunicarea online de azi

28 februarie 1995 este data la care era lansata prima versiune a sistemului de mesagerie online mIRC, cel mai popular client de IRC (Internet Relay Chat) de la aparitia si dezvoltarea serviciului de comunicare online.

mIRC este creatia programatorului britanic de origine palestiniano-siriana Khaled Mardam-Bey, acum in varsta de 46 de ani, care a inceput dezvoltarea programului la finalul anului 1994, pentru ca numai cateva luni mai tarziu sa lanseze si versiunea disponibila pentru publicul larg. Programatorul britanic a decis sa lanseze
In Romania, aparitia mIRC a coincis si cu dezvoltarea fenomenului de Internet Café-uri din intreaga tara, un business care s-a dezvoltat rapid, oferind atat un mod de interactiune cu cei din jur, dar mai ales care facilita accesul utilizatorilor, contra unei sume modice, la Internet. Era totodata vremea cand in Romania facea primii pasi in ceea ce priveste Internetul in casele utilizatorilor prin modem si dial-up, seriviciu care la vremea respectiva era extrem de piperat, taxarea fiind la minut. Ca sa nu mai vorbim de cat de greu functiona.

Serviciul de mesagerie s-a impus rapid si a fost si momentul in care limbajul online sa ajunga si la urechile utilizatorilor romani. Binecunoscutul “ASL PLS” (AgeSexLocation, please) a facut furori la inceputul anilor 2000, cand amploarea mIRC a fost si mai mare. Internet Café-urile erau aproape pline, fie de utilizatori care erau in cautare de un partener de discutie, fie de cei care se jucau online sau “in retea” – Counter – Strike sau StarCraft ori alte jocuri ale vremii.

La nivelul anului 2003, cand serviciul de mesagerie si-a atins un varf istoric de utilizare si de popularitate, compania de cercetare Nielsen si serviciul Net Ranking al acesteia a clasat mIRC in top 10 al celor mai populare aplicatii pe Internet, doar pe platforma CNET Download.com fiind descarcat de circa 40 de milioane de ori.

mIRC 2.1a a fost prima versiune de serviciu de mesagerie, program care la vremea respectiva ocupa circa 100 kb. Ultima versiune a programului este 7.38, ocupa 2,35 MB si a fost lansata la finalul anului trecut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri