De ce isi "permite" Erste sa amane listarea

De ce isi "permite" Erste sa amane listareaContractul semnat in decembrie 2005 intre Erste si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu specifica nici macar o singura penalizare pe care grupul austriac ar avea-o de platit in cazul in care termenul privind listarea BCR este incalcat.

Printre interdictiile impuse Erste se afla dizolvarea, lichidarea, falimentarea sau instituirea administrarii speciale pentru BCR. De asemenea austriecii trebuiau sa mentina identitatea corporativa a bancii romanesti, ei fiind totodata obligati sa nu instraineze actiunile timp de trei ani de la preluare.

In contract se mentioneaza ca Erste Bank va achita penalitati reprezentind 10% din pretul platit statului in schimbul actiunilor BCR pentru fiecare caz de incalcare a obligatiilor din contractul de privatizare, in timp ce despagubirile asumate de partea romana nu pot depasi 50% din valoarea pachetului transferat. Penalitatile sunt calculate prin raportare la pretul achitat de Erste Bank pentru actiunile AVAS la BCR, in valoare de 2,23 miliarde euro.

Si angajamentul privind listarea BCR in maxim trei ani este prevazut in contract, insa in cazul nerespectarii acestuia statul nu a prevazut nicio sanctiune financiara pentru Erste. In contract se mentioneaza totusi ca incalcarea angajamentelor asumate de Erste Bank, in ceea ce priveste obligatia de a lista actiunile BCR, va repune automat in vigoare prevederea statutara privind adoptarea deciziilor importante din Adunarea Generala a Actionarilor cu o majoritate de cel putin 75% din voturi.

In aceste conditii Erste a convins SIF-urile in 2009 sa amane listarea BCR pana cand conditiile din piata de actiuni se vor imbunatati, sau, mai exact, pana in octombrie 2011.

In contractul cu SIF-urile nu s-au prevazut niciun fel de clauze suplimentare care sa completeze sau sa contrazica alte clauze. In acel acord de amanare al listarii nu s-a prevazut decat amanarea in sine si niste conditii in care Erste poate sa rascumpere actiuni de la actionarii minoritari. In rest nicio alta clauza care sa ma puna in superioritate sau inferioritate fata de ce era semnat inainte cu statul”, a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF3).

Brokerii: In niciun caz nu ajungem in 2011 la ce lichiditate vrea BCR

Brokerii: In niciun caz nu ajungem in 2011 la ce lichiditate vrea BCRMai nou, oficialii Erste au dat de inteles ca listarea nu va avea loc nici in acest an, avand in vedere ca din punctul lor de vedere lichiditatea pietei nu este indeajuns de mare pentru a sustine o actiune precum cea a BCR.

Acestia nu au specificat exact valoarea rulajelor pe care o considera optima, insa parerea unanima in randul specialistilor din piata este ca BVB va continua sa inregistreze rulaje zilnice de aproximativ 10 milioane euro pana la finele acestui an, nivel care, cel putin la nivelul declaratiilor, nemultumeste Erste.

In prezent mergem pe 10-13 milioane euro/zi. Este practic imposibil sa ajungem cu mult mai sus anul acesta. Cu ce sa ajungi la 20 de milioane pe zi ? Nu are cum sa sara la sume mai mari pentru ca piata nu are de unde. Poate doar daca se intampla ceva extrem de spectaculos la SIF-uri. Noi cand ne-am facut bugetul pe 2011 am luat in calcul doua scenarii: unul de baza, cu rulaje de 9 milioane de euro, si unul ceva mai optimist, de 13 milioane de euro, adica exact ce vedem acum, insa probabil dupa ce volumele pe FP se linistesc vom merge din nou spre 10 milioane”, spune Laurentiu Floroiu, directorul departamentului de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.

Nici oferta publica secundara de la Petrom, deja anuntata de Guvern pentru 2011, nu ii face pe brokeri sa creada ca volumele tranzactionate vor creste spectaculos pe termen scurt.

“Chiar daca s-ar vinde actiunile Petrom, si cu siguranta se vor vinde anul acesta, nu trebuie sa ne asteptam imediat si la schimburi imense in piata. Nu este un IPO care sa sara rulajele cu 50%, cine va intra pe noul pachet Petrom cel mai probabil va intra pe termen lung, deci abia peste cativa ani vom vedea efecte ceva mai clare in piata”, considera Floroiu.

Rulajul mediu al BVB in acest an a fost de 12 milioane euro/zi, acesta inregistrand o crestere semnificativa dupa listarea Fondului Proprietatea.

“Este foarte greu de crezut ca putem urca pana la chiar si 20 de milioane de euro in acest an, in conditiile in care am ramane cu emitentii actuali. Sigur, nu putem sa excludem complet aceasta teorie, dar din punct de vedere practic mi se pare imposibil”, este de parere Mihai Muresian, director de tranzactionare in cadrul scoietatii de brokeraj Intercapital Invest.

Declaratiile facute saptamana trecuta de presedintele BCR, Dominic Bruynseels, sunt contrazise de existenta pe Bursa de Valori Bucuresti a unor emitenti comparabili din punct de vedere al capitalizarii. Astfel actiunile BRD sunt tranzactionate liber inca din 2001, in vreme ce la inceputul acestui an a fost listat si Fondul Proprietatea, companie cu o capitalizare de aproape doua miliarde de euro.

Mai mult decat atat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a reusit luna trecuta sa isi faca exit-ul din actionariatul BRD, vanzandu-si participatia de 5% din titlurile bancii pentru 107,3 milioane euro.

„BRD si BCR isi impart cam aceleasi procente din activele bancare locale, sunt doua banci comparabile. In plus pe Bursa mai avem si Fondul Proprietatea, o companie de dimensiuni apropiate. In aceste conditii afirmatia celor de la Erste, privind marimea pietei, nu are niciun sens atata timp cat date concrete o contrazic”, spune Laurentiu Floroiu.

SIF-urile pot sa forteze listarea BCR, dar nimeni nu vrea sa supere grupul Erste

SIF-urile pot sa forteze listarea BCR, dar nimeni nu vrea sa supere grupul ErsteIn ultima perioada, nemultumirile SIF-urilor cu privire la amanarile succesive ale procedurilor de listare a BCR au devenit tot mai vizibile. Desi oficial nimeni nu se declara complet nemultumit de felul in care Erste abordeaza situatia BCR, unele societati de investitii financiare au inceput sa ia in calcul si alte metode pentru valorificarea pachetelor de actiuni detinute de Erste.

“Nu putem sa fortam nota, dar determinati de propriul calendar cu privire la consultarea actionariatului, noi am si pus pe ordinea de zi intentia noastra clara de a adopta o pozitie pana la AGA, ca sa stim cum ne fundamentam bugetul si care sunt perspectivele valorificarii acestei participatii”, a declarat Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova (SIF2).

Societatea este singura dintre cele cinci SIF-uri care a propus actionarilor ca in urmatoarea adunare generala, ce va avea loc pe 21 aprilie, sa se aprobe valorificarea actiunilor de la BCR , precum si mandatarea Consiliului de Administratie pentru posibilitatea valorificarii totale sau partiale a pachetului de titluri detinute in cadrul bancii.

Desi listarea ramane prima optiune, noi ne putem gandi la oricare alta optiune, inclusiv vanzarea directa cate Erste. Avem intalniri permanente cu Erste dar nici pe departe nu putem spune ca am ajuns sa negociem un pret pentru actiunile detinute, momentan nici promisiuni nu avem”, spune Ceocea.

Pentru moment insa majoritatea SIF-urilor prefera sa astepte negocierile cu Erste, asta desi ar putea forta listarea, daca s-ar pune de acord.

Bineinteles ca SIF-urile pot obliga Erste sa listeze BCR. Pentru ca acest lucru sa aiba loc este nevoie de o simpla interventie scrisa din partea celor cinci societati”, a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania (SIF3).

La inceputul acestei luni, BCR a inflamat din nou relatia cu societatile de investitii financiare, anuntand ca nu va acorda dividende nici pentru anul 2010, urmand sa propuna actionarilor capitalizarea profitului net obtinut, la fel cum recomandase si anul anterior.

„Putem spune ca ne surprind, cel putin, noile declaratii publice facute de oficialii BCR, despre neintrunirea conditiilor listarii precum si despre posibilitatea ca noi sa primim o informare din partea consiliului de supraveghere al bancii, potrivit careia si an acest an profitul net al bancii va fi incorporat intr-o majorare de capital”, a declarat presedintele SIF Moldova.

Ce se intampla daca BCR nu ajunge pe Bursa nici in 2011

Ce se intampla daca BCR nu ajunge pe Bursa nici in 2011Potrivit contractului semnat cu AVAS, in cazul in care Erste nu isi indeplineste promisiunea de a lista BCR pe Bursa de Valori Bucuresti, clauza privind adoptarea oricarei decizii in Adunarea Generala a Actionarilor cu un procent de minim 75% din voturi este activata.

In aceste conditi, grupul austriac, cu o detinere 69,4% din actiuni, ar mai avea nevoie de doar 5,6% din detinerea cumulata a SIF-urilor (in prezent cifrata la 30,11%), pentru a-si lua orice grija privind listarea BCR.

Ramane insa de vazut daca SIF-urile vor continua sa faca front comun in relatia cu Erste, sau daca in cele din urma una dintre societati va ajunge la un acord direct cu grupul bancar.

“Daca Erste reuseste sa cumpere un 5% de la oricare SIF, va putea sa faca ce vrea in AGA. Cred ca acum SIF-urile au in plan sa mearga impreuna, sa faca ceva impreuna, dar in acelasi timp s-ar putea si ca pe cineva sa il <manance> in palma si sa spuna ca nu mai are rabdare si vinde”, este de parere Laurentiu Floroiu.

De cealalta parte, sefii SIF-urilor evita sa se gandeasca la un scenariu in care Erste ar refuza sa listeze BCR .

“Nu ne-am pus problema ce se intampla daca nu se respecta contractul, obligatiile sunt aferente partilor. Nu pot sa fac cunoscut planul nostru pana cand nu il discutam in AGA”, a declarat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia (SIF5).